A Hungarian Wine Summit dicsérete

A SIRHA kiállításon végre szépen megjelent a magyar bor, ez volt a Hungarian Wine Summit

Az ihatóbb Magyarországért

Hungarian Wine Summit, csúcs volt az érzés

5 nap, 6 mesterkurzus, közel 100 borászat, több mint 100 nemzetközi szakemberrel. Az Agrármarketing Centrum 2022. március 20–24. között első alkalommal rendezte meg nagyszabású szakmai rendezvényét, a Hungarian Wine Summitot. Az ötnapos eseményre magyar és nemzetközi borszakértőket vártak: borszakírókat, kereskedőket, sommelier-ket, Master of Wine szakértőket. Megkérdeztünk néhány résztvevőt és kiállítót a rendezvényről, amelybe csak belekóstoltunk. Néhány óra jutott nekünk körbeszaladva a standok között, az egész SIRHA egy gigantikus rendezvény, amelyre több nap is elég szűkös. Egy kiállítás, ahol megjelentünk borral: katt ide!

Geönczeöl Attila

Az egyetlen határon túli

Geönczeöl Attila (felvidéki borász): A Sirhán/Hungarian Wine Summiton az egyetlen határon túli boros pult volt a miénk, 4 felvidéki borászat borait, köztük az én három tételemet hoztuk el. Nagyszerű körülmények között kóstoltathattunk, minden tárgyi feltétel biztosított volt hozzá. Én csak az utolsó napon voltam jelen, akkor alapvetően szakmai közönség érkezett, külföldiek és belföldiek egyaránt. Mindig állt valaki a „másik oldalon”, tartalmas beszélgetések alakultak ki. Az, hogy mennyire eredményes a részvétel, az sokszor hetekkel, hónapokkal a kiállítás után derül ki, de ha az ember meg akarja mutatni magát a borpiacon, ez egy jó alkalom hozzá.

Pósta Bori

Magas színvonalú, stílusosan dekorált

Pósta Bori (szekszárdi borász): Nagyon magas színvonalú, stílusosan dekorált rendezvény volt változatos kiállítókkal és izgalmas borokkal.

A Páger házaspár kóstol

Nagyon jó élmény volt

Páger Mátyás (mátrai borász): Mivel nagyon sok barátom dolgozik a gasztronómiában, és a boraim is főleg éttermekben fogynak, lépten nyomon ismerősöknek futottam bele. Nagyon jó élmény volt, hogy így össze hozta ezeket az embereket ez a kiállítás, mint kiállító, és mint gastroszerelmes látogató. A magyar csapat teljesítménye pedig csak a hab volt a tortán!

Németh Ágnes és Dúzsi Tamás

A következő a Prowein lesz

Dúzsi Tomi (szekszárdi borász): Szerintem jó volt, végre volt itthon is egy ilyen színvonalas vásár a covid kezdete óta. Sok volt az érdeklődő, pár parnerünk is itt volt külföldről. Ha jól számoltam jelenleg 36 országba exportálunk, tehát nekünk fontosak az ilyen vásárok, a következő a Prowein lesz.

Gestas-Gál Zsuzsanna

További képek ide kattintva találhatóak!

Felemelő érzés volt

Gestas-Gál Zsuzsanna (Igazi Kunság): Az idei SIRHA kiállításon most első alkalommal került megrendezésre a Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai rendezvény, amelyen mi is részt vettünk kiállítóként. Pincészetünknek (Gál Szőlőbirtok és Pincészet) ezúttal nem külön standja volt, hanem Herczeg Ágnes szervezésében az Igazi Kunság elnevezésű borvidéki összefogás útján jelentünk meg. Pincészetenként egymást váltva képviseltük és népszerűsítettük a Kunsági Borvidék borait, kiemelkedő hazai- és nemzetközi eredményeit. (Legutóbb a Mondial du Rosé és a Vinalies Internationales franciaországi borversenyeken szerepeltek kimagaslóan a Kunsági borvidék borai – a legtöbb éremmel a hazai borvidékek közül.) A magyar és külföldi látogatók körében egyaránt nagy sikere volt a kunsági boroknak, a legtöbben a kiváló ár-érték arányt emelték ki, és felemelő érzés volt a covid miatti hosszú szünet után újra egy ilyen színvonalas sétálókóstolón és szakmai rendezvényen résztvenni, beszélgetésekkel, élő kóstolással és személyes visszajelzésekkel.

Gestas-Gál Zsuzsanna

Tetszett az egységes megjelenés

Jánosi Csilla (#Neszmély): Bár én picit pesszimista voltam a megjelenést illetően, sikeresnek ítélem a rendezvényt. A közönség nemcsak szakmai volt, gondolom a Bocuse d’Or is sok vendéget bevonzott. A #Neszmély nagyon tetszett a látogatóknak, egyértelműen elérte a célját, hogy ismertebbé tegye a borvidéket, a borszakértők, a gasztro inkább a komolyabb, különlegesebb borokat kereste. Tetszett az egységes megjelenés, elegáns, kényelmes standok, egyetlen negatívum, hogy csütörtök délutánra elfogytak a tiszta poharak, pont, amikor nagyon sokan látogattak meg a Bocuse szünetében.

Jánosi Csilla #Neszmély

Csak így tovább Hungarian Wine Summit 

Véleményünk megegyezett a megkérdezettekkel, ez tényleg színvonalas volt, persze mindig lehet fejlődni, lehet csiszolni. Ám ne fanyalogjunk, ez így elsőre elég jól sikerült, bízunk benne, hogy hagyománnyá válva öregbíti majd a magyar borok hírnevét nemzetközi szinten!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )