Furmint Február másképp – A fogyasztók, a tanuló, és a borász

2013. április 18. – Az ihatóbb Magyarországért

Annyit beszéltünk idén februárban a Furmintról, ez már hagyomány minden évben, sorjáznak a hozsannázó cikkek. Természetesen nem érdemtelenül, a Furmint jó, a Furmint nagy potenciál, a Furmint a magyar bor kiugrási lehetősége. Még folytathatnánk a sort, de mit gondol a fogyasztó? Nem azok, akik a barokkos termekben a legdurvább furmintkoncentrációban tobzódnak, akik minden nagyobb kóstolón ott vannak ha összecsendül két pohár… Mi van az egyszerű borfogyasztóval? Hogy viszonyulnak a mi dédelgetett Furmintunkhoz?

A fogyasztók

– Mit jelent Önnek a Furmint?

– Furmint? Ismerős a neve, már hallottam róla. Talán Tokaji Furmint, lehet, hogy butaságot mondtam. (30-as hölgy)

– Nem, valóban létezik Tokaji Furmint, esetleg fogyasztott már ilyen bort?

– Lehetséges, de nekem úgy hozzák a bort, ha finom, tetszik és megiszom. Vasárnap ebédhez mindig iszunk egy bort.

– Mit jelent Önnek a Furmint?

– Valamilyen bor, igen tudom már, Ó-Furmint. Amolyan óbor, sötétebb, nehezebb, ittam már többször. Vettünk már ilyen bort, de nem emlékszem, hogy hol. (40-es hölgy)

– Jó volt ez a bor?

– Szóval olyan óbor íze van, illetve lehet, nem emlékszem rá.

– Mit jelent Önnek a Furmint?

– Egy iható bor, semmi emlékem nincs róla. A Furmint az ugye nem vörös, hanem fehér bor.

– Melyik borvidékhez kötné?

– Talán Badacsony?

A tanuló (egy borászképzésben résztvevő ifjú hölgy)

Nekem a Furmint az A tokaji fajta, mint a burgundiaknak a Pinot. Hihetetlenül sok arca van, egy viszonylagosan könnyed, citrusos borként is tökéleteset tud mutatni, de eszméletlen mélységei is vannak. Jó érleléssel olyan potenciálja van, hogy csak na, olyankor jön csak ki igazán, hogy micsoda ásványossága is van a tokaji terroirnak. Gondoljunk itt a 2003-as mandolás Furmintra (Oremus) mondjuk. Komoly tartással rendelkező, elgondolkodtató, összetett bort ad önmagában, különleges élményt nyújt. Azonban jól harmonizál a többi tokaji fajtával is, a cuvéekben elengedhetetlen az a gerinc, amit megad a bornak. Röviden ennyi jutott eszembe…

A borász

A Furmint nekem elsősorban a szőlőt jelenti, a legkedvesebb szőlőfajtámat, amelyből a kedvenc borom készül. Szerintem, a Furmint egy talentum, akinek még az a szerencse is megadatott, hogy a világ egyik legkülönlegesebb borvidékén, a Tokaji-borvidéken kamatoztathatja tehetségét. Rajtunk múlik, hogy ki tudjuk-e hozni belőle a benne rejlő lehetőséget. Másodsorban tanítót jelent nekem, aki letörte kevélységemet, csiszolta jellememet, kitisztította lelkemet. Ezt jelenti nekem a Furmint. Lenkey Géza

Van mit bepótolni, a Furmintnak le kell hatolnia a mindennapok borfogyasztóihoz is. Sajnos még mindig az alapfogalmakkal sincsenek tisztában az emberek, nem ismerik a borokat, a borvidékeket. Például a technológiai kérdésekben, mondjuk rozékészítésre gondolva, a válaszok szinte teljes homályba vesznek. Márpedig alapok nélkül nem várható el, hogy tudatosak legyenek a magyar borfogyasztók. Az ihatóbb Magyarországért hamarosan induló programjában kiáll a tudatos borfogyasztás mellett, sok a munka, de a magyar borkultúra fejlődéséhez mindenkire szükségünk van, összefogás nélkül nem megy. Tehát kellenek a Furmint Februárok, de szükség van arra is, hogy a legegyszerűbb borok is megfelelő minőségben készüljenek, és a fogyasztó kielégítő ismeretek mellett tudjon választani!

Kattints ide a Furmint Február rendezvényen készült többi képért!

Kategória Egyéb