Geisenheim egy estje Pesten – Milyen a német boroktatás?

2015. január 27. – Az ihatóbb Magyarországért –

Bukovics Martin, aki többek között a Bormandinert is vezeti honunkban egy izgalmas sajtótájékoztatóra invitált. Martin amúgy nemzetközi borgazdaság szakon most első éves Geisenheimben. A Lumen kávézóban gyűltünk össze, hogy magyar és német borokat kóstoljunk, miközben meghallgattuk, hogy miért jó odakint Németországban elmélyedni a szőlő és borágazati képzés rejtelmeiben.

A kóstolón jelen volt még Geisenheim képviseletében: Lisa Marie Peters, aki az előkészítésben vesz részt és a programot vezeti, és Sonja Thielemann, aki az iskola külügyi dolgait intézi. Magyar részről még két fiatalember, akik mostanság veszik át otthon is a stafétát a borászatban: ifj. Dúzsi Tamás, aki odakint tanult és ifj. Tiffán Zsolt, aki a szintén dolgozott Németországban borászati vonalon.

Az első bor a rövid bevezetés után az iskola bora volt, egy hamisítatlan Rajnai Rizling 2013-as Von Lade. Szikár bor, kis bubi, szép test, ásványok, citrusok, terroir, intenzív élmény. Ezek után jöttek a Dúzsi és a Tiffán borok, ezen az estén nem volt viadal, nem volt mérkőzés Szekszárd és Villány között. Egy barátságos edzőmeccs volt miközben mindkét ifjú megosztotta velünk németországi élményeit. Az est győztese mindenképp a csodás 2009-es Dúzsi Syrah válogatás volt. Lehengerlően buja és komplex, tűzijátékként nyíló struktúra. Szilvás, borsos, áfonyás, szép hordó, micsoda test, hosszú, élénk sav, még van ideje…  Tiffánéknál, most nem volt ilyen nagyágyú az ő legjobb boruk a 2011-es Grande selection Cabernet Franc volt, nagyon érett alapanyag, fekete cseresznyés, picit főttes jegyekkel, még érnie kell a bornak, még simulhat a szerkezet.

Ifj. Tiffán Zsoltot kérdeztük először a magyar és a német borágazati oktatás közötti különbségekről. Véleménye szerint, ami a geisenheimi oktatás erőssége az a gyakorlati rész, emiatt mindenképpen érdemes kinézni erre a képzésre. Az ott szerzett tudás piacképes egész Európában. A németeknél nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a tanulók rögtön kint legyenek terepen, a szőlőben, a pincében. (Van egy fizetett előgyakorlat a képzés előtt Németországban, ez a Pre-Study program amiről később szólunk cikkünk végén.) A magyar képzésnek pont az elmélet az erőssége, hiszen világhírű szőlész-borász szakembereink és hagyományaink vannak ezen a téren. Ha valaki németországi képzésben gondolkodik természetesen nem olcsó az élet odakint, de pályázatok, ösztöndíjak segítségével lehet csökkenteni a költségeket. Amiben a németek nagyon profik, ezt mutatja a gyakorlat, ez az oktatásszervezés. Ebben Magyarország le van kissé maradva, nem beszélve, hogy odakint jóval nagyobb büdzséből gazdálkodhat egy oktatási intézmény. Mindent összevetve a magyar képzés is eléri a célját, mivel a most kikerülő évfolyamok mind-mind el tudnak helyezkedni jó nevű pincészetekhez.

Bukovics Martinnak is feltettük a kérdést, hogy milyen a német és a magyar szőlész-borászképzés közötti különbség. Mivel a magyar borászati képzésben nem vett részt sosem, ezért nem tudott érdemben nyilatkozni a hazai helyzetről. Viszont Geisenheim egy régi borászati tradíciókkal rendelkező iskola, saját, működő, magát a piacon is megmérő, nem mellesleg VDP-tag borászattal és 30ha saját szőlőterülettel rendelkezik a környező dűlőkben. Így lehetséges, hogy a szőlészeti-borászati gyakorlat a képzés mindennapjainak a része. Szívesen elhelyezkedne akár Magyarországon is, ha van olyan izgalmas feladat, amin szívvel-lélekkel tud dolgozni. Különösen Tokaj-Hegyalja érdekli munka szempontból.

-Nem volt túl erős a sajtójelenlét a tájékoztatón, hogy értékeled ezt?

– Hosszútávon építkezünk! Egy szőlőtőkének is kell 3 év, mire terem…

-Hogy értékelték a német hölgyek a sajtótájékoztatót?

-Tetszett nekik, örültek, hogy ilyen közvetlen hangulatban zajlott. Eleve Budapesttől is teljesen el voltak ragadtatva, mondták, hogy kevés helyen érezték ilyen jól magukat eddig, mint itt.

Ennek mi is örülünk és kívánunk továbbra is hasonlóakat. Reméljük, hogy miképpen magyar diákok külhonban keresik a tapasztalatokat, (talán nem sci-fi kategória) majd a német diákok is meglátogatják a jövőben a magyar oktatási intézményeket.

A Pre-Study program Geisenheimben

A Hochschule Geisenheim University a 2015/2016-os téli szemesztertől itt tanulni vágyók számára elindította a Pre-Study programját, mellyel jelentősen megkönnyebbíti a németországi tanulmányok elkezdését. A célcsoport azon nagy borkulturális tradíciókkal rendelkező kelet-európai országok érettségizői, akik Geisenheimben szőlészet-borászatot, italtechnológiát vagy éppen nemzetközi borgazdaságot hallgatnának. A program során a hallgatóknak megszervezzük a geisenheimi felvételihez szükséges előzetes szakmai gyakorlatot egy németországi borászati vagy italüzemben. A gyakorlattal akár pénzt is lehet keresni. A Pre Study programban résztvevők továbbá egy intenzív német nyelvi kurzust is kapnak, hogy német nyelvű tanulmányaiknak megfelelő nyelvtudással kezdhessenek neki.

Az intézményről

A Hochschule Geisenheim University 2013. január 1-je óta önálló intézményként, jogilag Németország egyetlen „új típusú főiskolájaként“ működik. Az intézmény a Rajna-Majna Főiskola geisenheimi borászati tanszékének és a nagy múltú geisenheimi szőlészeti kutatóintézet egyesüléséből jött létre – ezáltal mind a főiskolákra jellemző gyakorlati megközelítés, mind az egyetemeken folyó kutatómunka hangsúlyos szerepet kap.

A geisenheimi diplomának nagy értéke van. Geisenheimben ezen gyakorlat- és jövőorientált szakirányok hallgatói modern laboratóriumokban, média- és tantermekben, előadókban tanulhatnak. Az iskola saját borászata és szőlészetei, saját italüzeme, valamint nagyméretű területei a gyümölcs- és zöldségtermesztés terén modern üvegházzal válnak teljessé. A tananyag teljes- és széleskörű, és a személyes érdeklődés és célok irányába tetszőlegesen mélyíthető.

Kategória Bor