Az Évzáróra friss borokkal – Egy lélek-delikát BorMozi

Valahogy vége lesz ennek az évnek is, és a végére hagytunk egy BorMozit is. Az Évzáró BorMozi krónikájára kerítünk sort ebben az írásunkban.

 

A lélekragyogtatás

Mondjuk, hogy van egy jó filmünk és vannak hozzá jó boraink. Eddig ismerős a történet, mindig kicsit hasonló és mégis mindig más. Mi hiszünk a mozi és a bor együttes lélekemelő, lélekragyogtató hatásában. Egy előadáson bizony burokban sokféle élmény átélhető és megtapasztalható.

 

Kezdjük frissen a végét

November vége felé már előkerülnek az új borok, kicsit gyorsan, sietve készülnek el, de ez egy cseppet sem von le az értékükből. Mert a nép az Istenadta, az rögvest keresi az újat, a legfrissebbet a polcokon, webshopokon. Tartályból pattannak elő teljes fegyverzetben, ropogós savakkal, átható gyümölcsösséggel hirdetik a reduktív, hűtött és irányított erjesztés örömeit. Az első tételünk egy feltörekvő dörgicsei pincészettől a Pántlikától, ez van a szlogenjükben és az, hogy hagyományos és modern tételekkel is foglalkoznak. A Balatonfüred-csopaki pincészettől jelen volt a borászat képviselője is, Baracskai Nóra, aki személyesen mutatta be a Pántlika 2017 Pinot Blanc tételét. A pinot blanc egy roppant friss tétel, jó savakkal, citrusok, halovány szín. Fröccsnek vagy magában, teljesen jóivású könnyed tétel, egy jó belépő tétel.

Középen Baracskai Nóra
Középen Baracskai Nóra mosolyog

Kincs, ami nincs!

Jól indult az este és rögvest mentünk tovább a borsorral, de még maradva a borvidéken megnéztük, hogy mit tud a Söptei Bubori 2011 Pinot Blanc  gyöngyöző bora így írtunk róla a Bubi BorMozi kapcsán. Nem csalódtunk, hiszen most is kiváló komplexitással, azzal a fáradhatatlan frissességgel és érettséggel varázsolt el minket. Már 6 éves, mindjárt 7 és még talpon van és pinot blanc, hát ilyen nincs.

Elegáns sauvignon blanc

Tudjuk régóta a leckét, a sauvignon blanc a süketnémák bora. Méghozzá azért mert vakon is biztosan felismeri a kezdő borkortyoló, hogy igen, ez az, sauvignon blanc van a poharamban. Miből is ered ez? Pont abból, ami a második dörgicsei, Pántlika tételben is benne volt, vagyis vágott fű, bodza, macskapisi, némi kesernye. Ám a Pántlika 2017 Sauvignon Blanc nem egy durván nyomuló tétel, a fent elsorolt jegyek nagyon finoman evickélnek ki a pohárból, mind illat és ízjegyekben elegánsan, szerényen. Jó savakkal és halovány színnel, a VinoPiano különtermének derengésében szinte alig látható zöld villanással. Kis csalán, fehérhúsú gyümölcsökkel, kell még egy pohárral és bizony nagy küzdelemben ez a bor lett az est második bora!

Delicatessen a groteszk művészet

Milyen egy világ utáni világ ahol új törvények vannak? Mennyire maradhatunk emberek, és mennyire fordulnak ki egyezményesen az emberi lelkek? Súlyos kérdések, lélekig hatoló, bizarr, fanyar humorú jelenetek. Az egyik oldalon, az olvasom, hogy valaki egy 20 percig nézte aztán kikapcsolta, hogy mondván nem történt számára semmi érdekes. Na, kis barátom, egyszer majd lépj túl az amerikai szuperhős filmeken, ülj le szépen és nézd végig, ezt az európai művészi igényességgel megalkotott művet. Meg kell érni egy ilyen filmhez, és fel kell venni a ritmusát, másképpen ez nem megy…

Delicatessen – magyarul beszélő, francia vígjáték, 99 perc, 1991.

A félidőben két Frittmann

A szokásos megállóban két bort pukkantottunk ki és mindkettőt a Kunság mezejéről, egyenesen a díjnyertes Frittmann Pincészettől. Nemrég foglalkoztunk velük egy pesti bemutatójuk kapcsán. Illetve a Generosával külön cikkben foglalkoztunk is, melyben a szőlőfajta múltja, jelene és jövője is helyet kapott. A Frittmann 2016 Generosa igazi kis jolly joker, magában vagy ételhez, teljesen jól használható. A savak itt is rendben vannak, barack, körte és szőlővirág, kicsi licsi, és valahogy feszes textúrájú az egész. Népszerű a bor a fogyasztók körében, tehát elfogy, de még nagyobb karrier is állhat előtte. Akár hordóba is tehető egy kis hosszabb érlelésre. A Generosa is hungarikum és szintén az 1950-es 1960-as években indult el  története, akárcsak egy mai újabb sikertörténet a Néró. Az őrült császárról elnevezett szőlő egyszerre jó csemege szőlőnek és bornak. A Frittman 2017 Néró rozé tipikus pohárban robbanó rozé, az eprek, málnák, tutti-fruttival savanyúcukorkás ízben hihetetlen intenzitással tódulnak fel egyenesen az agyba. A nyár slágergyanús tétele, rozéfröccsben szelídítve… Illetve az est bora is lett, hiába, az emberek kedvelik a szürke hétköznapokban a rózsaszín orgiákat.

Az est győztese
Az est győztese

A megújulás jegyében a Teleki Pincészettől

Némi vér is került a vászonra és az ijedelemre kiváló egy kis vörösbor a végére. A mozi lement és sok gondolat sorjázott a fejekben amikor elővettük az egyik legnagyobb villányi borászat egyik legújabb borát. „A Teleki Selection a válogatott fajták és a termőhely tökéletes összhangját zárja minden egyes palackba. A borcsalád jelenleg három, 2015-ben szüretelt tételből áll.”  A pincészet termékpiramisának középtájékán foglal helyet ez az érett és bársonyos, Teleki 2015 Kékfrankos Selection. Fekete cseresznye, áfonya, meggy, mind-mind tökéletes érettségben vannak jelen. A tannin puha és bársonyos, a savak pont jók. Szinte körző-vonalzóval rajzolt iskolapéldabor, hogy miként lehet a kékfrankost barátságossá, vagyis felhasználóbaráttá tenni.

Nyolcas bor a hetedikre

Nyolcas Ádám borai a VinoPiano Borbárban is megtalálhatóak, tehát hazai pályán teljesített a végén. Nyolcas és Fia pincészet Egerben készíti kézműves borait. A 2014-es esztendőt most kezdjük felfedezni, hogy a nem túl jó évjáratból is micsoda penge borokat kortyolni. Kézműves bor a szó jó értelmében, finoman kiegyensúlyozott, hűvös karakter és elegáns darab. Szűretlen, ásványos karakterrel, szépen integrálódott a fa is, kerek, harmonikus történet.

VinoPiano BorBár
VinoPiano BorBár

 Baracskai Nóra, a Pántlika Pincészet marketingesének személyes élménybeszámolója

Egyik nap kaptam egy lehetőséget, hogy a Pántlika pincészet nevében, bemutathattam újborainkat az Évzáró BorMozi rendezvényen. BorMozi? Azaz egy borbárban mozizni barátokkal, miközben egy borkóstolón is részt veszel. Nem is hangzik rosszul, gondoltam, és lelkesen vártam az estét. És nem tévedtem. Miután mindenki megvásárolta a falatokat a borokhoz, magához ragadta poharát, és elfoglalta helyét, indult is az este. Lévén, hogy az év utolsó BorMozija volt, teljesen megtöltöttük a termet, több ember már nem is fért volna be. Hangulatindítóként először 3 bort kóstoltunk, köztük a mi újborainkat is, aztán jöhetett a film. Nem volt könnyű film valljuk be, de egy ilyen helyen az ember ne is várjon bárhol elérhető mainstream filmeket. Aztán a film felénél, újabb két bor következett. A szünetben beszélgettünk kicsit a történetről, a borokról, aztán jöhetett a befejező rész. A végén még két bort megkóstoltunk, aztán következett a szavazás az este kedvenc boráról, majd a tombola. A tombolahúzás izgalmai és örömei után még maradtunk picit beszélgetni, egy ilyen film után volt is miről. Majd az új élményekkel, ki-ki a nyereményekkel együtt, elindultunk hazafelé. Egy érdekes, különleges este volt. Ajànlom mindenkinek, aki szívesen borozna és mozizna egyszerre! Köszönöm Az ihatóbb Magyarországért csapatának az élményt!

Szóval, mi is ajánljuk magunkat sok szeretettel 2018-ban is, mert lesz lágy kenyér és BorMozi jövőre is!