Tagyon… Nagyon! – Élménysor a Tagyon Birtok Baráti Társaságnál…

Ismét megtapasztalhattuk Kartaly Attila és a Tagyon Birtok vendégszeretetét…

Maróthy Csaba írása

 

Pazar kilátások…

Már a megérkezés pillanatait áthatja az érzés, hogy Kartaly Attila és kis csapata profi vendéglátó. 140 km buszozás után, még alig egyenesítettem ki zsibbadt tagjaimat, máris egy pazar kilátású teraszon találom magam, egy borospohárral a kezemben, miközben Attila, a tulajdonos, személyesen üdvözöl mindnyájunkat. Akit ismer, biztos kap valami személyes mondatot, de én, az új látogató is vadul kutatom a memóriámban, hogy találkoztunk-e már valahol, olyan közvetlen a fogadtatás. 

Tagyon-étel
Tagyon-étel

Közvetlenül…

Semmi bénázás, olajozottan csúszunk bele az itteni milliőbe. Mindenki kedves és szolgálatkész, hamarosan érkezik egy jól iható wellcome-bubis, amely visszatükrözi a terroire ásványosságát, ezt csak a birtokra látogatók kóstolhatják. Mellé érkezik a bemelegítő villásreggeli: a grillezett édesburgonyás rántotta sült kolbászkákkal tűzdelve, nyakon öntve juhtúrós tejföllel – ráadásul több összetevő a hegyből való – meghozza a kedvet a naphoz. 

 

Hegyestű elektromos bicajjal…

Miközben Attila a régió és a birtok krónikáját, tulajdonságait ecseteli nem kis büszkeséggel, megérkeznek az elektromos biciklik az első programhoz. Aki ide látogat, nem hagyhatja ki a Hegyestű égre mutató monolit kőtömbjét, sokan ezt gyalogos hegytámadással teszik, én bringára váltom magam. Hogyisne, amikor oly régen szerettem volna kipróbálni egy villamos cangát. A rásegítős kis furmányos diszkréten hagy bicajozni is, és a kaptatón pedig odateszi magát, hogy ne kelljen csavarni az izzadtságot a pólómból.

Hegyestű
Hegyestű

 A hat órán át konfitált tarja…

Bár szívesen téríteném a kormányt a pazar Káli-medence irányába, ami nagy kedvencem, de a program feszes, a szigorú szervezőkkel visszagurulunk a Tagyon rezidenciára. Visszaérkezésünkre, persze koccintani kell, rizlingszilvánik csapáznak elő a pince hidegéről, és jól teszik, most a bringázás után ideális frissítők szódával elvegyülve. A 2019-es „Rsz” tudja a dolgát, friss, gyümölcsös, könnyed társa a szódavíznek. Én nem tudom, hogy mi történik az idővel, de már itt toporog az ebéd. Az előétel egy rozmaringos padlizsánkrém, a séfek kísérletező kedvét dicséri, néhányan keresik a megszokott ízt, de engem össze lehet adni a rozmaringgal, bármilyen ételben. A hat órán át konfitált tarja tökéletes, pont az a textúra nemes egyszerűséggel eltalálva, ahogyan ezt elkészíteni kell, és desszertnek a túrós rétest is odatették a srácok. 

Bringázni jó!
Bringázni jó!

Élményfestés…

Azon kapom magam, hogy megint a tájba révedek, de most egy festőállvány előtt, ecsettel a kezemben. Ez őrület, 40 éve nem festettem, és most a 14 éves fiú, bátran mázolja a vásznat. Hát azért az eredményről, csak annyit, hogy Tornyainak az óvodában jobb víziói lehettek, de mégis egy másfél órácskára lekapcsoltam az örökké villódzó áramköröket a fejemben. Ez a program három órás egyébként, de minket a pincébe rabol a birtok ura. Naná, hogy itt bujkálnak a kunsztok, amire Attila düllesztheti a mellét, ám ő mégis lopva fürkészi pókerarcunkat. 

Festés
Festés

100% Olaszrizling

Nálam a mindegyik fő tétel (különböző évjáratú Tagyon hegyborokról beszélünk) átment a vizsgán, ezek 100%-os olaszrizling tételek, amelyekből tényleg – és nem csak Attila mondja – kiérződik a terroire. Egyébként is olaszrizling- fan vagyok, de igazi szépségek. Ravaszul az évjáratok közt lólépésben haladunk, 18-as, 19-es évjárat, majd egy 17-es kései szüretelésű száraz bor kerül a szájpadlásunkra. Ez utóbbinak 14,5-es alkohol foka ki kellene, hogy lógjon, pedig nem teszi, szép, hosszú lecsengésű, harmonikus tétel. A házigazda itt is ügyelt a szcénára, a végére tette a csúcspontot. 

Kartaly Attila fogadja a vendégeket
Kartaly Attila fogadja a vendégeket

Jönnek a vendégek

Még egy pillantás a Nivegy-völgyre, a présháztól a szélrózsa irányában elszórt, apartmanná alakított kis parasztházakra, ahová napközben is érkeztek vendégek – félszemmel csekkoltam – ,  ugyanilyen meleg fogadtatásban volt részük.  Kartaly Attila és szimpatikus fiatal csapata, ha kizoommolnál a városból megér egy próbát.

Köszönjük a meghívást a Tagyon Birtok Baráti Társaságnak! A cikkben szereplő képek a sajtóbejáráson készültek a borítókép a birtok közösségi oldaláról származik. Friss infók itt: klikk!

 

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )