Első Nemzetközi Ezerjó Nap

Ezerjó okunk van május 16-án, magyar borunk első nemzetközi napján…

Ezerjó okot mondhatunk…

Az ezerjó, mint történelmi magyar szőlőfajta megérdemel egy napot, nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközileg az egész világon. Volt már konferenciája Móron, ott is voltunk 7 éve: katt ide! Ha lehetőségünk volt rá kortyolgattuk bortúrán a tőkék közelégben, Szigetcsépen: katt ide! Becsben tartjuk a fajtát, ó ha azok a móri savak mesélni tudnának, ezer jó történet kerekedne. Szinonim nevei: zátoki, korponai, budai fehér, Korponai vagy Kolmreifler, Erdélyben fehér bakator. A filoxéra idejéig például Sopronban is meghatározó fajta volt. Ma Móron, a Kunságon és a Neszmélyi borvidéken elterjedt. Sajnos éppenséggel az életéért küzd a fajta, mivel mindössze 399 hektárról szűrik borát… Ezért is jutott eszébe ez a nap Csetvei Krisztának móri borásznak, no meg ezen a napon született (május 16.) Panka nevű leánya.

 Mogyorósi Donát „tökfőzeléke”

Ez a bor egy virágcsokor…

Az ezerjó szőlőből készült bor olyan, akár egy virágcsokor! Enyhén illatos, illatában felfedezhetünk akácvirágot, almát, fehér szirmú virágokat, sőt trópusi gyümölcsöket is. Jó savtartalmú – ezért is annyira üde, könnyed és frissítő. Tiszta, gyümölcsös zamata miatt önmagában is élvezetes, de ételek mellé is jólesik – pláne májusban, a tavasz legszebb, legvirágosabb hónapjában. Éppen ezért május 16-án koccintsunk ezerjóval, ünnepeljük ezt a magyar fajtát, szeressük és ismerjük meg jobban!

Borászok összefogásával szervezett

A naptárban már kőbe vésett helye van a Cabernet Franc Napnak, ünnepeljük a Furmint Day-t és az Aszú Day-t, de még korántsem telt be a kalendárium. Ezért Csetvei Krisztina móri borász, az ezerjó borok egyik legkiválóbb készítője gondolt egyet, és életre hívta az első Nemzetközi Ezerjó Napot. A kezdeményezéshez gyorsan csatlakozott néhány móri borász: a Móri Brigád, a Geszler Családi Pincészet, a Lincz Pincészet, Miklóscsabi Pincéje és a Paulus Borház. Az ezerjó szőlőfajta azonban nemcsak a Móri borvidékén készül, hanem például a Kunsági és az Ászár-Neszmélyi borvidékeken is, ezért örömmel csatlakozott a kampányhoz a kunsági Frittmann Pincészet és az ászári Petőcz Családi Pincészet.

Nábelek Zsófi panna cottája

A fenti borászok támogatásával készült el a honlap és zajlik a kampány. A szervezők azonban minden ezerjót készítő borász jelentkezését várják, és arra buzdítják őket, hogy regisztráljanak, a regisztráció ingyenes – így minél több ezerjó-termelőt bemutathatnak a borszerető közönségnek.

Ezerjó és fakanál kampány

Az Ezerjó Nap népszerűsítéséhez számos fiatal séf és gasztroblogger is csatlakozott, ők egy-egy ezerjóból készített bor mellé alkottak izgalmas receptetek. Barna Ádám posírozott pisztrángot, Biró Norbert harcsafilét, Mogyorósi Donát „tökfőzeléket”, Nábelek Zsófi panna cottát, Reszkető Tamás sertészszüzet, Sajben Csaba parajfőzeléket, Tischler Petra „pisztrángsonkát”, Wichmann Anna pedig citromos csirkét készített. A receptek itt találhatók: katt ide!

Egész hónapban, országszerte

Nemcsak május 16-án, hanem egész május hónapban lehet majd ezerjókat kóstolni remek áron, ételekkel párosítva, poharazva. Az ezerjó lelőhelyek megtalálhatók az ezerjonap.hu oldalon, a felsorolásban szerepel minden a csárdától a wellness-hotelig, Sárvártól Szegedig. Az egyes kedvezményeket és akciókat pedig folyamatosan töltik majd fel az oldalra. Az ezerjó-lelőhelyeket fel lehet ismerni az ajtókra kihelyezett Ezerjó Nap-matricáról is!

Wichmann Anna citromos csirkéje

Miért nemzetközi Ezerjó Nap?

Ugyan miért kell nemzetközinek hívni, hiszen az ezerjó magyar fajta. Ez igaz, azonban egy kis mennyiség készül Ausztriában is, de készít ezerjót Maurer Oszkár vajdasági borász is. És természetesen az is a nemzetköziség mellett szól, hogy az ezerjóban hívő borászok szeretnék a fajta nemzetközi ismertségét is növelni. Frittmannék Ezerjója évről évre szép sikereket ér el a nemzetközi porondon is, ahogy Csetvei Krisztina ezerjója is kapható több országban, Lengyelországtól az USA-ig. Spanyolország vezető borbloggere Kriszti amforájában érlelt ezerjójára azt mondta, hogy „több ezer kóstolt borból az árkategóriájában az év legjobb fehérbora!” Miklós Csabi Ezredes ezerjója pedig kapható a Kempinski Hotel Corvinusban – és ugye ezt a szállodát sem a magyarok látogatják többségében. Mindezek miatt az ezerjonap.ju oldal angol nyelven is elérhető.

Segíts, fotózz, nyerj!

2020-ban mindössze 399 hektár ezerjó ültetvény volt Magyarországon, pedig alig több mint egy évtizeddel ezelőtt még négyszer ennyi ezerjó szőlő virult, de sok szőlősgazda más, divatosabb fajtákat telepített helyette (jelenleg 5-ször annyi chardonnay van, mint ezerjó). Népszerűsítsd az ezerjót, ne hagyd, hogy kihaljon ez az izgalmas, sokoldalú szőlőfajta!  Fotózkodj ezerjóval és / vagy az ezerjó-lelőhelyek ajtómatricájával, töltsd fel a fotót a Facebookra vagy az Instagramra, jelöld meg: #ezerjonap, és ha a legtöbb like-ot gyűjtöd be, tiéd lesz a 8-palackosezerjó-borcsomag! További infók itt: katt ide!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )