Sándor Zsolttal beszélgettünk – Bükkről, borról, biodinamikáról…

Sándor Zsolt Organikus Szőlőbirtok és Pincészetnél jártunk a Bükkben

Nyulasi Gábriel István írása

Mert hit nélkül nem megy!

Hiszek a Bükki Borvidék újbóli feltámasztásában és abban, hogy ez a borvidék is képes minőségi borokkal megjelenni a magyarországi és külföldi piacokon. https://sandorzsolt.com/

 

Kezdjük az újságokkal…

– Mi újság most a Sándor Zsolt Organikus Szőlőbirtok és Pincészetnél a Bükkben?

– Szőlőterületekben jelentősen nem bővültünk, egy olyan cserszegi területet sikerült bérbevennünk, amellyel már régóta szemezgettünk. Majdnem hét hektárunk van, ennek jelentős része bérelt terület. Ennek több oka is van, fontosabb, hogy elsőosztályú alapanyagaink legyenek, minthogy tulajdonoljunk valamit. Idén én metszettem végig a területeinket azért, mert sok-sok hiba csúszott bele az előző években ebbe a folyamatba. Újdonságunk most egy medina, ami elég hasonló helyzetben van – sőt még a cserszeginél is – kisebb megbecsülést élvez. Teljesen biotermeléssel megy ez a szőlő, mutassuk meg, hogy egy ilyen fajtából is lehet nagy bort készíteni. Sikerült ebbe is beletenyerelni, szeretem a kihívásokat. 

IMG_20190724_135901

Maradjunk még a zweigeltnél.

– Ez volt inkább a szőlészeti vonal, mi a helyzet a borászatival?

– Maradtunk a zweigeltnél, amit mondjuk újra is kellene telepíteni. Újdonság még az ezerfürtű, visszük tovább a szürkebarát egy héjon erjesztett változatát a Piros Kabátot. Jött új Sándorné is (chardonnay), visszatérve a szürkebarátunkra, azzal Bussaynak állítottunk emléket. Ő volt az aki a szürkebarátot következetesen szürke kabátnak hívta. Míg az Anna Luca 4 nap héjon erjesztést és nagyhordós, finomseprős érlelést kapott, addig a Lou Lee 24 órás héjon áztatást és 6 hónap finomseprőn tartást kapott. Elegáns lett a Lou Lee és az éttermi vonal gyorsan fel is szippantotta a készletet. Ez most a pincészet legdrágább bora, 6500HUF az ára, adhatnám drágábban is, de itt megálltam.   

 

A Bükki borvidék első szakasz, második szakasz…

– Belekaptunk a pincészeted helyzetébe, de mi újság a házad táján vagyis a Bükki borvidéken? Itt voltunk tavaly a Szövetség a Bükki Borvidékért zászlóbontásánál…

– Lényegesen nem változott a helyzet, a két Rolanddal dolgozunk együtt, főleg Hajdu Rolanddal és gyakran segít Borbély Roland is. Mi hárman kezdeményeztük tulajdonképpen a bükki szövetséget ez látszik a weboldalunkon is.

– Még mindig nincs logótok, hogy-hogy nem láttam sehol?

– Megszületett már, de még nem nyilvános, de nem ez a lényeg. Egy biztos, hogy magán a borvidéken egy ilyen szövetség megjelenése annyira nagy változást nem hoz. Ennek okait a következőkben lehet keresni. Jelen esetben elsősorban a borvidék széttagoltságában,  a borászatok nagyon különböző helyzetekből “rajtolnak”. A Gallay művek és én már 2013 óta igyekszünk megvetni a lábunkat a honi borpiacon, rengeteg munka van ebben. Hajdu Roland az utóbbi 1-2 évben vett repülőrajtot, ő is egy céltudatos borászati stratégiával rendelkezik. Itt vagyunk hárman és a többiek meglehetősen messziről követnek minket. Hiába szeretnénk, hogy közösen haladjunk, a többi borászatnak fel kell zárkózni. Behúztuk kicsit a kéziféket, várnunk kell még. Elkészült az Avasi Présház is, ez egy több mint 200 milliós beruházás, ott is idén lesz még csak palackozott bor. Itt fogom majd az egész fürtös préseléseket megvalósítani… 

IMG_20190724_125852

– Valós veszély még a Bükki borvidék megszűnése, beolvadása az Egri borvidékbe?

– Sokat beszélünk róla, ám ennek ellenében hat, hogy elkészült a “bükk bor” termékleírása, mint eredetvédelmet megalkottuk. Talán sikerült elodázni a megszüntetésünket, reméljük, hogy innen felfelé vezet az út. Most egy kicsit lassítottunk, hogy mindenki fel tudja építeni a saját birodalmát. 

 

Szüretelni 2019-ben

– Milyen szüretet vársz?

– Szerencsére nálam nem volt olyan jégverés, mint Hajdu Rolandnál. Jó lesz, a cserszeginél a lisztharmat 30%-ot szedett le, a zweigeltnél sajnos nem voltunk szerencsések, ott nagyobb lett a kár. Nyilvánvaló, hogy nem lesz a 2019 egy csúcs évjárat, minőségben jó lehet, a mennyiségben nem annyira. 

 

Természetes tervek…

– Milyen jövőbeli terveid vannak a pincészettel?

– Növekedni, növekedni és növekedni… Jó lenne befejezni a nyertes pályázataimat szőlészeti-borászati vonalon. A biodinamikus termelési módot szeretném megvalósítani a birtokon egyre nagyobb mértékben. Már a kezdetekben is organikus művelésben gondolkodtam, hogy a gyerek bármikor ki tudjon csippenteni egy bogyót a fürtből. Ne kelljen rászólni, hogy most nem lehet, mert nemrég permeteztünk… 2011 óta, azaz az első parcella megvásárlása óta ökológiai gazdálkodást folytatunk, sosem akartam másképp. Nem akartam  marketingelni ezzel, mert nekem ez a természetes. Ugyanúgy mint a borászatban, ott sem használunk semmiféle segédanyagot. De beláttam, hogy szükség van arra, hogy megkülönböztessük magunkat, így három évvel ezelőtt bejelentkeztünk a  BioControl Hungária hoz és elviekben ebben az évben megkapjuk a bio minősítést.

IMG_20190724_130231

Miért kell a biodinamika?

A biodinamika azért szükséges, hogy még jobban harmóniába kerüljek a természettel. A megfelelő permetezéssel, csalánnal, zsurlóval, fűzfával, kamillával mélyebbre tudok hatolni a szőlőben. Használjuk már néhány elemét, azonban a tanulási/megértési folyamatban még nem tartunk ott. Be kell fektetni egy permetezőbe, hogy biztonsággal és hatékonyan tudjunk dolgozni a szőlőben. A gyorsaság és hatékonyság a kulcs ebben, no meg a megfelelő szemcseméret. Úgy gondolom, hogy a harmónia megteremtéséhez mind a szőlőben, mind a pincében a biodinamika egy remek segítség. A biodiverzitás csak úgy tartható fenn, ha a megfelelő talajéletet teremtünk. Ez egy hosszú történet, sajnos most még kevesen gondolkodnak így, de remélem, lesz ebben is változás. A környezetemben szinte senki sem követi ezt az utat. Tudatosan kell tervezni, fel kell építeni a stratégiát. Tévút az adalékok alkalmazása, az isteni akaratot nem szabad megváltoztatni. Szüret után nekünk borászoknak csak a megfelelő környezetet kell biztosítani és a természet végzi a dolgát… 

IMG_20190930_173825_20191024092240022-01
Sándor Zsolt

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )