Bor + csütörtök avagy BORcsütörtök a Stelázsiban

Míg 10 évvel ezelőtt a stelázsit emlegetve a nagymama által elrakott finomságoktól a kamrában roskadozó polcos állványra gondolt az ember, mára már egyértelműen egy hangulatos óbudai étterem jut a kulinária szerelmeseinek eszébe, ahová jó menni, mert mindig barátságos arcok fogadják és soha nem marad el a várva várt élmény. A hely, ami étterem volta mellett kávézóként és borbárként is működik, két éve nyitott meg azzal a céllal, hogy vendégeinek hagyományos fogásokat kínáljon új formában, friss, szezonális hozzávalókból. Töretlen sikerüket jelzi, hogy ebből a maximalista hozzáállásból az idő múlásával sem engedtek, ezért is szeretünk ide újra és újra visszatérni.

 

Az étterem tavaly augusztusban új programot indított Almási Ádám pohárnok vezetésével, amit BORcsütörtök-nek kereszteltek el. Ez egy havi rendszerességgel megtartott tematikus kóstolósorozat, ami rögtön a kezdéskor akkora érdeklődést váltott ki a vendégekből, hogy a kis létszámúra tervezett rendezvényből végül egymást követően kettőt kellett tartani. A miskolci származású Ádám gyerekkorától fogva „borközelben” volt és az utóbbi három évben vált a természetes borok szószólójává. A Stelázsi időközben a Kovács Antal örökös magyar sommelier bajnok által vezetett pinceáron.hu egyik társintézménye lett, ahol  mára a borlap 36 féle kézműves bort sorakoztat fel, illetve a webshopban található borok meg is vásárolhatók.

Az eredeti koncepcióban a borok mellé az étterem házias harapnivalókból összeállított tálakkal kedveskedett, majd Papp Balázs kreatív séf megjelenésével elindult egy teljesen új és izgalmas vonal. Ádámmal együttműködve komponálnak ételeket a borok mellé vagy épp fordítva, az ételhez párosítják a bort. A klasszikus borvacsorákkal szemben itt kisebb mennyiségek kerülnek a tányérokra, a hangsúly az ízeken, a textúrán van és az élményen, azon ahogy az ízkavalkád magával ragad minket és mi újra meg újra át akarjuk élni.

Az ételek ízvilága elsősorban gyümölcsök által dominált, hiszen ezeket az ízeket és aromákat tudjuk legkönnyebben felfedezni a borokban. Ezek gyakran jelennek meg püré, szósz és coulis formájában, a húsok, halak, sajtok sokszínű kiegészítéseként. A fűszerezés az alapokra szorítkozik, só és feketebors kerül az ételekbe, hogy azok minél tisztábban érezhetőek legyenek.

1

Első fogásunk a Bundázott camembert golyók cékla carpacción, epres joghurtöntettel azonnal hozta azt a kettősséget, amitől úgy imádjuk az ilyen jellegű ételeket: míg kívül ropogós volt, felvágva olvadt illatozó sajt bújt meg. A mély, földes ízű cékla a savanykásan frissítő joghurttal mennyei párost alkot. Az ehhez kínált 2013-as nadapi rajnai rizling az etyeki Variszkusz pincétől gazdagságával és testességével nem veszett el az étel mellett, savai remekül kompenzálták a bunda és a sajt zsírosságát.

2

Valódi ritkaság következett a sorban: a Somló Kincse Kézműves Kispince 2015-ös Gohér nevezetű fehérbora.  Az ősi magyar fajtából nyert nedűben somlai lévén, az ásványok töltik be a vezető szerepet. A hozzá komponált Hideg szűzsült rebarbara krémmel harmonikus egységet alkotott vele. Az ásványos jegyek kiemelték a rebarbara gyümölcsösségét, savanykás jegyei pedig élénk elegyet alkottak a bor savaival.

3

Következő fogásunk a Kacsamell falatok körte péppel, balzsamecetes eperrel volt, amihez egy 2013-as szürkebarát csatlakozott a Tibor Pincétől egyenesen a Szent György-hegyről. A hosszú héjonáztatástól testes, aromákban gazdag gyümölcsbomba vált a borból, ami az ásványok mellett virágos-mézes jegyeket mutat, aszalt gyümölcsökkel. Utóbbiak szépen játszanak az eper és a körte édességével, játékos összhangot teremtve a kacsa ízvilágával.

4

Az Obzidian Bormanufaktúra 2013-as Tokaj Furmintja olyan tökéletes párt alkotott a Bodzás kacsamáj créme bruléevel és a hozzá kínált édes, pirított kaláccsal, amilyenhez csak ritkán van szerencsénk. A bodza remekel a furmint társaságában, az aszalt gyümölcsös, mézes ízek örömtáncot lejtenek, amint találkoznak a brulée tetejére karamellizált cukorréteggel. A bor gazdag savai jól kiegyenlítik a máj zsírosságát, a citrusos, gyümölcsös aromák pedig rátesznek egy lapáttal erre az ízorgiára. Mit is mondhatnék? Remélem, hogy felkerül az étlapra, ugyanis ezért a fogásért egy szó nélkül átutaznék a városon.

5

Zárásként egy hűs Menta-eper sorbet érkezett, amihez Ludányi Balázs 2015-ös mátrai roséját ittuk, az Első fejtést. A rosé szamócás jegyei szépen harmonizáltak az eperrel, savai a hideg sorbet-val együtt pedig igazán frissítőek voltak. Nem vitás, hogy a befejezés is tökéletesre sikerült.

 

Tartalmas és meglepetésekben gazdag estét tölthettünk el a két fiatalembernek köszönhetően, amit ezúton is hálásan köszönök. Mindenkinek jószívvel ajánlom, aki a borok és az igényes ételek iránt érdeklődik, hiszen az élmény garantált, akárcsak a jó hangulat. Ez volt a 10. BORcsütörtök, a rendezvénysorozat pedig folytatódik. A következő alkalom július 21-én, csütörtökön lesz 19 órakor, ezúttal pedig a halak és a szárnyasok köré épül az este és a borsor. Jelentkezni az étterem honlapján lehet: http://stelazsietterem.hu/stelazsi-borcsutortok