Gere Zsolt az Avionban – Újra villányiak az asztalnál

2011. július 19. – Nyulasi Gábriel István

Újra a villányi nedűkkel randevúztak Kántor András Ferenc, az Avion séfjének ételkölteményei. A találkozó sikerében nem kételkedtünk, hiszen az Avion Étterem borvacsorái rendszeresen a nagyon jó, és a még jobb minősítéseket érik el köreinkben.


A Gere Tamás Pincészet évtizedek óta szőlőtermesztéssel és feldolgozással foglalkozik. Az első saját palackozású borukat 1988-ban hozták forgalomba, melyek mára országosan is ismertté váltak. Pincészetük jelenleg 35 hektáron gazdálkodik. Ültetvényeik Villány, Nagyharsány és Siklós legjobb adottságú területein helyezkednek el.

A korábbi villányi borvacsorák az Avion Étteremben:

Villány hívja a tornyot! – Bock borok az Airport Hotel Avion étteremében
Villányi borfürdőben a konyhafőnök remekei – Vastaps az Avion Étteremben

Igen, szintén Gere, de nem az Attila, nem a Kopáros, akinek a borvacsoráján szintén itt voltunk az Avion étteremben. Gere Attila és Gere Tamás között valódi rokonság van, nemcsak a név, a termőterület egyezik, hanem a két család rokoni szálakkal kapcsolódik egymáshoz. Gere Zsolt, Gere Tamás fia magyarázza el nekünk (aki a borvacsorát a pincészettől celebrálta) „A lényeg, hogy Gere Attila és apu (Gere Tamás) másod-unokatestvérek, ráadásul az anyukám és Attila felesége is testvérek. Mindkét család a környékről származik, és itt Villányban ismét összetalálkoztak.” (Gusto)

Belendülünk a vacsorába egy kellemes rozéval, nem az a könnyed tuttifruttis szénsavas bomba. Kicsit lomhán mozog a pohárban és az ajakban egyaránt, meg is van rá minden oka, amiben talán az érett Cabernet Sauvignon a ludas, valószínű a savai fogyatkoztak meg az érésben. Kimérten üdvözöl a bor, elegánsnak is mondható az összélmény, és ekkor jön a csavar! Az étel a Diós sajt rolád Lícium eszenciával katalizátorként működik a párosításban, felrázza a rozét és szikrázik az étel és bor ízharmóniája.


A lícium (más néven, goji bogyó, farkasbogyó, latinul Lycium Barbarum) egy igazi keleti csodaszer, jótékony hatásainak lajstroma elég hosszú, röviden csak ennyit: szív-és bőrvédő hatás, immunrendszert erősítő hatás, rákellenes hatás. Kínai mondás szerint, ha hosszabb útra indulsz, ne fogyassz előtte líciumot. Itt a bogyó libidófokozó hatására utaltak burkoltan a szemérmes ázsiaiak. A lícium esszencia ételünket kellemesen ízesítette, és étvágyunkat élénkítette (édeskés lekvárszerű formában), a retekcsírák pikáns, friss hatása a diós sajtroláddal pezsdítette fel a rozét. Jó indulás, formás kis belépő – egy jó négyes!

Itt a vörösök hazájában, Villányban nagy fehéret is szeretnek kortyolgatni. Ha már fehér legyen saját, a 2008-as Chardonnay barrique egyszerre gyümölcsös és egyszerre elegánsan hordózott tétel. Prémium kategória vitathatatlanul, 1/3-a fában, 2/3-a acélban fejlődött. Kókusz, vaníliás karamella a hordóból, fehérvirágok, barackos, és citrusos lendületes savak a másik oldalon, ez bizony egyensúly a javából. A Chardonnayban fickándozik a Vajhal. A zöldfűszeres metélt jó kiegészítő, az est egyik csúcspontja ez a párosítás. Ha az utcán látnánk őket együtt, bizony mondanánk, hogy ez szép pár – csillagos ötös!

A 2007-es év elég forró volt, a Pinot Noir-nak talán nem a legideálisabb. Elég erős „vállas” lett a tétel, nem az a halk suttogás az őszi avarban. Az „izompinot” testes lehengerlő, intenzív gyümölcsösség: vörös bogyók gurulnak, és masszív hordó jellemzi. A báránybordát is lehengerli, szinte még egyszer kivasalja. Az almás áfonyával jól muzsikál a bor gyümölcsössége. A bor „túlműködése” miatt nem adunk ötöst, inkább a 4/5-re hajlunk.

Cabernet Franc 2007-ből, színében is mély tónusú, az érettség már szinte tapintható a kitöltéskor. Orrban animalitás, fűszerek: bors, menta, poros földút, érett gyümölcsök szeder, szilva. Szűrés és derítés nélkül, 22 hónapig hordózva. Hosszú íz, ez a Franc egy ökörrel is elbír. Tartalmas bor tartalmas étel együttese. Az ökörhús tömbjét szépen finomítja a petrezselyembe rejtett szarvasgomba, a nyerspaprika darabkák virgoncan élnek az együttesben, a kukoricafelfújt semleges ízével kitölti a teret. A polenta (kukoricafelfújt) szinte megszokott vendég a fényűző vacsorákon, régen a szegények eledele volt. Újra ötösre pontozunk.

Csokis és gyümölcsös nagyágyú a 2007-es Cabernet Sauvignon a tenyerén hordozza a desszertet. Leírva talán túl töménynek hat a datolya, az öntet, a szirup együtt, de nem. Bor és csoki némi gyümölccsel nyerő páros, csont nélkül ötös. Ahogy az este is a kiváló borvacsora jelzőt kapja, igazán méltó a befejezés, még megpihenünk a hazatérés előtt, bizony elbágyadtunk a nagy kóstolgatásban.  Néhány tételt újra megnézünk a poharunkban, levezetjük a vacsora élményeit. Soha rosszabb fáradtságot! Séfünk és Villány bizonyított, jó párost alkottak, újra otthon éreztük magunkat az Avion Étteremben!

A párosítások a képgaléria után…

Avion Gere 2011Avion Gere 2011Avion Gere 2011Avion Gere 2011Avion Gere 2011Avion Gere 2011Avion Gere 2011Avion Gere 2011Avion Gere 2011Avion Gere 2011Avion Gere 2011Avion Gere 2011Avion Gere 2011Avion Gere 2011Avion Gere 2011Avion Gere 2011Avion Gere 2011Avion Gere 2011Avion Gere 2011Avion Gere 2011Avion Gere 2011Avion Gere 2011Avion Gere 2011Avion Gere 2011Avion Gere 2011Avion Gere 2011Avion Gere 2011

Villányi rosé 2010
Diós sajt rolád Lícium eszenciával

Villányi Chardonnay 2008 barrique
Vajhal filé grillezve zöldfűszeres metélttel

Pinot Noir 2007
Vasalt bárány borda almás áfonyával grillezett knédlivel

Cabernet Franc 2007
Párolt ökörpofa kukorica felfújttal szarvasgombás petrezselyem krémmel

Cabernet Saugvignon 2007
Datolyatorta csokoládé öntettel gránátalma sziruppal

Kategória Egyéb