Ízutazás a Nagy-Magyarország Parkban

Különleges borvacsorára várták az érdeklődőket február első hétvégéjén a Fejér megyében található Nagy-Magyarország Parkba.

Kárpátia Borház pincéjéből a Kárpátia Étterembe

A kulináris élmények a Kárpátia Borház pincéjében indultak, és a Kárpátia Étteremben teljesedtek ki. Nem kimondottan vacsoraidőben, már 16 órakor elkezdődött a hétvégi program. Tudatosan választották a szervezők ezt az időpontot, hiszen az ízekre azok harmóniájára időt kell szánnunk. A bortételek, amiket ezen a délutánon kínáltak csodálatos tájakról meséltek, elhozták a Bakonyba Kárpát-medence szőleinek zamatát.

Kárpátia Borház pincéjében

A királyszállási bortéka pincéjében a Balla borászat Frizzy fantázianevű gyöngyöző bora repítette a vendégeket képzeletben Erdélybe. A bor savait kismértékben erősíti az alkohollal egyensúlyban lévő hozzáadott finom szénsav. Az ásványok egyébként az utóízben is érezhetőek. Az ital különleges zamatát a kínált kísérőfalatok hangsúlyozták.

Első fogás az erdei miliő jegyében

Már az első fogás az erdei miliő jegyében került az asztalra. A csallóközi fürjlevest húsából készült rétessel, pácolt fürjtojással és rókagombával szolgálták fel, a leveshez a felvidéki Csernus Pince 2019-es Chardonnay battonage borát kóstoltatták.

Az étteremben

A belhoni különlegességnek számító étel a móri nyúlpecsenye hozzávalóival a kucsmagombával, a csicsókával, és a céklasalátával már önmagában is maximálisan harmonizált. Ekkor sem maradhatott el az ideillő bortétel, ami a móri borvidék ismert szakembere Miklós Csabi által Ezredes Ezerjó 2019-re keresztelt bora volt.

A makkon nevelt sertéstarja

Harmadik fogás: „Bakony sertés emlékére” – ekkorra már megérkeztek a résztvevők a csodálatos Bakonyba. A beszédes elnevezésű fogás a makkon nevelt sertéstarja birsalmás gesztenyekrémmel, erdei gombákkal lett a vendégek elé szervírozva, és amíg elfogyasztották, Nachbil Syrah 2018-as bort töltöttek a Nagy-Magyarország Park címerével gravírozott talpas poharukba. A karakteres észak-erdélyi vörösbor egyébként érett alapanyagból, hosszú fahordós érleléssel készült a fajta minden izgalmával. A legkeletiesebb karakterű nyugati szőlőfajta új hazára talált a Kárpát-medencében.

Mire megérkezett a desszert, a csoda már beteljesedni látszott. Mákos guba habcsókkal, zsíros kakassal – ez volt az a fogás, amit a korábbiak megkoronázása végett a vendégek asztalára helyeztek. A hozzá kínált bortétel a 2014-es Szent Benedek Tokaji Remete kifejezetten kellemes korty, jól illeszthető desszertek mellé. A Remete esetében Tokaj két fő fajtája, a furmint és a hárslevelű került palackba, rövid, csupán féléves hordós érlelés után. Édessége mellett a borvidékre jellemző lendületes savak jelentik a bor fő értékét. 

koccintás

Az élmény újra átélhető…

Az ízes ételeknek, a zamatos boroknak, és – ahogy szokták mondani – a jó társaságnak köszönhetően kellemesen, és akár úgy is fogalmazhatunk hasznosan, gasztro kulturális élményekkel telt el a szombat délután.

Aki most kihagyta, legközelebb garantáltan különleges gasztronómiai élményt élhet át egy olyan exkluzív miliőben, mint a Nagy-Magyarország Parkban található Kárpátia Bortéka pincéje, és a Kárpátia Étterem és Kávéház! Elérhetőség: katt ide!

(x) sajtóanyag alapján

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )