A szekszárdi Prantner pincészet a Bazilika melletti Winebarban

2010. január 13. – Nyulasi Gábriel

„Vigyázó szemetek Szegszárdra vessétek!” Jönnek fel ugyanis a szekszárdi kispincészetek, melyek kiváló ár/érték paraméterekkel egyre igényesebb vörösborokat készítenek. A „nagyok” mellé felzárkózik tehát a Dél-Pannon másodvonal, a kis családi birtokoknak is van jövője. Erre ékes példa a szekszárdi Prantner pincészet, amely a Winebarban tartott decemberi kóstolója során meggyőzte a borkortyoló publikumot.

A nem hivatalos borkóstolón – melyen csak a beavatottak vehettek részt – Juhász Tibor, a pincészet kommunikátora mutatta be a borokat. Külkapcsolatokért felelős alkalmi pohárnokunk a tőle megszokott szóözönnel kísérte az újabb és újabb tételeket. Ültetvényeik a szekszárdi dombság legszebb dűlőiben, az Előhegyen és a Sauli völgyben helyezkednek el. A 10 hektáros birtokon külön kezelve, szigorú hozamkorlátozással dolgozzák fel a dűlők termését. A család már hosszú ideje, nemzedékeken át foglalkozik bortermeléssel.

A beugró egy friss Olaszrizling volt, melyet nem titkoltan piaci nyomásra készítenek. 10 g/l-es maradék cukorkájával igazi hölgyek kedvencévé avanzsált, és még pinceszinten elfogy az utolsó palackig. Amiből a piacra nem lehet eleget termelni, a fehérbor technológiával elkészített kékszőlő alapú bor. A „rozéőrület” tovább fokozódik, tehát Szekszárdon sem lehet kibújni ez alól, a pincészetnél Kékfrankosból készül a sápadt vörös ital. A 4 g/l cukor a félszáraz vonulatba teszi borunkat, kicsit nyalós, szintén „asszonyosra” hangolt. Friss, ropogós, üde rozét kaptunk málnás, epres kivitelben.

Harmadik tételként már végre egy igazi vöröset kortyolhattunk, 2008-as száraz Kadarka csillant a pohárban fűszeres, meggyes ízekkel. Selymes a korty, melyet markáns savak játéka kísér. 2008-ban készült egy második szelektált kadarka is, amely koncentráltabb alapanyagot takar. Illatával rögtön egy másik kadarka dimenziót nyit meg, a buja illatfelhőben szamócás lekvár tobzódik, melyben érett málna, és feketemeggyes vonalak hullámzanak. A korty is testesebb, az illatjegyek maradéktalanul visszaköszönnek az ízjegyekben is. Kétezer forintos árkategóriában egy igazi csúcsközeli kadarka, de nyugodtan tehetnénk feljebb is.

A következő tétel – a 2008-as Kékfrankos – sima tölgyfahordóban tartózkodott. Korrekt anyag, melynek meggyesség a fő jellemzője. Jóivású bor, epres, málnás jegyekkel, szép savakkal. Kékfrankosban nagy ugrás a 2006-os: gyönyörű meggyes vanília, jól integrálódott hordó, meglepően bársonyos, áradóan intenzív hosszúság. Hordóminta is asztalra kerül, egy fésületlen, de ígéretes Cabernet Franc 2008-as. A tétel szép bizonyítéka annak, hogy a fajtának van keresnivalója Szekszárdon, mint ahogyan több borvidéken is egyre népszerűbb a nagy testvér, a Cabernet Sauvignon mellett. A 2008-as év Cuvée-je Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Kékfrankos komponensekből áll. Érezhető a szépen beért alapanyag, dohányos, szilvás, földes jegyek idézik fel a forró nyarat.

A pincészet boraira van kereslet, készleteket tartogatni nemigen tudnak, régebbi évjáratokat ezért hiába is keresnénk. Ez a probléma sok kisebb pince sajátja, boraikat még lábon el kell adniuk, nincs idő hosszabb érlelésre. A túlélés, a piaci jelenlét nyomása miatt idő előtt, túl frissen kerülnek ki a polcokra a borok. Juhász Tibor felvetette az ősi dilemmát is, vagyis a nagy bor, a prémium kategória készítését, és a jóivású, középen elhelyezkedő borok előállításának ellentétét egy pincénél. Nem is igazi szembenállás ez, hiszen a lényeg a hangsúlyokon van, mely irányba mozdul el a pince, kevesebb mennyiséget készítenek magasabb árfekvésben, vagy többet, de egyszerűbbet. Természetesen részben a piac is diktál, de ha egy kisebb borászat a nehezebb időkben talpon tud maradni, később a maga útját járhatja majd. Harmonikusan, több oldalt is kielégítve a Prantner pincészet jó úton halad, önmaguk keresése közben már több emlékezetes nedűt tettek le az asztalra. Ezen az estén is meggyőző volt a borok egyöntetű, kiegyensúlyozott minősége. A visszakóstolás során kiürültek a palackok, és a végére az aktuális jazz együttes is belefogott koncertjébe a Winebarban.

Prantner a WinebarbanPrantner a WinebarbanPrantner a WinebarbanPrantner a WinebarbanPrantner a WinebarbanPrantner a WinebarbanPrantner a WinebarbanPrantner a WinebarbanPrantner a WinebarbanPrantner a WinebarbanPrantner a WinebarbanPrantner a WinebarbanPrantner a WinebarbanPrantner a WinebarbanPrantner a WinebarbanPrantner a WinebarbanPrantner a WinebarbanPrantner a WinebarbanPrantner a WinebarbanPrantner a WinebarbanPrantner a WinebarbanPrantner a WinebarbanPrantner a WinebarbanPrantner a Winebarban