Hetedszer is Olaszrizling Szerintünk!

2016. március 15. – Nyulasi Gábriel István

Mi még soha nem voltunk, de most már elvesztettük az Olaszrizling Szerintünk szüzességünket. Ez a hetedig alkalomra sikerült, ahol mindenki nagyon jól érezte magát, a borok kiválóak voltak és fontos bejelentésekben sem volt hiány. Igen, lesz Balatonbor, ez most már biztos! Csopak megtelt az Olaszrizling fanokkal (bár lehet, hogy jövőre Olaszrizling helyett már mást fogunk mondani)sőt kipróbáltunk egy végre jól sikerült applikációt a KÓSTOLOM-ot. Mindenki örömére ismét saját fotóalbummal jelentkezünk a cikkünkben…

Jásdi István, a Csopakiak vezéregyénisége a Márgában tartott sajtótájékoztatóján többekkel egyetemben ismertette a jelen állapotokat és a jövőre vonatkozó terveket. Az összefoglaló sajtóanyagból kiemeltük a lényeges momentumokat, mintegy öt fő témakört érintett a beszámoló.
Még további képek ideklikkelve!


Balatoni Kör, Rizlinggeneráció, Csopaki Kódex
Az első este borosgazdái között voltak, akik nemcsak magukat, hanem jelentős termelői csoportosulásokat – a Balatoni Kört, a Rizlinggenerációt és a Csopaki Kódexet is képviselték. Nem mellékesen részt vett a beszélgetésben az Olaszrizling termelő Légli Ottó, a HNT elnöke is. A most már hagyományos rendben, minden gazda maga mutatta be – ezúttal 2015-ös még hordós vagy éppen letöltött Olaszrizlingjét. A legfontosabb hír talán az, hogy az évjárat borai kivétel nélkül harmonikusak, gyümölcsösek és – ebben a körben – szakmailag jól elkészítettek.

Olaszrizling? Kettős hazugság!
A fajta neve, amelyik Magyarországon ugyan egyértelmű, de minden egyes külföldiek előtt történő bemutatkozáson magyarázkodást igényel: „Nem kérem ez nem Rizling és nem is olasz.”- Rossz kezdés. Ezúttal abban maradtunk, hogy pályázatot írunk ki olyan, nemzetközileg is elfogadható névre, amely utal a fajta történelmére, földrajzi helyére, az Olaszrizling hangzására és nem tartalmaz félrevezető információkat.

Dűlősbor, Hegybor, Balatonbor
A Csopaki Kódex és a Balatoni Kör olyan közös eredetvédelmi rendszer tervét ismertette, amely alkalmas arra a már évek óta működő, egyelőre csak helyi jelentőségű, a dűlő-válogatott borok minőségvédelmét biztosító Kódex alatti kategóriák megteremtésével a Hegybor és a Balatonbor kategóriáival, hogy áttekinthető, ellenőrizhető és a fogyasztók számára nyugat európai analógiákból ismerős rendszerrel váltsa fel a mai, sokszor a termelők számára is áttekinthetetlen jelöléseket. Végre nem csak szóban: egy lépés a kezelhetetlen mennyiségű borvidék egy részének összevonására.

Fizessenek jó pénzt a szőlőért!
A rendszer nem titkolt célja az is, hogy – egyelőre csak a fajta balatoni termelői számára- olyan közös marketing és piac lehetőségeit nyújtsa, ami lehetővé teszi, hogy megszűnjön a szőlő-termelők tökéletes kiszolgáltatottsága. Végre olyan árakat fizessenek a bortermelők, amelyek nemcsak fedezik a gazdák közvetlen költségeit, de elindíthatják az elhagyott első osztályú dűlők újratelepítésének folyamatát is.

A HNT nélkül ne döntsenek!
Súlyos, de ebben a körben megoldhatatlan kérdésnek ítélték a résztvevők, hogy hiába született jó hegyközségi törvény, hiába választott a szakma kiváló, a minőségi szemléletet tettekben is képviselő elnökséget és hiába ismerte el a HNT-t a miniszter szakmaközi szervezetként. A legsúlyosabb döntések a HNT bevonása nélkül születnek milliárdos tanulmányok megrendeléséről, a szakmai befizetések sorsáról, százmilliós kiadványokról és beruházásokról, fontos és kevésbé fontos fajták meghatározásáról és egyéb súlyos, a szakma jövőjét befolyásoló kérdésekről. Nem működnek a miniszterelnöki találkozókon kijelölt utak a politikához és légüres térben mozognak az érdekképviseletek.


Még további képek ideklikkelve!
Jásdi Borterasz, Szent Donát Pince
A sajtótájékoztató után néhányan maradtak a Márga Étterem szomszédságában, a Szent Donát pincénél és páran pedig a Jásdi Borterasz felé vettük az útirányt. Mire egy laza stoppal odaértünk már pezsgett a terasz, a közönség lelkesen kóstolt. Kicsit problémás is volt a nagy embertömeg, melynek sűrűsége csak akkor enyhült, amikor már kezdtek átszállingózni a másik helyszínre. A szervezők ígérete szerint idősávos jegyeket adnak ki jövőre, hogy a tumultust elkerüljék – tehát oszd meg és uralkodj!

KÓSTOLOM
Igazán hangulatos mind a két helyszín és kiválóan vizsgázott az új applikáció a KÓSTOLOM. Felépítése, kezelhetősége, információi mind-mind valóban segítették a kóstolást. Ott álltál a pincészet előtt, és már rögtön tudtad, hogy mi van a poharadban és ráadásul azonnal bevéshetted a megfelelő értékelést. Talán a következő lépés az lesz, hogy valósidőben lehet majd látni, hogy mely borokra érkeznek a legjobb értékelések. Bár a technika ördöge és a jóemberek itt is közbeszólhatnak, egy bort szándékosan felminősít egy tízfős brigád és torzítja az eredményeket. Ám előfordulhat az is, hogy tömeghisztéria alakul ki egy borászat előtt, amely az öt csillagokat szakajtószámra kapta. Szóval az információ hatalom, és éppen ezért néha csínján kell vele bánni.

Három bor és még néhány…
Strekov Nigori 2015 – Mintha egy rostos gyümölcslevet kortyolnál… Hihetetlen ízgazdagság és természetesség, az élő bor mozgásával. Fantasztikus egyedi élmény! (*****)

Borbély Pincészet „KARÓS” Limited selection 2013 – Idő kell neki, hagyni kell nyílni az értelmezéshez, nem egy percbor… Még az útja elején tart, masszív tömör textúra. Intenzív ásványok, markáns, de nem tolakodó hordó. Badacsonyi extra olaszrizling. (*****)

Pántlika Pincészet, Agyaglik Olaszrizling 2012 – Fülledten indult, szinte kellemetlen állott rongyos illattal az orrban. Aztán meghálálja a szellőztetést és odacsap szikáran a bazaltok közé. Az érettség 4 év után szintet léptet a borral, kerek a történet. Remélem hallunk még róla. (****)

Őket a Kóstolomból idéztük meg, de természetesen kóstoltunk még rengeteg kiváló italt. A Káli Kövektől a Rezeda 2014-es Olaszrizling válogatás tanítani való ásványosság, Homoláék tartálymintáikkal is brillíroztak, Jásdiék Siralomvágó 2013-as Olaszrizlingje alap. Kreinbacherék a Somlóról az elegáns pezsgőkkel (magnum!!!) és Olaszrizlingjeikkel szintén nagy sikert arattak, a Szent Donát birtok talajgyakorlatai zseniálisak voltak, és Bujdosóék kellemes Cirkálója, és a Bakó Ambrus Teraszok Olaszrizlingjei és még sokan mások… Jövőre a nyolcadikra is el kell menni, Szerintünk!

(Ha tetszett a post, csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért vidám közösségéhez a facebookon ITT )