Franc feleséget keres

Maróthy Csaba írása

Cabernet Franc hetek óta magányosan ücsörgött a hordó mélyén, még a villányi dombok látványa sem tudta feldobni. Egyik nap úgy döntött, elég a depresszív dugóbanézésből, és párt keres a Tinderen. A falu összes legénye így lelt boldogságra: ott van például másodfokú unokatestvére, a könnyen hevülő, népszerű Cabernet Sauvignon, aki összeadta magát fűvel- fával, mégsem esett hírnevén csorba. Nem beszélve a némiképpen egzotikus imázsát domborító Syrah-ról, aki korábban könnyen bújt hordóba a környék legszebb lányaival, mégis megházasodott. 

Pedig Franc rosé korában nem hitt a komoly kapcsolatban. Igaz, nem nagy mélységben, de több helyi kisasszonnyal is cuvée-t alkotott – naná, hogy mindenki azonnal a szájára vette! Sőt, egyes Birtok-bulikban a keveredés már a gruppen határát súrolta, ő ennek ellenére kitartott a párkeresésben, még ha nem is tette bele nagyon magát ezekbe a viszonylatokba. Hogy is tehette volna úgy, hogy a szülei egész gyerekkorában azt sulykolták, semmi esélye a nőknél, bíboros fényű vörös haja és opálos tekintete miatt. Már ködbevesző francia eredetét sem hitte igazán a magyar ugaron. (Lelkének feneketlen mélységét csak néhány Ady-versben érezte visszatükröződni, de ezt mélyen magába rejtette.) Teljes magányában, amikor a környező szüreti hordók elcsendesültek, előkelő és hűséges burgundi hölgyről álmodozott, akivel romantikus sétákat tehet francia vidékeken.

Végre elérkezett a pillanathoz – hiába későn érő típus -, hogy a tettek mezejére lépjen, és összematcheljen egy belevaló szépséggel, akivel kapcsolata magasabb szintre emeli különc személyiségét.  A buborékosokat abszolút kizárta, túlságosan hamar hevülnek, és a szőkéket is. Bár korábban hallott ilyen kapcsolatokról a szekszárdi borvidékről –  a mende-mondák a sillert gyanúsították ilyen rangon aluli érintkezéssel –  ez elképzelhetetlen volt számára. Ezért aztán 10 kilométeren belül állította be a keresést, és ő maga is megdöbbent, hányan húzták jobbra a karaktere alapján. Úgy érezte van remény, és nem pimpósodik meg a saját szülőpincéje egy elfeledett szegletében. Belevetette magát az éjszakai életbe, üvegezett szép, de nem nagy mélységű oportó- hölgyikékkel szomszédos dűlőkből- kik, hiába nőttek fel ásványos talajon, nem voltak elég érdekesek számára. Biztatóbbnak tűnt a helyi, sváb felmenőjű – nagymamája mindig ilyen tűzrőlpattant arát képzelt neki – kékfrankos menyecskékkel összeszűrni a levet, de mindig arra jutott, hogy másra vágyik. Rátalált jó néhány lelki mélységében hasonló, testesebb merlot asszonyságra, akik már a koruknál fogva is érettebbek voltak. Sok tekintetben ezek a kapcsolatok harmonikusnak ígérkeztek, ám Franc lelke és becsvágya mellettük sem tudott lehorgonyozni – túl egyértelmű volt a kapcsolat kimenetele, ettől pedig az unalom borzongása futott végig rajta, hiszen ő több csillagos, damaszt terítőkre vágyott. 

Több sikertelen randevú után szomorúan süppedt pincéje magányába, és lelke újra forrongani kezdett. Arra az elhatározásra jutott, jegeli a társkeresést, és megvárja, míg találkozik egy olyan nővel, aki felgyújtja mélyen érző szívét, és képes kidomborítani saját értékeit. Klasszikusokat tanulmányozva struktúrája elmélyült, mégsem vesztette el elméje szenvedélyességét. Az idő nagy kotyvasztó műhelyében ezer színárnyalatot kapott, korábbi savazó stílusa lekerekedett, bársonyossággal párosulva végül az igazi ínyencek nagy kedvencévé tette, környezetében mindenki csak szuperlatívuszokban szólt róla. Ha egy estélyen megjelent, áhítattal súgtak össze a pohara fölött.

Egy mámoros éjszaka után – ahol hosszasan ünnepelték rajongói – nyilallt bele a felismerés: pokolba szüzekkel, könnyűvérű cemendékkel és barrique hordókban érlelt asszonyságokkal, az ő agglegény sorsának esszenciájában benne foglaltatik a tökéletesség. Néha ugyan megkísértette a magány, de kedvenc Ady kötete vigaszt nyújtott számára.

wine-4813260_640

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )