Balatoni Borok Versenye 2021

Mindig élmény a Balatoni Borok Versenyén bírálni… 

Veszprémben adták át a Balatoni Borok díjait…

Július 8-án Veszprémben került sor a Balatoni Borrégió legnagyobb borversenyének, a 18. Balatoni Borok Versenyének díjátadójára. A Balatoni Szövetség a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködve 2021-ben új alapokra helyezte a borrégió egyik legrangosabb szakmai mustráját, ennek köszönhetően a megmérettetésre minden eddiginél több, összesen 92 termelő jelentkezett 360 borral.

kezdet

Mészáros Gabriella vezetésével Balatoni Borok

A bírálatra a Balatoni Szövetség szervezésében, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség szakmai segítségével került sor 2021. június 11-én Balatonfüreden, a Hotel Annabellában. A verseny fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter. A rendezvény támogatói: az Agrárminisztérium, a Balatoni Fejlesztési Tanács, Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, valamint Veszprém Megyei Jogú város. A bírálók névsorát a régió borászai mellett neves szakírók, borakadémikusok gazdagították, a szakmai zsűri elnöke dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus volt.

Mészáros Kálmán a mikrofonnál

A kettes számú bizottságban

Jómagam a 2-es számú bizottságba kerültem Mészáros Kálmán elnökségével. Fehérborokat és rozékat pörgettünk a poharunkban némi fehérboros többséggel. Nem véletlenül az olaszrizlingekből és a kéknyelűkből kerül a legtöbb a bizottság elé. Kiegyenlített volt a bírálat, kevés kivételtől eltekintve egyöntetűen pontoztuk a borokat. Néhány esetben visszakértünk tételeket, ha úgy ítéltük, hogy erre szükség van. Szerencsére nagyon kevés olyan borral találkoztunk, amely alapvető és komoly hibákkal került volna elénk. A legfelsőbb szinteket (vagyis kapott aranyérmet) sem túlzottan sok bor érte el. A túlnyomó része a tételeknek az erős ezüstben mutatkozott, tehát a színvonalra nem volt panasz. Egyik régebbi tudósításunk: katt ide!

munkában

Háromszázhatvanas rekord született a borminták terén

A versenyen a Balatoni Borrégió mind a hat borvidéke képviseltette magát: érkeztek tételek a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki és a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről, idén minden eddiginél több, 92 termelő jelentkezett 360 bormintával. Összesen 210 fehérbort, 65 vörösbort, 41 rozét, 10 gyöngyözőt, 9 pezsgőt és 15 kései szüretelésű bort kóstolt a szakmai zsűri. Az eredmények: 4 nagyarany, 53 arany, 236 ezüst, 53 bronz minősítés és 14 okleveles elismerés.  

finomhangolás

A 18. Balatoni Borok Versenye fődíjas borai: 

FEHÉR A Balatoni Borrégió Legjobb Fehér Bora 2021 címet a Tornai Pincészet Aranyhegy juhfark 2019. bora nyerte. 

VÖRÖS A Balatoni Borrégió Legjobb Vörös Bora 2021-ben a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Kokas merlot 2017. bora lett. 

ROZÉ A Balatoni Borrégió Legjobb Rozé Bora 2021-ben a Kányavári Borbirtok Cabernet sauvignon rozé 2020 bora. 

PEZSGŐ A Balatoni Borrégió Legjobb Pezsgője 2021. címet a Garamvári Szőlőbirtok Kft.  2017-es Lellei Furmint Brut pezsgője kapta.

A Balatoni Borrégió Legjobb Desszert Bora 2021.-ben a Koczor Pincészet Aenigma furmint, szemillon, olaszrizling 2015 bora lett. Az eredmények részletesen:  katt ide!

Különdíjból is akadt néhány…

A Balatoni Fejlesztési Tanács különdíját a Fodorvin Családi Pincészet Aszófői Chardonnay 2020 bora kapta. Mészáros Gabriella, a Bíráló Bizottság elnökének különdíját a Borbély Családi Pincészet Bács hegy Badacsonyi Olaszrizling selection 2017-es évjáratú bora nyerte. A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége különdíjat ajánlott fel, melyet kiemelkedően eredményes szerepléséért a Kányavári Borbirtok kapott. 

várakozás

A társadalmi zsűri kiválasztottjai

A 18. Balatoni Borok Versenyén legjobban szerepelt borok közül ismert személyiségekből álló társadalmi zsűri választotta ki a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program fehérborát, vörösborát és pezsgőjét, valamint Veszprém város borát a 2021-es évre. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa fehér bora kategóriát 2021-ben a somlói Tornai Pincészet Aranyhegy juhfark bora képviseli a 2019-es évjáratból, az EKF vörösbora 2021-ben a balatonkeresztúri Rubin Borászat Peripheria merlot 2017-es bora lett, pezsgő kategóriában pedig a Garamvári Szőlőbirtok Lellei Furmint Brut 2017-es methode traditionelle nyerte el az EKF pezsgője címet. A kiválasztás eredményeképpen a Veszprém Város Bora 2021 címet a badacsonyi Villa Pátzay Borbirtok 2018-as Prémium Chardonnay bora nyerte.

Dupla annyi bor mint négy éve, és a bírálati rendszer is 100 pontos digitális verzióra váltott. A fejlődés mérhető és a borok is rendben voltak. Köszönjük a meghívást a Szervezőknek!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )