Új egyedi boros palackok a piacon! Glass is life!

2015. január 25. – Az ihatóbb Magyarországért

Megkaptuk az új borospalackot, elég innovatív módon futár hozta a palackot (rozé borral) egyenest a kezünkbe, melynek a nyakán ott fityegett egy pendrive a sajtóanyaggal. Egyelőre csavarzáras kivitelben készülnek és a gyártó leginkább a fehér és rozé borokhoz ajánlja, hiszen abban látszik a mintázat leginkább. Az Orosházi Öblösüveggyárban készülnek az új palackok, nagyon friss a dolog, az első palackok 2014 végén készültek el. Ez egy elég egyedi palack, de a gyártó szerint minden belsőmintás palack egyedi a gyártástechnológia miatt…

Amerikából jöttem…

Az Owens-Illinois, Inc. (NYSE: OI) a világ legnagyobb öblösüveggyártója, a világ sok piacvezető étel- és italmárkájának elsődleges partnere. A vállalat 2013-ban 7 milliárd dolláros bevételt ért el, és körülbelül 22 500 alkalmazottja van 77 telephelyen, 21 országban. Az O-I globális központja az amerikai ohiói Perrysburgben található; a vállalat biztonságos, fenntartható, tiszta, ikonikus és márkaépítő üvegcsomagolást kínál a növekvő globális piacok számára.
A különleges belső mintázatú palack az O-I szabadalma, melyet néhány évvel ezelőtt Amerikában fejlesztett ki a vállalat. A belső mintával ellátott palack lényege, hogy egyedi és innovatív módon még különlegesebbé tehessék a pincészetek boraikat, az általuk megálmodott forma, szöveg vagy logó palackba mintázásával. Az első belső mintázatú palack egy sörös üveg volt, melynek a nyakán spirál minta helyezkedett el. Európában először 2013 végén Csehországban vezették be a palackot a piacra egy helyi borászat bevonásával.

Magyarországon…

A Magyarországon egyedülálló, innovatív üveg Orosházán készül – az első palackok 2014 decemberében készültek el hazánkban. A belső minta kialakításához 750 ml-es, menetes szájú 319 mm magasságú Bordolese Nobile palackokat használnak. A belső minta érvényesüléséhez a palackot fehér és rozé borokhoz ajánlják. Az eljárás bemutatására három belső mintával készültek el az első palackok – a palack nyakán spirál és hullám mintával, valamint a palack teljes felületén rombusz mintával. Az O-I első együttműködő partnere a Kochvin Kft., a palackokba a pincészet 2013-as Cabernet Sauvignon rozéját töltötte a vállalat.

Hogy készül?

A belső minta képzésének folyamata az O-I egyedülálló szabadalma. Az így készült belső mintával rendelkező palackok közül kettő sem tökéletesen egyforma, így minden üveg egyedinek tekinthető. Ennek az az oka, hogy a formázás nem más, mint az olvadt üveg környezeti hőmérsékletre történő strukturált lehűtése, mely kb. 1100 °C-ról indul, az egyes fázisokon belül néhány fokos eltérés tapasztalható, ami a minta képének kialakulását már befolyásolja.


Pincészetek kreatív elképzeléseihez…
„Az O-I innovációival kívánja támogatni a pincészetek kreatív elképzeléseinek megvalósítását. Bízunk benne, hogy belső mintával ellátott palackjaink elnyerik a magyar borászok tetszését és egyre többen próbálják majd ki fehér és rozé boraik palackozásakor, hogy meggyőződhessenek arról, hogyan járulhat hozzá ez az új eljárás ismertségük növeléséhez és boraik népszerűsítéséhez” – mondta el Gyenge Éva az O-U Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. kereskedelmi és vevőszolgálati vezetője.

Kedves Borászok, mindenki előtt itt a lehetőség, hogy megvalósítson az egyedi palackokkal. Lehet, hogy egy díszesebb belsejű üveg jobban vonzza majd a vásárló szemét, és lekapja a polcról az egyedi palackot. A piac majd eldönti, hogy mennyire vevő az új ötletre.

További tudnivalók a magyar nyelven is elérhető: http://www.o-i.com/ oldalon.