Zacher Gábor: Óvatosan Száraz November

Dr. Zacher Gábor, a magyarországi alkoholizmus elleni küzdelem éllovasa kifejti, mit ajánl a Száraz November kapcsán

Nyulasi Gábriel István írása

dr. Zacher Gábor, az ország addiktológiai lelkiismerete

Ki az, aki nem ismeri Zacher Gábort?

Zacher Gábor olyan orvos, aki dobogósan benne van a köztudatban, annyit szerepelt a médiában. Még viccek is születtek vele-róla, benne van a városi folklórban, megtestesíti az abszolút addiktiológiai szakembert.

Hivatalosan a 63 éves doktor úr: magyar főorvos, oxyológus, illetve honvéd- és katasztrófaorvostan szakorvos, mentőorvos, címzetes egyetemi docens.

forrás: Dr. Zacher Gábor tisztelői (facebook oldal)

Zacher Gábor óvva int a Száraz November elkezdésétől

Természetesen nem mindenkit „tilt el” Zacher a Száraz Novembertől. Akiknek szigorúan tilos egyik pillanatról letenni a poharat azok az rma-k.

Mi az a rma? Rendes magyar alkoholista, azok akik valóban függők és náluk, az ő szervezetükben drasztikus és negatív tüneteket okoz az alkoholhiány. Az rma-k számát Zacher mintegy 900.000 főre teszi, vagyis minden 10. ember Magyarországon alkoholista.

Lesújtó statisztikai becslés, ezért is hívjuk fel a figyelmet a kulturált alkoholfogyasztásra. Mi történik egy rma-val ha abbahagyja az alkoholizálást? Szapora légzés, izzadás, izgatottság, vérnyomás emelkedés. Kialakulhat a delirium tremens, a klasszikus alkoholmegvonási tünetek, melyek súlyosabb esetben halált is okozhatnak. A szakember olyan 3-5%-ra teszi ezt a réteget, ami 30-40.000 ember is lehet. Nekik a Száraz November kvázi életveszély!

Ha szociális ivó vagy, vagyis alkalmi ivó, akkor lehetsz Száraz November rajongó, de azért ne feledd, ott vagy az alkoholbetegek előszobájában vagy.

A Száraz November és én

A Száraz November számomra mindig is egy felesleges kör volt. Olyan mint az „amerikás” anonim alkeszek körében a már két hete vagy egy hónapja vagyok tiszta biléták… Aztán mi történik? Amit nem iszol meg novemberben, azt bepótolod többszörösen decemberben. A borral komolyabban foglalkozók számára amúgy sem pálya a Száraz November. Hiszen nincs munkaszünet a 11. hónapban, egymást érik a bortesztek, boros rendezvények, egyéb szakmai borkóstolók.

Számomra mindig is a mérték volt az érték, ne az ital használjon Téged! Emlékezz arra, hogy mit ittál, ne legyél rohamivó. Elmész egy kóstolóra, akkor tényleg kóstolj, ne guríts le rögtön 5×1 deci bort, hogy aztán a többi már mindegy (is) legyen.

Az alkoholizmus rendkívül súlyos probléma Magyarországon, népbetegség és mélységesen egyetértünk Zacher Gábor minden szavával.

Foglalkoznunk kell a jelenséggel, Az ihatóbb Magyarországért mindig is a mértékletes fogyasztás híve volt, Száraz November ide vagy oda…

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )