Nyolc magyar pezsgő nemcsak Szilveszterre – Köszöntsük 2018-at szép buborékokkal!

Egy nagy pezsgőutazásra invitáljuk az olvasót, Soltvadkerttől Kárásztelekig nyolc borvidéken át, szóval a Kárpát-medence buborékozásából merítünk egy jóízűt.

 

Nyolc felvillanás

Itt a Szilveszter és fantasztikus magyar pezsgőink vannak, meg vannak persze nem annyira nagy élmények is. A kifejezetten gyenge, vagy rossz pezsgőkre nem pazaroljuk most az időt. Ünneplésre jó bubikra van szükség, a nyolc tétel mindegyike palackos erjesztésű és érlelésű pezsgő vagyis méthode traditionelle. Csak nyolc felvillanás, nyolc különböző borvidékről, hajrá magyar pezsgő!

FRITTMANN
FRITTMANN

Frittman Pincészet 2013-as Gold ezerjó pezsgője (Soltvadkert, Kunsági)

A citrusok mellett határozottan közvetíti a seprőn tartásból származó krémes, füstös, autolitikus jegyeket. Emellett enyhe parfümösség is megjelenik, melyet a sok, apró buborék irányít a felszín felé. A savak is rendben vannak, üde, feszes, elegáns pezsgőimpresszió.

 

Kern Pincészettől Rizling Brut Nature 2014 (Balatonszőllős, Balatonfüred-Csopaki)

Főleg olaszrizling, de akad benne némi rizlingszilváni is. Többször kóstoltuk a pezsgőt, több degorzsálási időponttal. Sokat ért idővel, a kezdeti buja, zöldfűszeres nyersesség már szinte eltűnőben. A buborékszerkezet is finomodik, ízben, illatban nyári alma, vajasság, körte. Nem a könnyű műfaj kedvelőinek, ez kérem egy komoly pezsgő, csak finoman kortyolva.

KERN
KERN

Kreinbacher Classic Brut (Somlóvásárhely, Nagy-Somlói)

A Kreinbacher pezsgők pár év alatt hihetetlen karriert futottak be. Népszerűségük, töretlenül felfelé ívelő, mely az eladási számokban is megmutatkozik, elég gyorsan fogynak a palackok. Nemcsak afféle marketingbuborékról van szó, a nemzetközi díjak sora is tanúskodik, történetesen ez a pezsgő kapott platina érmet (Decanter World Wine Awards (DWWA). 22 hónapig érlelve minimum, furmint és chardonnay a Somlóról. Krémes textúra, némi kekszesség, grépfrút, ásványok, szép savak…

 

Anonym Pince, Összhang Pezsgő 2012 (Etyek, Etyek-Budai)

Etyekről jó pezsgő jön, hiszen itt vannak hagyományai és a terroir is alkalmas rá. Nagyon finom buborékszerkezet, szerettük bizony. Chardonnay és Pinot Noir és teljesen methode traditionelle vagyis hagyományos eljárással készült. Élesztős ízjegyek, fehér húsú gyümölcsök, kis kesernye. szépen érett, egyben van. Masszív textúra, Brut Nature vagyis teljesen száraz. Néha meglep minket, vagy mi nem vagyunk formában, de ezen az estén szépen teljesített.

 

Taschner Kurt Pinot Noir Rosé Extra Brut 2012 (Sopron, Soproni)

A soproni pincészet tételét emelnénk még ki a rozésorból. Meghitt gyöngyözés, kellemes savérzet és pirosbogyós gyümölcsök összhangja habzik kifelé poharunkból.

14079953_10154319420196539_6207798148552816844_n
DEMETERVIN

Demetervin Extra Brut Pezsgő 2014 (Mád, Tokaj-hegyaljai)

Elegáns finoman parfümös illattal nyit. Nem az a tolakodó, hanem nagyon halványan barátkozik, varázsolja el az embert. Illatban megjelennek a citrusok, fehér húsú gyümölcsök, mézvirág, ásványok. Zamatban, ízvilágban lendületes savakkal és aromavilággal tölti ki az ajkat, közepesen szelíd buborékvilággal, feszes textúrával. Száraz a pezsgő, de pici cukor segít, hogy közönségbarátabb legyen. Kifejezetten harmonikus tétel, ünnepi darab.

 

Garamvári Pincészet Optimum Brut (Balatonlelle, Balatonboglári)

A jól ismert Garamvári Pincészet pezsgőit nem szükséges senki előtt bemutatni. A chardonnay-pinot noir-pinot blanc házasításból készült Optimum Brut inkább az egzotikus gyümölcsöket ragadja meg. Az ananászos, grapefruitos jelleghez gyönyörű, vibráló buborékszerkezet fűződik.

 
Carassia Blanc de Blancs Brut (Kárásztelek, Partium)

Igazán réteges ízélmény, a textúra is meglehetősen komplex. Krémesség, finomodó buborékszerkezet. Szép kerek történet, bár még szebb is lehet ez a történet további érlelés után. Egyértelműek a toastos, kekszes ízjegyek felbukkanása az autolitikus folyamatok révén. A citrusok mellett főleg grapefruit, a körte, és a ropogós zöldalma jelenik meg. 100% chardonnay, nem is lehetne más ilyen eleganciával.

IMG_20170825_172044
CARASSIA
Kategória Bor