Szeretnél borzasztó boldog lenni? BorMozin simán boldog lehetsz borzasztóság nélkül…
Nyulasi Gábriel István írása
Boldog Október
Vágyunk a boldog napokra, mint egy falat kenyérre. Ám a boldogság nem adja könnyen magát, ahogy néha a nézőszámok sem jönnek össze péntek 13-ra. Ettől még nem esünk pánikba, hiszen Henrik Ruben Genz filmje a Borzasztó boldog, megfelelő borokkal áthidalja a kétségeket. A film megnyerte 2008-ban a Crystal Globe-t.
A Crystal Globe ( csehül : Křišťálový glóbus ) a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál fődíja, először a csehországi Karlovy Vary városában adták át 1948 – ban.
Boldog Jásdi Terasz indításként
Jásdi István feltámasztotta a híres Ranolder-birtok szőlőit, pincéjét, és a kezdetektől szakadatlanul dolgozik, ír, felszólal a szőlő és a bor, a csopaki termőhelyek mellett. Borai a klasszikus termőhelyi stílusról szólnak, könnyű fehérektől a nagy dűlősökig, fókuszban az olaszrizlinggel. Jásdi Terasz Cuvée 2022 – (Balatonfüred- Csopak) Cserszegi fűszeres, szürkebarát és chardonnay remek összhangú házasítása. Gyors és precíz feldolgozás, pohárba töltve virágos illat, mellé friss és ropogós korty párosul. Valóban kiváló indító bor, kint a nyári teraszon tisztán vagy fröccsként vagy salátákhoz ez a könnyed, ám mégis jó savgerincű borocska. Nem esik túlzásba az illatos részekkel és azért érezni picit a csopaki termőhelyet is. Szép volt az egyensúly a gyümik és ásványok romantikája igéző. PODCAST: Jásdi Attilával
Boldog #Neszmély
A Bencsik János nevével fémjelzett Kisbaka Családi Borbirtok először mutatkozott be a BorMozin. A birtokról, családról nyilatkozik a saját oldalán:“Családom minden ága-boga önálló gazdálkodóként földműveléssel foglalkozott. Amikor kuláklistára tettek bennünket, akkor 63 kataszteri hold földön gazdálkodott a család. Volt benne egy kis szőlőterület is. A földek elkobzását követően megmaradt tanya körüli egyholdnyi területen már csak néhány tőkének jutott hely. Amikor szüleim beköltöztek a faluba, a kert nagy részén édesapám szőlőt telepített. Szabadidejét abban töltötte.”
Akkor még magam sem tudtam, hogy nyolc nemzedékkel korábban családunk is részt vett a szőlő alföldi meghonosításában. http://bencsikjanos.hu/
Borbirtok = számunkra nemes és lélekemelő megélhetés a Baji-szőlőhegy és a dunaszentmiklósi dombok hagyományainak megidézésével, 7 hektáron. Kisbaka Családi Borbirtok 2022 #Neszmély fehér cuvée A #Neszmély borokról sok szó esett már részünkről, számomra ők a minta, hiszen ez bor manapság Magyarországon az egyik legjobb fehér közösségi cuvée. Hol vannak a Mátraiak? Hol vannak a Bükkiek? Még a Pannonhalmi PH érték fehérben tartja magát. Bencsik János borának összetétele: Királyleányka 50%, Rajnai rizling 35%, Sárgamuskotály 15%. Ezt a bort igazán jó inni, ropogós savgerinc, egy kis bubival is indít, hogy még frissebb legyen. Kerek történet, tartalmas és friss! Fehér virágok, citrusok, roppanósan friss zöldalma, és csipet sósság, jönnek a háttérben az ásványok is. Szeretünk Neszmély! # yolo! PODCAST: #Neszmélyről
Boldog beérkezett bor Rátkáról…
Árvay Pincészet Árvay Sárgamuskotály 2019 (Tokaj) Családjuk Rátkán él, a tokaji borvidék piciny ékszerdobozában. 17 hektáron gazdálkodnak. Árvay János (a „mindenes”) több mint 40 éves borkészítési tapasztalattal rendelkezik, 2003-ban Magyarországon választották az Év bortermelőjének. Árvay Angelikával rádióműsort is vettünk fel, melyben körbejártuk a borkészítés, coacholás és kínai asztrológia mágikus kapcsolatát, katt ide! A Sárgamuskotály szőlő Angelikáék szerint minden szőlőfajta között a legízletesebb, és ez a borokban is megjelenik. Egyszerre hordozza magában a szőlő, és más gyümölcsök ízét, illetve a virágok illatát és a fűszerességet (fehér bors). Ezzel egyet tudunk érteni, a kellemes muskotályos jelleg roppant elegánsan jelenik meg a borban. Természetesen a vulkáni talajt sem tagadhatná le, mert a fajtajelleg mellett a tokaji kőzetekből származó sósság is érezhető illatában és ízében egyaránt. Mondhatjuk, hogy dominál a mineralitás, de finoman, boldogan, nem telepszik rá olyan markánsan a borra. PODCAST: Árvay Angelikával
Boldog Dánia
A sztori egyszerre bizarr és hétköznapi. Mocsárszéli dán faluba került Robert a rendőr. Száműzetés, karrierépítés vagy valami más van a háttérben? Ingelise a férjes asszony flörtöl az új egyenruhással, de Robert (az elején) tartja magát. Aztán egy zaklatott szeretkezés közben, hogy a férj ne hallja a feleség orgazmusát, Robert egy párnával tompítja azt. Túl jól sikerül a hangszigetelés, Ingelise megfullad, Robert elmenekül. A mocsár kezdi beszippantani, megússza a rendőr a gondatlanságból elkövetett emberölést…
Boldog Furmint
A Szignárovits-Maka Pince története pont 13 éve, 2010-ben kezdődött, azóta lassan, de biztosan minden évben növekednek.
Gyöngyöspatán három dűlőben (Borsos, Hótó, Póc-tető), ahol furmint, rajnai rizling, kékfrankos, cabernet franc és merlot terem, illetve egy eltűnőben lévő muskotály fajta, amelyet rózsamuskotály néven emlegetnek. forrás: borrajongo.blog.hu
Szignárovits-Maka Pince Furmint 2020 (Mátrai Borvidék) Hogyan született? A déli fekvésű dűlő, vulkanikus talajjal az alapja. Az ültetvény régi (TSZ-es idők előtti) sokféle fürtű furmint, 2 tőke ad 1 palack bort. Spontán erjedt, következő májusban palackoztuk. Kifejtős-megfejtős bor, nem adja magát elsőre. Illatban citrusok, alma, körte, halványan kovaköves. Szikár a bor, lassan bomlanak ki a rétegek, benne van a boldogság. Visszafogott elegancia, vagy magának való barátságtalanság? Savgerinc is rendben, érezni a potenciált, ott a feszültség a borban. Ez a bor 14,5-es alkohollal rendelkezik? Egy cseppet sem érezni, nem lóg ki, sőt! Nagyon rendben van a bor most is, és később még jobban ki fog nyílni ez a Furmint!
Szegedi Narancsbort
Szeged nem a borairól híres, sokkal inkább a Szegedi Borfesztiválról. Pintér Tamás, az Ujvári Pincészet borásza szeretné, ha a Szegedi bor újra teret nyerne a boros közgondolkozásban. Az idei Borjouron kóstoltam először a borokat, aztán ősszel podcast és a Narancsbort bemutattuk a BorMozin. Kattints majd a bekezdésünk végén a podcast adásunkért, hogy többet tudj meg a pincészetről. Ujvári Pincészet Narancsbor Cserszegi 2022 (Csongrádi Borvidék)
A narancsbor 100%,Cserszegi fűszeres fajtából készült. A narancsbor vörösboros technológiával erjesztett fehér szőlő, vagyis egy rozsdamentes tartályban erjesztették a szőlőt a bogyón 14 napon keresztül. Ennél a technológiánál nagyon oda kell figyelni a feldolgozásra, hogy ne roncsolódjon túlzottan a szőlő. Ezért a 480 kg cserszegi fűszerest óvatosan kézzel bogyózták le. Illatában intenzív komlós, citrusos jegyek fedezhetők fel.
A bor zamata áradó, kicsit komlósan, tonikosan kesernyés, és pink grapefruitos, érett lime-os aromák tobzódnak benne. Pici tannin is megjelenik, ahogy azt már megszoktuk narancsbornál, szépek a savak és kitartóan hosszú a bor. Limitált széria, mindössze 300 palack készült belőle. PODCAST: Pintér Tamással
Lukácsyék boldog rozéja a Strázsahegyen
A Strázsahegy a Kunsági Borvidék részeként közel a fővároshoz gyönyörű tájjal és kiváló borokkal várja a borrajongókat Velünk nemrég meglátogattuk őket Monoron, a borok kiválóaknak bizonyultak újra a Strázsahegyen, Lukácsy Zoltán a borász és a ifj. Lukácsy György szakember a szőlész, aki az egész világon keresett szakember. Lukácsy Pince Rozé 2022 (Kunság)
A kékfrankos alapú rozé mindig kap némi hordózást, no nem az egész tétel csak egy kis része. Ezt a kevés hányadot futtatják meg egy erősebb hordóban és adják hozzá a tartályos örömökhöz. Így elérik, hogy egyszerre gyümölcsös és egyszerre mélyebb, fás vonalak is kerüljenek a rozéba. Mely alapvetően meggyes, cseresznyés ribizlis jó savakkal megáldott itóka. Még borosabb lett most Őszre, a tercier jegyek erősödtek.
Kadarkát Szekszárdról
A kadarka a Szekszárdi Borvidék “ősi fajtája”, megjelenését leginkább a 16. századra tehetjük, amikor is a törökök elől menekülő és azoknak szállást készítő rácok hozhatták be a vörösboros technológiával együtt. “Juhász Tibornak hívnak, Szekszárdon születtem és nőttem fel. Borász család tagjaként sok időt töltöttem a birtokon gyerekkoromban, így a szürettől kezdve a borok palackozásáig részt vettem a munkálatokban.” Tisztelve a hagyományokat egy hamisítatlan garázsborászatot hoztak létre. Pastor Kadarka 2019 (Szekszárd) Ez a vörösbor is spontán erjedt és természetes úton végbemenő almasav bontással készült. Ez a bor nem kapott fát, eltérően a pincészet többi vörösborától. Nálunk debütált anno és kirobbanó formát mutatott a bor, az egyik leggyümölcsösebb kadarka (ever). Fűszeresen meggyes, cseresznyés illatjegyek eleganciával párosulva. Izmos test, de leginkább a játékos savak játéka ez, hamisítatlan kadarkás jelleg. Némi bubi is van a borban (2023. Ősz) ez érdekes vörösben, kiszellőzik és hozza a formáját a bor.
A Balaton déli partján (2013)
Pócz József borász úr már több, mint 40 éve foglalkozik szőlészettel és borkészítéssel. Az általa készített, és a neve alatt csomagolt boroknak Balatonlelle a szülőföldje, mely illatos fehérborairól, de nagyobb testű vöröseiről is mindinkább híres. Pócz Pincészet cuvée 2013 (Balatonboglári borvidék)
A kóstolósort a pincészet egy zászlósborával, a 2013-nak elnevezett, valóban 2013-ból származó premium vörös cuvéevel zártuk. A két bordeauxi fajtát, a cabernet sauvignont és a merlot egy kevés kékfrankos egészít ki – írtuk anno 2016-ban amikor hivatalos bemutatója volt ennek a bornak. Ma már nem olyan virgonc a bor, mint a hét esztendeje megtartott sajtókóstolón. Ez teljesen érthető, hogy így tíz évesen látszik a kor a tételünkön. Színe mélyvörös, áttetszős, barnás reflexes szélekkel. Illatban áramlik az erdei gomba, áfonya, hecsedlis és somlekváros vonal. Tartanak a savak, kerekdedek a tanninok, kibírta a 10 évet a bor. Gratulálunk Pócz Józsefnek! Ami egy kicsit az öregedésre utal és az átbillenés közeli állapotra az a megjelenő fémes vonulat. Amolyan vaskorlátos, ami felzárkózik a gombák mellé. Nem kellemetlen, de figyelmeztető jel, hogy most már inni kell. Inni kell, nem tartogatni, nekünk el is fogyott!
Tényleg rettenetesen boldog
Robert, a rendőr megmenti a népharagtól a féltékeny férjet, de aztán végül két golyóval végez vele és a tetemtől megszabadul a mocsárban. Ez már kettős gyilkosság és mindkettőt a falu segítségével megússza. Amikor távozni készül a fővárosba a falu benyújtja a számlát és visszahúzza, mint egy cuppanós mocsár. Nincs menekvés, a falunak elvégezte a piszkos munkát és ez most már örökre itt marasztalja. A zárójelenetben Robert békésen kártyázik a falubeliekkel és borzasztóan boldog arckifejezéssel mondja be a nyerő egyest!
Ebben a langymeleg késői nyárutóban a közönség is a laza nyarat idéző friss fehéreket szerette a legjobban. Ezúttal azonos szavazatszámot elért két bort is győztesnek hidethetünk ki!
Gratulálunk a nyertes boroknak:
Jásdi Terasz Cuvée 2022 – (Balatonfüred- Csopak) és Kisbaka Családi Borbirtok 2022 #Neszmély fehér cuvée
(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )