2010. január 21. – Nyulasi Gábriel
A 2009-es év végén a Királyi Borház és Pincemúzeumban Asszúünnepre gyűlt össze a publikum. Hét pincészet aszúi reprezentálták a különleges alkalmat: Tokaj-Oremus, Tokaj-Disznókő, Tokaj-Hétszőlő, Babits Pincészet, Gróf Degenfeld, Monyók Pincészet, és Pannon Tokaj. A nektárok öt, tíz, és tizenöt éves korral szerepeltek a felhozatalban.
Több mint 15 bor kóstolására nyílt lehetőség az est folyamán, de volt olyan pincészet, mely csak egy aszúval szerepelt, mivel fennállása még nem érte el a 10 éves időszakot. Érdekes volt tapasztalni az öt éves aszúk frissességét, és a már tíz évesek érettebb stílusát. Tizenöt éves versenyző viszonylag kevés volt a mezőny egészéhez képest. Egyik nagy favoritunk a csodás kínálatból – megegyezve Hradszki Robi kollégával – a Disznókő 1999-es 6 puttonyos aszúja volt.
Nagyon gömbölyű, hibátlan nedű, mely káprázatos csúcson van, ám potenciálja még hosszú jövőt ígér. Meglepetés volt számunkra a sokak által a régi iskolához sorolt Monyók Pincészet szintén 1999-es évjáratú Sárgamuskotály alapú aszúja. Elbűvölő volt a korty krémes textúrája, az összbenyomás harmóniája. Egyesek szerint az aszú alapja leginkább Furmintból kerül ki, most viszont a Sárgamuskotály bizonyított. Reméljük, hogy a hagyományteremtés eléri az Aszúünnepet is, és idén újra összegyűlünk, hogy e pompás boritalt dicsérjük. Minden pátosz nélkül – bár sokan megkongatják a vészharangot az aszú körül – úgy éreztük ezen a rendezvényen is, hogy van jövője a tokaji aszúnak!