2009. május 3. – Nyulasi Gábriel
Mint arról már legutóbb beszámoltunk, az Avion Étterem – mely a vecsési négycsillagos Airport Hotel Budapest nevű szállodában található – borvacsorákat rendez. Így került sor a második ilyen jellegű rendezvényükre, azaz 1994. Év Bortermelőjének, Gere Attila borainak, valamint a ház séfjének ezen estére kreált fogásainak párosítására.
Az összeállítás:
Házilag pácolt füstölt, szűz carpaccio. rizlingben főtt körtével, citrom lekvárral és posírozott tojással – Villányi Olaszrizling, 2007.
Korianderes harcsafilé roston, mazsolás rizzsel, oliván párolt zöldségszalmával, sáfránymártással – Villányi Rosé, 2008.
Borsos Jércemell roston, szőlős meleg zöldsalátával, grillezett sárgadinnyével, bacon chipsszel – Villányi Portugieser, 2008.
Gorgonzolával töltött borjú medálion vaslapon sütve, gyengéden párolt zöldfűszeres marhatekercs puliszkával töltött lilahagymával és vargánya gombás canellónival – Villányi Cuveé Phoenix, 2006.
Diós habcsók koszorú friss eperrel és mentás csokoládéval – Villányi Cabernet Sauvignon, 2007.
Beszéljenek a menüsor után a képek, az est minden szempontból csodálatosan volt megkomponálva. Az ételek hűen követték a borokat, komplexitásban és hangulatban egyaránt harmonikusan emelkedett a rendezvény. Az Avion Étterem csapata ezúttal is a maximumot hozta ki magából – derekasan állták a sarat, az elejétől a végéig. Egy darabig kerestem a hibát, de aztán feladtam – és jómagam is erősítettem a vacsora végén, a Séf megjelenésekor felhangzó percekig tartó vastapsot.
Nyulasi Gábriel