2013. április 21. – Az ihatóbb Magyarországért, Nork Kata
Sok szó esik mostanában Tokajról mert beszélni kell róla. Korábban sem volt ez másként, azonban – és végre – számos esemény és történés szolgál alapul a kijelentéshez. Szerveződések, szervezkedések, újítások – Tokaj életre kelt! Igazi reneszánsz van, nemhiába, az egyik legnagyobb tokaji egyesület nevében is benne foglaltatik e szó. Sőt a Tokaji Borlovagrend is feléledt, megtartják az első Tokaji Borárverést. (Nork Kata és a Szerk.)
Kezdődött a pozitív lendület a száraz furmint térhódításával (mindamellett, hogy a régió legnagyobb büszkesége – az aszú is méltó helyén maradt), melyre többek között rendezvénysorozat is épül (Furmint Február), tulajdonképpen egy egész hónapot szentelve e szőlőfajtára. Tokaj-szakértőnk – Alkonyi László a múltból és hagyományaiból ásta elő és fényesítette ki a klasszifikációt (dűlő-besorolás), melyet okosan használva gerincet és zászlórudat adhatunk egyetlen igazi borvidékünknek. Szintén a tradíciókra alapoz az immár rendszeresen megrendezésre kerülő Tokaj – Hegyalja Piac, autentikus termelőkkel, népi foglalkozások bemutatkozási lehetőségeivel, értékes piaci portékáikkal, nem utolsó sorban pedig mindenkori borkóstolóival a piac ideje alatt. E régióból került ki idén az Év Borásza, Ács Károly, és mérföldkő lerakó nemzeti nagyunk: Szepsy István. Az eredetvédelem fontosságát, létjogosultságát fogalmazta meg a hangadó borász – Demeter Zoltán, aki az irányadó (és elvégzendő!) feladatokat is pontokba foglalta hegyaljával kapcsolatban.
Nyakunkon az első hazai borárverés, nevén nevezve „Tokaji Borárverés”, ami ismét a nemzetközi ismertségen, elismertségen javíthat.
Mi is ez a Borárverés?
A Tokaji Tavasz keretében 2013. április 26-28. között hagyományteremtő szándékkal elsőként kerül sor arra a Tokaji Borárverésre, amelyet burgundi mintára szervez meg a Tokaji Borlovagrend. A háromnapos, Tokajban zajló esemény kiemelkedő része a szombat délután zajló árverés lesz, amelyen huszonkét tétel kerül kikiáltásra, nagyrészt gönci hordó, vagyis 136 liter mennyiségű bornak felel meg, amelyet a tételt megvásárlóval egyeztetve a pincészetek érlelnek tovább, majd palackoznak le.
A Tokaj Nyitányról
Évek óta megrendezésre kerülő Tokaj Nyitány nagy volumenű rendezvény – a BorJour és a Tokaj Reneszánsz Egyesület szervezésében. Ezúttal a hegyaljai borászatokon túl Burgenland kitűnő termelői mutatkoztak be, számszerűleg 10 osztrák és 16 hegyaljai pincészet.
Mint a legtöbb jól szervezett borkóstolós rendezvényen, a Tokaj Nyitányon is lehetőség adódott a sétáló kóstolón túl szakmai mesterkurzusokon való részvételre, és természetesen a maximális számban megjelent borászokkal való eszmecserére.
Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
Szép és változatos tételekkel érkeztek a tokaji borászok: száraz borok, szamorodni és aszú (immár a 2009-es évjárat is bemutatkozott), néhol késői szüret, illetve aszúeszencia volt az asztalokon.
Ügyes és gyakorlott kóstolók szisztematikusan felépítve haladhattak végig a soron, akár kedveltségi-, illetve érdeklődési listát felállítva (jómagam a rendezvényt később kezdtem meg, „első bálozóként”, és úgy alaposan közepébe zavarva az általános ajánlás szerinti kóstolási metódusnak). Szimpatikus pincészetekhez lelkesen odarontva elejétől végéig, aztán… végétől elejéig kóstolgattam a borokat – újszerű tapasztalatként. Nem állíthatom, hogy sikerült végignéznem az összes megjelent pincészet (pláne nem összes kínált) borát, ellenben volt szerencsém az árverésre kerülő „titkos” tételből is kóstolni. A végkövetkeztetés egyértelmű és bátran vállalható: csodálatos borok, többnyire kitűnő minőségben!
Talán kissé meglepő volt a sok szép és kifejező furmint, hárslevelű, muskotály után a kékfrankos és merlot vörös sora, de az osztrák szomszédok bebizonyították: jó bor – bármikor!
A regisztrációnál kapott kóstoló füzetet többször is elhagytam (nagyjából minden asztalnál újra és újra), de szerencsémre rendre akadt újabb kisokos a kezembe (hozzám hasonlóan mások is elhagyhatták azt), a végén azonban abszolút győztesen kerültem ki: egy gyönyörűen végigvezetett, hasznosra forgatott füzet jött velem (ellenben én nem jegyzeteltem…)
Itt megjegyezném: tulajdonosa jelentkezzen bátran a kóstolójegyzetért!