BorMedence 2020 – A két hullám között

Erre az esztendőre a (vírus)hullámok vetettek mély árnyékot, ám a Bormedencének szerencséje volt.

Nyulasi Gábriel István írása

 

Most aztán van időnk bőven – jó, van az év végi hajtás, de az is csak online…

Bizony visszatért az online lét, amiről már megírtuk, hogy mennyire szeretjük itt és itt… Nem tudjuk nagyon megszeretni a zoom-os, teams-es kóstolókat. Most sem egy ilyenről írunk, hanem egy pár hónapos adósságunkat rójuk le ezúttal vagyis egy októberi eseményről emlékezünk meg: klikk! 

 

Emberben, borban összefüggő, organikus egység

Igazán a piacon ebben az időben nem voltak giga rendezvények (500 fős limit volt), hiszen azok nem kaptak zöld utat. A járványgörbe emelkedett, de még mindenki bizakodott, hogy a nagy lezárást elkerülhetjük. Az ihatóbb Magyarországért is visszatért a BorMozi programmal és sikeresen rendezte meg a szeptemberi és az októberi eseményét és már készült a novemberire.

A Bormedence kifejezetten a kárpát-medencei magyar borkultúrára koncentrál és ezzel mi természetesen egyetértünk. Idézzük is szó szerint a Bormedence Hitvallását, mely a Kárpát-medencei együttműködésekért jött létre többek között: „Hisszük és valljuk, hogy a Kárpát-medence emberben, borban összefüggő, organikus egység.” –www.bormedence.hu/


Borozni maszkban igazán nem lehet!

Vagyis lehet, hogy lekapdosom egy korty erejéig aztán visszarántom a textilt az arcomról, de valljuk be ez nem túl életszerű. Nem is működött, a bejáratig komoly, felkészült covidos kinézete volt a rendezvénynek (maszkban ülő regisztrálók), aztán belépve a boros standos termekbe már alig-alig láthatott szájat-orrot eltakaró egyént. Valahogy úgy volt vele az ember, hogy most borkóstoló van, és bár ezt a vírus nem tudja, de valahogy bíztunk egymásban és a bor jótékony hatásában. “A koronavírus miatt eddigi hagyományainkkal ellentétben külhoni díszvendég idei egységes megjelenését nem tudjuk biztosítani…” – hiányoztak is nagyon, de azért volt sok kortyolnivaló bőven.

 

Belecsobbantunk a Medencébe és kóstolgattunk…

Nem volt terv, nem volt szisztéma, hogy mit szeretnénk megismerni. Mentünk és spontán megálltunk és beszélgettünk a kiállítókkal és vendégekkel egyaránt. Pont egy hónap múlva zárt újra az ország, itt még egy picit szabadabban érezhettük magunkat. Spontán jártunk keltünk a borászatok között, de figyeltünk és a Novemberi BorMozira is válogattunk tételeket – összekötöttük a kellemest a hasznossal. Ennyi merengés és előzmény után jöjjenek a borok!

GEDEON
GEDEON

Gedeon, nemcsak a nők bálványa…

Ahol minden bor vegánnak is való, ahol a Generosa szőlő is otthonra talált.  A birtok kialakulását 1999-től követhetjük nyomon, amikor Varga Árpád az első területét tudhatta magáénak a Kunsági borvidék lankáin. Innen nem volt megállás és a pár hektáros birtok 80 hektárra duzzadt napjainkra. Gedeonos cikkünk:  klikk! Szóval Alföld, Napfény, Gedeon – Megbízható borok Izsákról. Csiszer László kereskedelmi vezető hisz a magyar fajtákban és ez látszik is a birtok borfajtáin. Nem először találkoztunk boraikkal, már többször is vettek részt BorMozis projektekben is. A Bormedencében a kínálatból két bort is kiemelnénk a Generosa 2019-est, mely kis citrusos, licsis, jó savakkal egy kerek történet, és az Aranysárfehér 2018, egyedi (ritkán kortyol az ember aranysárfehéret), méhviaszos, különleges eleganciáját. Ez egy jó indulás volt, kellemes start. 

PLANINA
PLANINA

Ahol a magyarok, szerbek, horvátok, németek találkoznak…

Az egyik legdélibb borvidékünk egy igazi kulturális mix a szubmediterrán éghajlaton. A Pécsi borvidék a Mecsek déli lejtőin, egészen Mohácsig tart, a 823 hektáron elterülő Mecsekaljai borvidék, ahol magyar, horvát, szerb és német települések határában folyik a szőlőművelés. Horváth Zoltán ide, Mohácsra tért vissza néhány kacskaringó után: a Horvát Köztársaság budapesti nagykövetségének tolmácsolt, a Vujicsics zenekarban közreműködött (2003-ig) többek között prímtamburán, basszprímtamburán, csellótamburán és járta a világot, illetve a mohácsi Podravka zökkenőmentes előállításából is kivette a részét – és ez csak néhány villanás a kalandos életútból… Zoltánnak az Art nouveau és Art deco irányzatok lelkes rajongójának standjánál: ez a Planina Borház, hogy most már a pincészetről is essen szó, a 2019-es Siller bor tetszett meg, 100% cabernet sauvignonból készült. A pincészet kézműves és családi és kb. 10 hektár alatti területen tevékenykedik. Ez a Siller egy brutális anyag, nem finomkodik betolja az arcodba, nyelvedbe, orrodba a málnás, fűszeres, cseresznyés intenzív illat- és ízvilágot. Nem egy éjszakás, hanem kettő (éjszakán át ázott a héján az anyag) lendületes savak, savanyúcukorkás vibrációval lehengerel ez a siller.   

MÁLIK
MÁLIK

Balaton, Bazalt, Badacsony: Málik 

Isteni ez az ital, mondhatjuk teljes joggal a Málik Pince borára, hiszen a különleges minősége mellett a neve is isteni eredetű. A görögök főistenéről, Zeuszról kapta a nevét ez az 1950-es évekből származó magyar nemesítésű szőlő. A zeus az ezerjó és bouvier keresztezéséből származó fehérborszőlő-fajta. Pontosítva: 1951-ben Pécsett Király Ferenc nemesítette. A Málik Pince borait is már régóta ismerjük és kedveljük, jellegzetes vaddisznó motívumos címkékkel ékesített palackjaik a terroir és a természetesség szinonimái. “Természethű borokat készítünk. A fajtakiválasztás, a szőlőművelés és a borkészítés is hagyományos módon történik. A borok minden esetben fahordós erjesztés és érlelés után, a megfelelő ideig tartó palackérlelés után kerülnek piacra.” – Málik pince – Badacsony. Málik Gábor a pince ifjú titánja állt a standon és töltötte poharunkat kedves segítőjével. A Zeus 2018-as fiatalosan minerális, még tudna érni, de már birtokában van a Badacsony adta ásványos kelléktárnak. Füstös kovakővel, bazaltorgonákkal, citrusosan markáns savakkal. Természet- és terroirhű, ahogy kell.

HAJDU
HAJDU

Kékfrankos a bükki Elnökségtől

Aztán újra B betűs magyar borvidékre ugrottunk, az általunk sűrűn emlegetett Bükki borvidékre. Élethalálharc vagy virágzás? Többször is írtunk a témában, interjúkat készítettünk, népszerűsítettünkkortyoltunk… Egyetértés a Szövetség a Bükki borvidékért egyesületben, történelmi szándéknyilatkozat a miskolci Polgármesterrel. Jelentős tagkiválások az egyesületből, másrészt megerősített Elnökség. A borvidék létezik, küzd és közben borokat is készít. Most az elnök borát emlegetjük, az esemény beharangozójában már foglalkoztunk a Gallay Pincészettel. Tehát Hajdu Roland, aki végre 2020-ban (2019. december 22.)  elkezdett digitalizálódni és már a pincészetének is van saját facebook oldala. A pince címe az egzotikus: Csecslyuki pincesor Bogács 3412. Tényleg Roland, nem gondolkoztál egy pajzán Csecslyuki küvén? A pincészet bemutatkozója feszes:  “Célunk a borokon keresztül a termőhelyek és szőlőfajták együttműködésének minél eredetibb közvetítése. 5,8 ha művelt területünkön minősített ökológiai művelést folytatunk.” Itt is a terroir és a természetesség van a zászlóra tűzve. A rendezvényen a 2016-os Kékfrankos (Mezőkövesd/ Dollárhegy) ragadott meg, amely három darab háromszáz literes bükki tölgyben (light és medium pörkölésű) érlelődött két hónapig. Milyen ez a bor? Három szóval: Meggy, Föld, Fa – Szépen integrálódott a fa, a bükki savak megszelídültek, ott pilinckázik még a meggyességen kívül a ribizli és a málna és bizony jön a talaj, mely egy elegáns földes, ásványos (a talaj összetételben: erdőtalaj, meszes, vulkanikus, üledékes) vonulatot is ad a kortynak. Rögtön egy kissé véres rozé kacsamellre gondoltunk, hogy de jó is lenne vele ez a bor! Szóval a rettegett bükki savak fiatalon tartják a vörösborokat, ez van! 

RENÉ’S

Egy mátrai pince a mennynek címezve…

Egy félbeszakadt futballkarrier, testvéri pincészet és a francia kapcsolat mindez együtt a Mátrában. Pontosabban Gyöngyöstarján a központ, de van gyöngyöspatai terület is. A focista múltra a neten rögzített évkönyvekben is vannak nyomok, például az újrainduló gyöngyöstarjáni FC. Mustang (1999.) felnőtt csapatában látjuk Renét (2007-ben) a felső sorban feszíteni.  “A René’s Wine Heaven név tükrözi a szakmámhoz való alázatomat a természet szeretetét a bor minőségének fontosságát és ezzel szeretnék tisztelegni bátyám emléke előtt.” – Juhász René ( http://users.atw.hu/wineheaven/ ) A borászattól a 2019-es Siller Kékfrankost kóstoltam, a természetesség jegyében egy bio tételről van szó. “Csuda dolgok születnek a sillerből! Nálam 24-48 óra között van az áztatás. Aztán hagyományos eljárással, spontán erjesztek.” Juhász René – (gasztromagazin.hu) Érdekes karakterű a bor, az uralkodó konyakmeggyes vonulat némi animalitással keveredik. A savak rendben vannak, nem róluk szól ez a tétel. Nem egy szokásos siller annyi szent. Nekünk bejött a történet a Bormedencében.  

KISS ATTILA
KISS ATTILA

Flóránk illatos volt.

Régebben Kiss Attila borait csak hírből ismertem, aztán egy borkóstolón belekortyoltam a markáns címkevilággal rendelkező tételeibe. Csakazértis, Tízből egy, Kedves, Francos, Hasadás – ezek mind-mind Kiss Attila bornevek, melyekhez erőteljesen kommunikáló kezek jelentek meg a címkéken. Ökölpacsi, jelentkező kezek, ökölbe szorított vagy éppen szívet formáló kezek. Aztán jött a váltás és 2019 októberétől egy jóval visszafogottabb, elegánsabb külsőbe öltöztek a palackok. “Tíz évvel ezelőtt azt mondták, hogy a Mátra a könnyű, illatos, gyümölcsös fehérborok hazája, ma már ez bővült az értékes vörösborokkal.”  Kiss Attila –  marieclaire.hu/gasztro. Mi ezzel nagyon nem értünk egyet, legalábbis, hogy a könnyű, gyümölcsös borok lennének a Mátra potenciálja. A Mátra többet tud, mindenben jó! Legyen az könnyű vagy testes fehér, vörös, rozé, siller – A Mátra univerzális borvidék! A pincészettől a Flóra (2019) nevezetű illatos házasítást emelnénk ki mely 5% tramini, 45% ottonel muskotály és 50% sárgamuskotály összetételű. Fűszeres, szőlővirág, licsi, citrusok tobzódása, jó savak ami kell. Szódával vagy nélküle is jó. 

IMG_20201010_183011-01

Talán már a félidőben vagyunk…

Köszönjük a Bormedence szervezőinek a borkóstolót, a meghívást az eseményre, amely a körülményekhez képest igazán jól sikerült. Kicsit hosszúra nyúlt ez a beszámoló, de már vagy két hónapja tartottuk hordóban. Vagyis érleltük az írást vagy csak lustálkodtunk és kerestük a kifogást, ami sosem árt ha jó? Ez is az is, de jó volt visszaemlékezni arra az időre, ami csak bő két hónapja volt és szabadon kortyoltuk kóstolókon a borokat. Talán már a félidőben vagyunk és bő két hónap múlva óvatosan, de határozottan újra tudjuk művelni a társasági borivást, így legyen! 

 

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )