Teljesen ismerős BorMozi!

A Teljesen idegenek című alkotást öntöztük meg borokkal novemberben a belvárosi MAINYÚLban.

Nyulasi Gábriel István írása

Teljesen idegenek vagyis nem annyira

Novemberben már be kell kapcsolni a fűtést és annyira már a habos-babos, könnyed borok sem csúsznak fröccsnek. Jöhetnek a vállasabb fehérek, a nehezebb vörösök be a szervezetbe. A filmünk viszont vidáman pergett, a világsiker melyet, sok nemzetközi változat elkészülte kísért. Teljesen idegenek (Perfetti sconosciuti) olasz vígjáték, 97 perc, 2016

Mi lenne, ha a mobilunkat egy vendégségben kitennénk az asztalra és minden kommunikáció nyitottá válna?

Budaházy Fekete Kúria Borászat Esox II. Habzó 2021 (Tokaji Borvidék)

Teljesen a Budaházy–Fekete Kúria köré!

Álmodunk egy bort, a Budaházy–Fekete Kúria borát, amely bor felmutatja Erdőbénye, a szőlős kertjeink, a pincénk szépségét, harmonikus kapcsolatát a környezettel, a terület örökségével. A pince nemcsak egy eszköz a jó bor készítésére, hanem meghatározó vektora a megálmodott bor imázsának. Nem egyszerűen csak őrzői vagyunk egy örökségnek, hanem építői, alkotói is kívánunk lenni. (idézet a pincészet oldaláról)

Budaházy Fekete Kúria Borászat Esox II. Habzó 2021 (Tokaji Borvidék) Összetételben: Furmint – Hárs fele-fele Esox II 

 Átgondoltuk a habzóbort és rájöttünk nem kell egy nyers savtengernek lennie amit csak 5C°-ra hűtve lehet fogyasztani.  Dávid Rémusz, birtokigazgató

Hordóban érlelés kiválló testet, érlelési potenciált és eleganciát adott ennek az igazán egyedi habzónak. Nagyon izgalmas a sav-cukor egyensúlya, szépek a savak, de érezni, hogy kerekítő cukorka is van benne és ez jól áll neki. Ahogy a hordózás is finomra sikerült, nem lóg ki, hanem bírja a fát! Az ásványok sem maradnak le a citrusok mögött, ráadásul mindez teljesen bioban! A bubiszerkezettel is elégedettek voltunk, úgyhogy egy Esox II-t bármikor legurítanánk! Dávid Rémusz birtokigazgatóval készült podcastünkért: katt ide!

Mórocz Tamás teljesen megérkezett!

Több zenét a borba? Vagy több bort a zenébe? Az egyik legkreatívabb kispincészet Mórocz Tamás mindig kitalál valamit. Most éppen fényképek vannak a borokon, de volt már vers is és zene is.

Balatonfüred Csopak borvidék, Pécsely, Nyáló-hegy itt találta meg a saját birtok helyét Tamás, akivel készítettünk egy podcastet is, katt ide!

Mórocz Pincészet Olasz Rizling 2022 (Balatonfüred-Csopak) Teljesen reduktívan készült ez a bor, szép tiszta és friss Olasz! Ásványok és gyümölcsök vetélkednek, de egyelőre a gyümölcsök győznek. Kicsit ress fehér húsú barack, citrusok és alma, kis kesernyével a végén. Még mindig nagyon korrekt ez a bor!

Mórocz Pincészet Olasz Rizling 2022 (Balatonfüred-Csopak)

Ezek teljesen bolondok?

Kézműves borok a Velencei-hegységből – Bio műveléssel, természetes módon. Kicsit kacifántos nevet választottak, de ebben egyből ott a történet is! Egy bolond hármat csinál, ami azt jelenti, hogy megszerették a borkészítést. Megfertőzte őket a borvidék. Régi magyar fajtákkal is foglalkoznak, igyekeznek minél kevesebb beavatkozással, leginkább a természetre bízva a bor útját elkísérni a tőkétől a palackig. Három barát, három pár dolgozik a pincénél, hogy minél jobb és természetesebb borokat készítsenek.  Egy Bolond Hármat Csinál BorManufaktúra Torokugró 2022 (Etyek-Budai Borvidék)

Egy Bolond Hármat Csinál BorManufaktúra Torokugró 2022 (Etyek-Budai Borvidék)

A Torokugró rajnai rizling, sauvignon blanc és zöldveltelini házasításából készült. A sauvignont két szüreti időpontban szedtük, ez adja a maradék cukrot a borban, ami a rajnai penge savait kerekíti. A házasítás minden eleme reduktív és spontán erjedt. Azt írtuk még a nyáron, hogy: Spontán erjesztett tétel, bodzás, lime, kicsit herbás, elegáns kissé zárkózott, jóivású tétel. Ezt kiegészítenénk azzal, hogy most már a zárkózottság megszűnt, kinyílt a bor és a savszerkezete még élénkebb lett. Magában is jó fogyasztani, de akár masszívabb ételek mellé is ajánljuk.  Az Egy Bolond Hármat Csinál Bormanufaktúra képviselőivel készült podcastünkért: katt ide!

Teljesen korán kelve

Rány dűlő termése, összetétele: Furmint, Hárs, Kövérszőlő.  4:20 – kizárólag egyetlen szabály van: Az évjárat leggazdagabb borát kiházasítani. Az egyensúly és beltartalom kényes egyensúlyára figyelni. 4:20 korán kelést jelképezi, a sok munka végeredménye palackba zárva. Bio termelés és hordóban és tartályban is járt a tétel egy része. Budaházy Fekete Kúria 4:20 2021 (Tokaji Borvidék) Nem száraz bor, ez mindig nehéz pálya, sokan félnek a cukortól. Pedig nem kéne, a természetes cukornak van helye, főleg egy ilyen szép ívű borban, ahol olyan savszerkezet feszül az ásványok köré… Réteges, komplex élmény ez a bor, lassan kortyolva a birskörte, a limebefőtt, a grépfrút mellé, az édessé aszalt kajszi is beköszön. Dávid Rémusz birtokigazgatóval készült podcastünkért: katt ide!

Budaházy Fekete Kúria 4:20 2021 (Tokaji Borvidék)

Tokaji Frikker teljesen Félédes

Borászatunk első generációs, 2015. augusztus 29-én alapítottam Frikker Tokaj-Hegyalja néven. Nem félédes akart lenni a bor, mármint a készítők szándéka szerint. Nagyon lassan ment végbe az erjedés, a terv egy félszáraz lett volna 16 g/l maradék cukorral. Hercegkúti  Gomboshegy dűlőből származik, teljesen reduktív feldolgozás, 1965-ben telepítették a szőlőt, a lengyelek egyik kedvenc bora lett ez a 30 g/l cukorral ellátott tétel. Frikker Tokaj-Hegyalja Félédes Furmint 2021 Friss, ropogós cukorka, kajszibarack befőtt, kicsi aszalvány, citrusok, könnyed ásványosság. Mintegy három esztendeje már szerepelt Frikker bor a BorMozin, a Telet űztük vele és az pont egy félszáraz Furmint (2019) volt a pincétől.

Szíjjártó Előd teljesen bodzás

Szijjártó Előd Pincészete (Etyek) Sauvignon blanc 2021 Hogyan készült? Burgundi hordókban erjedt majd 9 hónapot finomseprőn érlelődött. 70%-ban burgundi hordók válogatásában készült és 30%-ban pedig kiegészíti a héjon erjesztett Sauvignon blanc. Igazi nagyfehér! Elegáns és krémes, izmos textúrával, masszív testtel. Ráadásul egy igazi 30%-os narancsbor, van benne egy pici tannin is. Citrusos, lime, mandarin, maracuja, tejszínes bodza nagyon finoman rétegezve. Szép a hordó is, hosszú a finis… Most kicsit visszafogottabb volt a pohárban, de éreztük az erejét a bornak. Podcast Szijjártó Előddel, pincészet borász/tulajdonossal: katt ide!

Szignárovits-Maka Pince Platón 2019 (Mátrai Borvidék)

Az öreg nénik igaza

A Szignárovits-Maka Pince története pont 13 éve, 2010-ben kezdődött, azóta lassan, de biztosan minden évben növekednek. Gyöngyöspatán három dűlőben a vannak ültetvényeik: Borsos, Hótó, Póc-tető. A finom és izgalmas borokat szeretem, készíteni is.

A  termőterület különleges, vulkanikus és meszes is egyben. Az öreg nénik azt mondták, hogy ott még a paradicsomnak is más íze van, ezért a szőlő közé ültették. Ez megjelenik a borban is.

Két-három tőke egy palack bor. Szignárovits-Maka Pince Platón 2019 (Mátrai Borvidék): Kékfrankos – Merlot – Cabernet Franc házasítása, a gyöngyöspatai Borsos-dűlőből, a borok külön erjedtek, majd később lett házasítva. Az első évben a kékfrankos meggyes karaktere uralta, később a Cabernet Franc fűszerei kerültek előtérbe. Ezt megerősíthetem, gyönyörűen kinyílt a bor, borsosan fűszeres, áfonya, meggy, szilva, és aszalt paradicsomos. Egész ajkat betöltő zamatok, savak játéka Feszes, izmos textúrájú vörösbor, melyet élmény inni, benne van a termőhely! Teljesen igaza volt az öreg néniknek! 

Teljesen Tábornok!

Miért Tábornok? Hetényi Panna: “Édesapám kedvence egyébként a kékfrankos mint szőlő, nagyon szereti mert hálás fajta. Legrégebbi tőkénk is amiből a prémium kékfrankos készül. Minden évben az “időjárástól függetlenül” gyönyörű szőlőt terem. Így a prémium vörös kékfrankosok mindig tele vannak érmekkel a címkén, mert minden versenyről elhoz valami kitüntetést.

Így először a 2007-es kékfrankost kezdtük egyébként tábornoknak hívni, mert annyi kitüntetése volt mint egy Tábornoknak. Az új címkéknél pedig szerettük volna ezzel a névvel illetni, így a Kékfrankos prémium tételek mind Tábornok névre hallgatnak majd.”

Hetényi Pincészet Tábornok Prémium Kékfrankos 2015 (Szekszárd) Szépen bebarnult, téglásba hajló színvilág. Illatban nyomokban gyümölcsök, áfonya, meggy, szilva érzetek, de aztán jön a gomba és a föld ipari mennyiségben. Több idő kellett neki a kibontakozáshoz, bizony ez a Tábornok már eléggé nyugdíjazás előtt áll, szóval igyuk meg, még éppen jó, bár túl a csúcson… Szabó Berni mutatta be nekünk ezt a bort: katt ide!

Hetényi Pincészet Tábornok Prémium Kékfrankos 2015 (Szekszárd)

Teljesen idegenek

Visszatérve a filmre, a kísérlet csak gondolatban valósult meg? Mennyire ismerjük a barátainkat? Mennyire ismerjük magunkat? Bizony, ha ez a játék elterjedne, sok barátság menne a levesbe. Hogy nem vagyunk őszinték magunkhoz? Akkor bizony, hogy lehetnénk másokhoz? Ez ismerős? Teljesen? Ezen jobb ha mindenki elgondolkodik egy pohár bor mellett vagy egy üveg bor mellett… 

 Gratulálunk az este közönségdíjas borának: Szignárovits-Maka Pince Platón 2019 (Mátrai Borvidék)