A Palack és a 0,75 saját borokkal indítja a tavaszt!

2016. március 16. – Nyulasi Gábriel István –

Tavaly nyáron nyitott a Buda szélén lévő Gellért téren székelő Palack Borbár pesti tesója a 0,75. Ez bizony nem a nyomás csökkenését (0,75bar) jelzi, hanem a legnépszerűbb borospalack űrtartalmát. A 0,75 bar & bistro egy lazán, de igényesen berendezett Bazilika melletti belsőpesti étterem. Itt tartottak sajtótájékoztatót a tulajdonosok, amelyen bemutatták legújabb projektjüket. Ez a sajátcímkés házbora sorozat, melyet mindkét intézményben forgalmaznak korlátozott mennyiségben, amíg a készlet tart.

Kik vannak a 0,75-ös + Palack mögött?

Petrányi Gábor és Polák Dávid (tulajdonostársak) már bor közelben mozognak egy jó ideje, ők jegyezték anno a Bor mindenkié című társulást. Hitvallásuk, hogy mindenkinek joga van tisztességes borokhoz és a sznobok menjenek a másik sarokba. Csak lazán, könnyedén, körülményeskedés nélkül a borról és hamar kitalálják, hogy neked mi legyen a poharadban. Kisebb ugrásokkal jött a Palack, a 0,75 és most a ház bora akció. Valószínű nem ez lesz az utolsó dobásuk és a ház bora is folytatásra vár.

Na, mi a ház bora?

Ez a ház bora nem az a ház bora játszanak el a gondolattal, hiszen a ház boraira rátapadt a rossz magyar vendéglátós imidzs, a hulladékbor kategória, amit még meg tudsz fizetni, ha nem akarsz sokat költeni borra. A gyanús külsejű borba aztán a szomszéd Józsibá és bármi keveréke bejutott, felborzolva a vendégek ízlelőbimbóit. Ez afféle szocialista maradvány, vagy kora kapitalista rablógazdaságos stratégia, amire jellemző a vendég teljesen hülyének nézése, illetve a nem baj, ha nem jön vissza, mert már jól lehúztuk attitűd.

Egy jó élmény és a vendég visszatér!

Pedig igényesebb helyeken, (kicsit tán nyugatabbra) a ház bora egy rang, és kiváló helyi borokat sorakoztatnak fel a vendéglősök, akiknek a célja, hogy valóban jól érezze magát náluk a vendég. Tehát lehet ezt, kérem szépen is tölteni, van jó minőségű ház bora. Ezt a műfajt próbálják most a Palack és a Nullhetvenöt tulajai is. Karoljuk fel együtt ezt a lesajnált intézményt, csillogjon szépen a ház bora. Egy jó élmény és a vendég visszatér!

Milyenek a borok?

Gábor és Dávid nem bízták a véletlenre, míg kiválasztották a hét bort addig sokat szürcsöltek, nézelődtek a pincék és a szőlők tájékán. Elmondásuk szerint sok bornál szinte minden folyamatnál ott bábáskodtak, barátságok születtek, történetek indultak el. Hét borról van szó és a tételek limitált szériában kerülnek kiszerelésre. Van olyan bor is, amelyet csak náluk lehet kapni, máshol nem kerül pohárba. A borok között nincs friss újbor, tehát a legifjabb is már a 2014-es (3db) évjáratból került ki, és van két-két 2013-as és 2012-es. Nem vádolhatja a válogatást senki, hogy a könnyű és bohókás hatásvadászatra hegyezik ki a sort.

A hetek bandája

Haraszthy – Sauvignon Blanc 2014

Az etyek-budai pincészet nem egy laza bodzás egy nyári kalandot készített. Ez a 2014-es évjáratú Sauvignon Blanc ugyanis reduktív módon acéltartályban erjedt ki, de 3 hónapig ezután finom seprőn tartották (sur lie), melyet havonta felkavartak (battonage). Ezután pedig 5 hónapra új fahordóba került. A 2014-es év nem a legjobbak közé tartozik, de az etyeki terroir meszes talaja szép savgerincet ad. A hordó még egy kicsit integrálódni fog, gyógynövények, érett citrusok, kellemes krémességgel.

Nádas – Chardonnay Barrique 2014

Nádas Szilárd szintén Etyeken ténykedik. Kis családi pincéjében folyton kísérletezik. Ez a Chardonnay Barrique három különböző sokadik töltésű barrique hordóban 6 hónapig érlelt tétel házasságából született. Szilárd saját címkével is kihozta az évjárat azonos nevű borát. Amitől exkluzívvá válik a bor, az a tény, hogy Gábor és Dávid végigkövette a hordókban lévő tételek fejlődését és a saját címkés bor házasítási arányát ők maguk határozták meg. Ezáltal a két hely válogatás bora afféle kétpetéjű ikertestvére Szilárd saját címkével forgalomba kerülő borának. Ez a tétel kicsit populárisabb, érezhetőbb a fehér húsú csonthéjasok mellett vajkaramellás és természetesen krémes.

Dénes Tibor – Furmint 2012

Somló mellett van a Ság-hegy, ahol Dénes Tibor szűri rendületlenül borait. A vulkanikus talajról ez a minerális furmint iskolapéldája. Két teljesen különböző stílusú hordó házasításából: egyik pörkölt magvas kis hordó, a másik vaníliás krémes. A bor nehezen nyílik fedetten indít, de aztán beindul az ásványorgona. Csak a pincénél és a Palack+0,75-nél kapható.

Aklan – Syrah 2013

Dr. Aklan György és fia András Lesencetomajon, a Balatonfelvidéken szűrik (a fehérek mellett) a kékszőlők termését. A Rhone-völgy őshonos fajtájával, a Syrah-val egész Magyarországon érdemes foglalkozni. Nagy ászokhordóban érlelték, a Balaton meg szépen visszatükrözi a napfényt és az ásványos talaj együttesen hozták létre a tétel tulajdonságait. Szépen hangszerelt borsmix adja fűszeresség fajtajelleges vonalvezetését, rendben vannak a savak és a test pont akkora, hogy tökéletesen jóivású legyen a bor. Fekete cseresznye, szilva, némi dohányfüst…

Csóbor – Merlotta 2013

Csóbor Jenő az Etyek-Budai borvidék velencei körzetében, Agárdon rendelkezik pincével. Nagy szőlőterületéről, főleg folyóborként értékesíti az elkészült tételeket. Isteni szerencse, hogy amikor ott jártunk, az utolsók között megmutatta ezt az elfekvő tételt. Izgalmas, fűszeres, intenzív meggyes illata és fával kellemesen megtámogatott közepes teste meggyőzte a fiúkat, hogy kár lenne nem letölteni ezt a bort önállóan és megmutatni a nagyközönségnek. Kóstoláskor nekünk egy kissé nehezen nyílt és fedett volt, bízunk benne, hogy máskor jobb formát fut.

Nádas – Pinot Noir 2014

Nádas Szilárdnak Etyekről, ez a második tétele a hetes sorban. Különböző fahordókban érlelte az évjáratot, ez a borász játéka, amellyel hozzáadhat a borhoz. Etyek szereti a Pinot Noir szőlőfajtát, ezt már több pincészet bizonyította. A bor egy friss, szikár, arányosan filigrán, kis fás cserességgel, meggyes, halványan sós tétel lett, megfelelő savgerinccel.  Igyekezzen mindenki, mert mindössze egy kishordónyi, azaz 300 palack készült ebből a tételből.

Pastor – Cabernet Sauvignon 2012

Juhász Tibort nem kell bemutatni, a szekszárdi borászatot már régóta ismerjük. Az ő borai a Pastor borok nem csak egy pásztorórára alkalmasak, hanem sokkal tovább is tartanak. Szépen építkezik a szekszárdi birtokán, igazán tudatosan készíti a borait. A 14,5-es alkoholt éppen csak megtámasztja a test, de pont jó az egyensúly, így egyszerre tartalmas és jóivású a tétel. Szépen kezelt fa, sok-sok gyümölcs, jó savak viszik előre.

Hölgyeim és Uraim, lehet kipróbálni a hetes sort, csak erre vár a Palack Borbár és a 0,75 bar & bistro. Ha nincs kedved beülni, akkor csak megveszed és otthon kortyolhatod őket…

(Ha tetszett a post, csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért vidám közösségéhez a facebookon ITT )