2009. augusztus 20. – Nyulasi Gábriel
2009. augusztus 8-9-én került sor a Kékfrankos „Mekkájában”, Sopronban és környékén az egynapos, délelőtt 10 órától másnap délelőtt 10 óráig tartó folyamatos, éjjel-nappali borprogramra. Az összefogás nagy dolgokra képes, így történt ez akkor is, amikor a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft, a Soproni Borvidék Hegyközsége, valamint a Soproni Borút Egyesület közös szervezésében immáron harmadszor megvalósult a Kékfrankos 24 bortúra. Egy kis stábbal mi is részvettünk, Az ihatóbb Magyarországért nevében.
Egyaránt kihívás a szervezőknek és a résztvevőknek is egy ilyen túra, azonban mindenki jól vizsgázott. Molnár Balázs és Rigler Zsolt, a rendezvény animátorai gondoskodtak a hangulat folyamatos szinten tartásáról. Az állomásokon a borászok nemes nedűik mellett kitüntetett figyelemmel és gondossággal fogadtak minket. A túrára vállalkozó 23 fő jelentős hányada már „régi motorosként” vett részt a programon – hiába, aki egyszer belekóstol a Kékrankos 24 varázsába, nehezen szabadul.
Sopron szívében gyülekezett a csapat, majd 10 óra után Taschner Tamással – aki a helyi Tourinform vezetője és Taschner Kurt borász bátyja – nekivágtunk belvárosi történelmi sétánknak. A kulturális ízelítő után kiváló ritmusérzékkel kezdtünk bele a borkóstolásba a Gangl Borászatban, ahol a borok mellett hagyományos ebéddel, malacsülttel és friss kenyérrel vertük el éhünket. Kisvonatra szálltunk és a várost csodálva kényelmesen utaztunk az Iváncsics Pincészetbe. Iváncsics Zoltán igazán impozáns borsorral készült, és lendületes előadás is társult a tételek kóstolásához. Ezek után átsétáltunk a Roll Családi Pincészetbe, majd a Pálos Pincészet különleges atmoszférájában tartott kóstoló volt a negyedik borászati állomás.
Az Erhardt Étterem nem véletlenül került be a „100 legjobb magyar étterem 2008” vendéglátóhelyei közé, borvacsorájuk, melyet soproni borok ékesítettek, maradandó élményt nyújtott. A jóleső esti séta után a Taschner Pincészetben folytattuk a borvidéki szemlét, majd az ezt követő éjszakai természetjáró zseblámpás túra is tartogatott meglepetéseket. Molnár Balázs – aki Sopron egyik legnívósabb bortékájának tulajdonosa és Ökotúrák szervezője – zoológusi fortélyokat is bemutatott. A macskabaglyok hangjának konzerv változatával (egy hangfallal ellátott lejátszóval) sikerült néhány madarat a közelünkbe csábítania. A bemutatónak a szúnyogok támadása és hatodik kóstoló állomásunk – a Töltl Pincészet – hajnali megállója vetett véget.
Szinte már a hetedik mennyországban éreztük magunkat, amikor napfelkelte és reggeli várt minket a Fényes Pincészetnél. A jó borok itt is felébresztettek bennünket, majd a „kisvasúttal” egészen a nyolcadik pincebejárásunkig „száguldottunk”, a Weninger birtok méltóképpen koronázta meg a rendezvényt. Jövőre ugyanitt! – gondolta a csapat és a szervezők egy emberként, majd ünnepélyes oklevélosztás zárta a Kékfrankos 24 programját.
24 óra talpon – egyesülve a soproni kultúr- és bortájjal – 54 tételt végigkóstolva, életre szóló élményt kaptunk. Milyen jó lenne egy tokaji Furmint 24, vagy egy móri Ezerjó 24, esetleg egy egri Bikavér 24 bortúra! Reméljük, hogy a nívós rendezvény követőkre talál, és sorra születnek majd a többi borvidéken is a hasonló kezdeményezések.