Hajdu Roland – Bükki Borok, a 2019-es esztendőről…

Nyáron egy kis villámlátogatás Hajdu Rolandnál, ősszel pedig kiegészítettük anyagunkat.

Nyulasi Gábriel István írása

Hajdu Rolandot, újra meg újra bemutatjuk, hiszen egy aprócska, ismeretlen borvidéken készíti borait. Ez a Bükki borvidék, amely jelenleg is az életéért küzd, a tét a megmaradás. A bükki borvidékről rendszeresen mutatunk be tételeket a BorMozikon.

IMG_20190720_105634
Hajdu Roland a szőlőben

Hajdu Roland

Hajdu Roland vagyok a Bükki Borvidékről. Lassan nyolc éve házas, három gyermekes apuka. Miskolcon születtem, családommal Nagytarcsán élünk, innen teszem meg hetente kétszer a 140 km-es távolságot, hogy szőlőt művelhessek és abból bor készülhessen. A családi gyökerek okán a Bükki Borvidéken – közelebbről Bogácson és környékén – kezdtem el egy birtokot építeni 2015. végén és remélem, erőfeszítéseim idővel sikerrel járnak. Az első tételek megjelenése 2017 májusa körül volt. ( http://hajduroland.hu )

 

Nyári látogatáskor a Hajdu birtokon (2019. július)

Roland kalauzolásával láthattuk a friss furmint telepítést a bogácsi Vénhegyen. Kortyolhattunk a Zenit Borbárban, melyet a Hajdu művek nyitott és az egész bükki borvidékről válogatott borokkal töltötte meg. Gyors kóstolási jegyzet.

 

Hajdu Rizlingszilváni 2018 Bogács/Galagonyás

Könnyű, friss, szőlővirág, közepesen fűszeres, citrusos jó savakkal…

 

Hajdu Zenit 2017 Mezőkövesd/Dollár-hegy

Sűrűbb szövésű, itt is jelen vannak a bükki savak, lime, fehérbors, kesernyés finis, kerek történet.

 

Hajdu Chardonnay Cherép 2016 Cserépfalu/Csurdoka

Ch a négyzeten, ez már krémes testes, főleg fehér húsú őszibarack és kis virágosság. Bársonyos és simulékony, a hordó is integrálódó. Olyan ez a bor, mint egy nő, aki már tudja mit akar. 

IMG_20190720_125153

Hajdu Kékfrankos rozé 2018 Mezőkövesd/Pazsag

Olyan rozé, amelyet nyugodt szívvel beraknék a sillerek közé a színe alapján. Nagyon dús és komplex, sűrű szövésű anyag. Cigánymeggyes alapon, kirobbanó savszerkezet, hosszú a bor. Díszítésnek vérnarancs, rózsabors, érett ribizli… 

 

Hajdu Kékfrankos 2016 Mezőkövesd/Dollár-hegy

Vállas, jó svájdájú kékfrankos, meggyes ahogy kell. Van itt még ribizli, a bükki savak nem hagynak el, a hordó pont elegendő.

 

Hajdu Zengő 2017 Cserépváralja/Rétföld

50g maradékcukor, szép cukker. Sűrű anyag, narancs, papaya, maracuja, szóval trópusi mix a javából és az elmaradhatatlan citrusosság. Édes harmónia, nem bonyolult, de tisztán hozza.

IMG_20190720_121019
Hajdu Roland Rizlingszilvánival

Kérdezz-felelek Hajdu Rolanddal (2019.október)

– Milyen a 2019-es szüret? 

– A fajták fele már a pincében, az időjárás kicsit nehezíti a betakarítást. Most van a negyedik szüretem, ám ez volt az eddigi legproblémásabb évjáratom. Sajnos júniusban és később is az egész birtokra jutott jégeső, ezután a sérült bogyók jobban ki voltak téve a betegségeknek. A peronoszpóra sűrűn támadott, sokan voltak ezzel így a borvidéken. Összességében elmondhatom, hogy amit behozunk az jó alapanyag, de azért sokat kell válogatnunk. Eleve 1- 1,5 kilós terheléssel dolgozunk és ha ennek a fele elveszik, akkor az bizony elég kevés a végén. A savak most nem annyira “bükkiesek”, ezt valószínű a csapadékosabb évjárat okozza.

– Idén hány spontán erjesztésű tételed várható? 

– Két éve már teljes ökológiai művelést tudok alkalmazni a teljes birtokon. Nincsennek durva, felszívódó permetszerek, csak réz, kén, narancsolaj. Ezek az anyagok a természetben vagy jelen vannak vagy azokká bomlanak le. Ha így járunk el, akkor megóvjuk azokat a mikroorganizmusokat amelyek évmilliók alatt fejlődtek ki. Magyarán a vadélesztőket is be tudjuk hozni a borászatba, és az ezek által létrehozott borok jelennek majd meg a borfogyasztók poharában. Az ily módon készített borok jobban megmutatják a termőhely adottságait. Ez egy veszélyes üzem hiszen nyilvánvalóan nem tudjuk pontosan, hogy mit hozunk be a termelésbe. Úgy gondolom, hogy pár évet érdemes eltölteni a kísérletezéssel, hogy kitapasztaljuk a lehetőségeket  Tavaly volt kettő spontán erjesztett tétel, idén már ötöt tervezünk. Illetve következő évben (2020-ban), már teljes átállással fogunk dolgozni.

IMG_20190720_120151
Zenit Borbár

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

Kategória Bor