Borjour Magnum 2022, az év első borfesztiválja

Borjour Magnum 2022 az év első borfesztiválja

Rattner Réka írása

Két évet vártunk, és serényen kóstoltunk először csak a négy fal között „otthonmaradva”, aztán már baráti kerti partykon, majd végül elérkezett a nap, amikor végre ismét találkozhattunk régi és új borászokkal, még újabb tételekkel és sok borkedvelővel a Borjour Magnum éves nagykóstolóján. Klikklj az első (2010-ből) tudósításainkra: katt ide!

Kékajtó

Kékajtó Borászat

Németh Miklós a borászat tulajdonosa saját bevallása szerint, jobban szeret szőlészkedni, mint borászkodni. 4 hektáron gazdálkodik a Kőröshegyen, a szőlőt organikusan műveli, borai spontán erjednek, némelyik szűretlen, derítetlen. 2019-es Műveletlen névre hallgató olaszrizlingje a borászat belépő bora. A májusban vásárolt területen a tőkéket nem volt alkalmuk megmetszeni, innen az elnevezés. A tétel egyszerűségében nagyszerű, nem az a tartogatni való fajta. Meg kell inni, és élvezni! A sort a 2020-as Chardonnayvel folytattuk. A szűretlen, derítetlen tétel 500 literes, első töltésű tölgyfa hordóban készült, ettől krémes, vajas, illatában vaníliás, savai lekerekedettek. A borászat Faust névre keresztelt 2019-es kékfrankosával zártuk a sort. 225 literes francia hordóban érett 3 évet. Érett szeder jellemzi, fekete cseresznyével, és melegítő borsossággal.

Káli Balázs

Káli Balázs

Balázs és a felesége, Enikő 10 hektáron gazdálkodik Szentbékkálán, boraik nagy része igen idős tőkékről származik – nem ritka a 30-35 éves tőke sem. Belépő boruk a Töttöskál 2020-ból Chardonnay-Pinot Gris – Tramini – Olaszrizling házasítás, és nagyon kellemes meglepetés volt. Élénk savait, kellemes gyümölcsös aromák egészítik ki. Ez egy valódi beszélgetős bor, amiből több üveg is észrevétlenül fogy el! 2020-as Traminijükkel folytattuk a sort, ami pimaszul ontja magából a rózsát és a licsit, ettől könnyű rásütni, hogy ez egy csajos bor, pedig annál jóval több! Selymes korty, hosszú lecsengéssel és komplex aromavilággal. Nagyon szerettük! A 2020-as Pinot Gris egy 30 év körüli tőkéről származik. Barackos, citrusos jegyeit jól kiegészíti a mandula, utóízében határozott mineralitás érződik. Remélem, hogy ez a kis pince is megtalálja a helyét a gasztróban, és a borkedvelők körében is!

Hedonick

HedoNick Pince

A pince 2018-ban indult el a hedonizmus jegyében. A borok egy 5 hektáros Sabar-hegyi területről származó szőlőkből készülnek fiatalos lendülettel, és nem szűnő kíváncsisággal. A 2020-as Kéknyelű fele harmadtöltésű hordóban, fele tartályban készült. Határozott ásványosságát, kis herbális, vadvirágos illat egészíti ki, ami hosszú lecsengésben végződik. 2020-as Kraken névre keresztelt olaszrizlingjük ajtóstól tör a házba! Az október közepi szüretből származó szőlőből szalmasárga, sűrű, 15% alkohol tartalmú bor született, aminek a fele új hordóban érett, és 10 hónapot töltött finomseprűn. Extrakt tartalma rendkívül magas, vaskos csíkokat húz a pohár oldalán. A hordótól lekerekedett savait a klasszikus hordós jegyek teszik teljessé – krémes, vaníliás. Hosszan, odafigyelve érdemes inni és nehéz abbahagyni.

Szeremley (fotó: Borjour)

Szeremley Birtok

A badacsonyi birtok különleges kitettségének köszönhetően, egyedi, mediterrán mikroklímában fejlődik a szőlő. A vulkanikus bazalt talaj a környékre jellemző ásványos ízvilágot ad a boroknak. A 2021-es Muscat Ottonel mézes-virágos ízvilág, narancshéjjal és licsivel. Savai élénkek, lecsengése közepesen hosszú, egy kis narancsvirágos utóízzel. A Badacsonyi Zeusz 2005-ből egy késői szüretelésű tétel olajos testtel, de kellően arányos savakkal és ásványossággal. Érett sárga húsú gyümölcsök, töppedt szőlő érződik rajta, lecsengése hosszú.

Pátzay

Villa Pátzay Borbirtok

A 17 hektáron elterülő badacsonyi birtok fő fajtái a Rajnai és az Olaszrizling, amit Kéknyelű és Szürkebarát egészít ki. 2017-ben volt az első szüret. Boraikat mind reduktív, mind hordós eljárással is készítik. 2019-es Tégladomb névre keresztelt dűlőszelektált szürkebarátjuk gazdag ásványossága okán érdemelhette ki a nevét. Telt korty, magas extrakt jellemzi. 2018-as Rajnai Rizlinggel folytattuk a sort, ami izgalmas petrolossággal nyitott, közepesen hosszú utóízében pedig finom kesernyével zárt. A kóstoló egyik legkedvesebb rozéja következett, 2021-es évjárat, 100% Pinot Noirból. Provance-i stílusú rozé, kedves, friss, púderrózsaszín gyönyör egy igazán szép palackban prezentálva. Egyszerűen muszáj levenni a polcról, és akkor már úgyis hazavisszük, ahol meglep direkt gyümölcsösségével, ami azonban mindenféle tuttifruttis, rágógumis ízvilágot mellőz. Tiszta elegancia, egy borosüvegbe zárva.

Mórocz

Mórocz Pincészet

Mórocz Tamás sok évnyi borászkodást követően kezdett saját pincészetének felépítésébe. Egy 1 hektár alatti területet művel a Nyáló hegyen, Pécselyen. 2021-es Merlot rozéja egy jófajta cseresznyeléhez hasonlít, amit leheletnyi vanília és dinamikus savszerkezet tesz teljessé. A tökéletes nyári üdítő felnőtteknek! A 2021-es Tramini gazdag testével, jellegzetes rózsás, grépfrútos aromavilágával, fűszerességével és élénk savaival mindent hoz, amit ettől a fajtától várhatunk.

Nap-völgy (facebook)

Nap-völgy Borászat és Élménybirtok

Egy ötvenedik születésnapra kapott zsebkendőnyi területtel indult egri családi pincészet, amiből 2015-re 1 hektár lett, majd 2021-ben indult el kizárólag hordós tételekkel. 2017-es Birtok fehérboruk volt az első lepalackozott tétel, amely egy Hárslevelű – Tramini – Sauvignon Blanc – Furmint házasítás. Érett, komplex tétel, kerek savakkal és közepesen hosszú lecsengéssel. 3Frankos nevű boruk három dűlő termésének szelekciója – Pajados, Nagy-Eged és Felső Galagonyás. A piros húsú gyümölcsök mellett, megjelenik az ásványosság és egy kis csípős fűszeresség, a korty selymes. Közepes savai jól egyensúlyozzák a vékonyabb testet. 2018-as Pajados névre keresztelt – nevéből eredően dűlőszelektált – boruk Kékfrankos – Syrah – Merlot – Cabernet Franc házasítás, 15% alkohollal. Kakaós, meggyes aromák keverednek, némi zöldbors és dohány is megjelenik, ami remekül illik a nagyobb testhez és a közepes tanninhoz. Nagyon kellemes élmény volt, kíváncsian várom a további tételeket!

Belward

Belward Pincészet

A pécsi pince 33 hektáros területen gazdálkodik, szortimentjét reduktív tételek alkotják. 2021-es Zöldveltelinijük friss, körtés, spárgás, borsos ízvilágú. A szokottnál valamivel alacsonyabb savai miatt a korty lomhább. Néhány évvel ezelőtt díjnyertes Sauvignon Blancjukra figyelt fel a honi közönség, így a pince is nagyobb figyelmet kezdett fordítani erre a fajtára. 2021-es tételük is az újvilági stílust hozza, visszafogottabb módon, de ott vannak benne a kirobbanóan savanykás gyümölcsök, a passió, a grépfrút és némi sárgadinnye. A borászat zászlós bora, az eléggé megosztó Cirfandli. 2020-as tételük karakteres, élénk savait gazdag aromavilág teszi teljessé, a virágos-mézes ízek dominálnak.

Dubicz

Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

A gyöngyösi borászat nem szorul bemutatásra, számtalan helyen találkozhatunk a boraikkal. 2021-es muskotály házasítású gyöngyözőboruk Zsizsi, ezen az estén igazán elemében volt. Az illatos mátrai fajták teszik annyira szerethetővé, a maradékcukor pedig tökéletesen egyensúlyozza a szénsavasságát. 2021-es prémium Sauvignon Blancjukkal folytattunk a sort. Jó arányokkal bír, magában hordozza a fajta frissességét, illata visszafogott, teste könnyed, savai élénkek. Elegáns tétel. A sort a 2019-es dűlőszelektált Sárhegy olaszrizlinggel zártuk, ami egy kicsit még fiatal, de a benne rejlő potenciál nem kérdéses. A meredek területen csak kézi művelés lehetséges, így kiváló az alapanyag. Az ízvilág komplex, a hordóhasználat jegyei azonnal megmutatkoznak – krémes, vaníliás. Érdemes lesz megkóstolni némi palackos érlelést követően. 

Haraszthy (fotó: Borjour)

Haraszthy Pincészet

Az etyeki pince 123 hektáros területével az Etyek-Budai borrégió egyik legismertebb bortermelője. Ahogy azt mottója „A tradíció új ízei Etyeken” üzeni, bátran vállalják az úttörő szerepét és mutatnak újdonságokat fogyasztóiknak boraikon keresztül. 2021-es Sauvignon Blancjuk az újvilági stílust idézi. Ízében fanyar citrusok és passiógyümölcs dominálnak, lecsengése közepesen hosszú. 2016-os Öreghegy cuvéejük egy Chardonnay – Királyleányka házasítás. Ízei visszafogottak, savai lekerekedettek. Egy valódi gasztroborral van dolgunk. 

5Dudás

5Dudás Borászat

Dudásék családi borászata Gyöngyösön indult el két évvel ezelőtt. 50 hektáron gazdálkodnak, szortimentjük illatos, fehér, mátrai fajtákból áll. 2020-as első szüretükből Olaszrizlinget és Pinot Grist kóstoltunk. Előbbi illatában sárgahúsú gyümölcsök, ízében citrusos aromák keverednek némi gyógynövényességgel. Savai erőteljesek, teste könnyed. Utóbbi ízvilágában szintén fellelhetőek a citrusok, de érettebb formában, mellettük sárgadinnye és finom mandulás ízjegyek jelennek meg, köszönhetően a héjon áztatásnak. Savait kis maradékcukor kerekíti, kissé rövid lecsengése van.

EREDET

Eredet Pince

A pincét 2015-ben indította el Eiler Attila és Ritter Balázs, mára pedig 35 hektáron gazdálkodnak Soltvadkerten. A sort a Borjour Magnum kóstolón a 2021-es Irsai Olivérrel indítottuk, ami friss, lendületes és illatos, de ízben kicsit talán korán végződik. A 2021-es Cserszegi fűszeres szinte kiugrik a pohárból. Izgalmas fűszeressége és élénk savai kellemes borélményt nyújtanak a mindennapokban. A pince 2019-es Kékfrankosa érett cseresznyés, borsos ízeit könnyed test és visszafogott savasság jellemzi, jó kis gasztrobor válhat belőle.

Jackfall (fotó: Borjour)

Jackfall Bormanufaktúra

A kisjakabfalvi manufaktúra különleges vörösborairól már sokat hallott a nagyközönség, a szerencsésebbek kóstolták is azokat. A borászat változás előtt áll, talán új stílusok és borok fognak megjelenni a palettán, ezen a kóstolón azonban még (a közelmúltban tragikusan elhunyt) Jandrasics Gábor tulajdonos keze nyomát érezhettük minden egyes palackon. A 2020-as Rózsabimbóval, egy kékfrankos rozéval indult a sor. Ismét egy elegáns, jól kigondolt rozéval volt dolgunk. A szőlőfajta gyümölcsössége és fűszeressége jó arányban jelent meg benne, köszönhetően a 15 órás héjon áztatásnak. Nem túl illatos, savai élénkek. A 2016-os Cseresznyéssel folytatódott a sor, egy Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon házasítással. Nevéhez híven a piros bogyós gyümölcsök dominálnak benne, alkoholja jelentős (14%), amit a gyümölcsösség remekül kompenzál. Közepesen hosszú lecsengését, finom gyümölcsös utóíz zárja. Szintén 2016-ból kóstoltuk a Villányi francot, ami a szamóca mellett, illatos fűszeres jegyeket is hordoz. Tanninja selymes, savai élénkek.

Bónis-Reittner

Bónis-Reittner Borászat

A 10 hektáron gazdálkodó családi borászatot Bónis Péter vezeti, aki a 70 éves családi tradíciók és a modern borászkodás között teremt hidat. 2020-as Kékfrankos rozé petnatjuk kóstolása valódi élmény volt. Spontán erjesztett és lassan érlelt, aminek során volt ideje fejlődni a palackban. Sajnos kevés helyen lehet kapni, de ha előttünk terem, semmiképp sem szabad kihagyni! A 2019-es Vadvirág névre keresztelt zenit érett barackos, fűszeres ízvilágához nem csupán gazdag, kifinomult savszerkezet, de komoly alkohol is társul (14,8%). Kerek, egyensúlyos, nem mindennapi tétel. A 2019-es Zoan tisztán kékfrankosból készül. Közepesen testes bor, selymes tanninokkal. Ízében szeder, szegfűszeg és csokoládé jelenik meg, lecsengése közepesen hosszú.

Kőhegy

Kőhegy Borászat

Szentendre volt az egyik legfontosabb magyar borvidék a filoxéravész előtt. A 2017-ben indult borászat a Kőhegyen, egy vulkanikus tanúhegyen termeszti a szőlőt, ami Szentendre borát adja. 2019-es Vulkán névre keresztelt Pinot Blancjuk gazdag savaihoz nagyon jól áll a maradékcukor. A fehér húsú gyümölcsök, a vulkanikus talaj adta ásványosság, egy izgalmas édes-sós kontrasztot alkot a borban. Szintén 2019-ből kóstoltuk a Merlotot, ami egy évet töltött új fahordóban. Mély gyümölcsös, étcsokoládés tónusait kissé húzós, még kerekedő tannin kíséri. Utóízében hosszan érződik az ásványosság. 2020-as Ister nevű Zweigelt habzóboruk nagyon szerethető, tiszta gyümölcsösség, remek arányokkal, akár egy meggyfröccs. 

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )