Pintyek és újragombolás – Barta Anna mutatta be borait

Ha új borai vannak egy pincészetnek és a bemutató hírértékét növelni szeretnék, jó ha új ruhába öltöztetik a palackokat is…

 

Nyulasi Gábriel István írása

 

A MyWine kézenfekvő helyszín

Kézenfekvő volt, hogy a belvárosi MyWine Wine Bar & Shop legyen a helyszín, hiszen Barta Anna (a borász) édesapja, Barta Károly is tulajdonosa a helynek és az Artizan kereskedésnek: Amikor valamilyen alkoholos társat keresel egy romantikus vacsorához, baráti beszélgetéshez vagy családi ünnepléshez, akkor nem mellékes, hogy milyen körülmények segítenek vagy éppen hátráltatnak a vásárlásban. (www.artizanshop.hu)

IMG_20190328_170742

Barta Anna a bor arca

Egy rozét derűs gyümölcsössége és kifinomult részletei tehetnek igazán nagyszerűvé. Ezt a könnyed eleganciát szerintünk leginkább egy női borász tudja megvalósítani. A Nagygombos-borokat Barta Anna készíti Vicián Károly segítségével – ők mindketten komolyan veszik a rozé műfaját, és odafigyeléssel fordulnak ezekhez a borokhoz. (nagygombos.hu)

Ezt írták még 2016-ban a Nagygombos borászatnál, a pincészetet a Barta család 2009-ben vásárolta meg. Időközben 90 hektáros nagybirtokká alakult a Nagygombos, dinamikus és intenzív fejlődésen ment keresztül. Az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt fektettek az ültetvények modernizálására, megújítására, új szőlők telepítésére, valamint az 1880-as években épült műemléki birtokközpont felújítása is hamarosan megkezdődik; ezzel a cél az, hogy a borászat összes funkciója egy épületbe kerüljön. Ennek részeként a földszinten kerül kialakításra az erjesztőtér, mögötte egy feldolgozóval, a főépülettől elkülönítve pedig egy új, palackos érlelést szolgáló raktárt építenek.

Tíz év alatt Anna kitanulta a mesterséget és itt az ideje, hogy jobban képviselje a borászatot. Nem véletlen, hogy a prémium kategóriás borokra már hangsúlyosabban (elegáns aranyverettel) rákerült a neve.

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

IMG_20190328_171311

Új műsorhoz új ruha kell – Az újragombolás

Laki Eszter dizájner készítette el az új címkéket. Nem a címkét isszuk, de könyörgöm(!!!), a polcról sokkal nehezebben kerül le egy nem igazán vonzó ruhájú palack. A címke legyen kifejező, esztétikus, informatív, friss, tekintetet megragadó. Te jó ég, hogy hányan követik el azt a hibát, hogy semmilyen címkét terveztetnek a boraikra. Decensek, polkorrektek, semmitmondóak a címkék : rájuk nézel, de már nem is látod őket. Óriási öngól ez, nagyon sok borászatnál, persze akinek elfogy a bora még a pincénél…

Friss és fiatalos lett az arculat, óriási nagy és színes stilizált gombokat álmodott meg Eszter. Már a bolt túlvégéből is lehet látni, hogy igen, ezek a Nagygombos palackok. Ezek a nagy gombok könnyű rozék és fehér reduktív vonalra kerültek fel.

 

Prémium ez, mint a pinty!

Az arany a prémium, elegáns és minőségi a címke. Az aranyvonalak mélyen benyomódnak a címke textúrájába, a gomb motívum is csak jelzésértékűen jelenik meg (négy pont formájában). Egy kedves kézzel rajzolt pinty van a címke központi részén, vonzza a szemet és alatta van a bor neve. A borok nevei is kézzel írva, magyarán kézjeggyel kerültek a palackra ezzel is hangsúlyozva az egyediséget, Anna szerzőiségét.  

IMG_20190328_172000

A borok sorban…

Az újcímkés borok közül sajnos a fehérbort nem tudtuk megízlelni mivel frissen került a palackba. Már nem a tutti-frutti a menő, legyen egy rozé elegánsabb, ne ordítson ki a pohárból. A Játékos Rosé 2018-al kezdtük a sort, mely merlot, zweigelt házasítás alacsony alkohollal. Bal oldalán a címkének a nagy rózsaszín félgombbal kék alapon. Hatékony, messziről látszódó kompozíció. Epres-málnás játékos savakkal, jóivású, könnyed, gyümölcsös és friss. A Kékfrankos Rosé 2018-as boron már érződik, hogy komolyabb játékos, a meggyesség a fő irányvonala, határozottabb karakter, mélyebb, mint a Játékos. A sav itt is játékos, kellemes, gyerünk szódát bele! A Barta Anna Gamay Noir Rosé 2018, már a prémium ligában játszik. A címke az elegáns aranypintyes változat, szürkés zöldes árnyalattal. A gamay rozé a Nagygombos pince specialitása, nem tudni másokról, akik itthon ebből a szőlőfajtából készítenének rozébort. Korrekt anyag, minden rendben van, ribizlis, málnás vonalak és az elmaradhatatlan fajtajelleg: banán a borban. Most nem annyira intenzív, mint pár évvel ezelőtt, de azért tettenérhető. Végére maradt egy vörös, a Barta Anna Bogyókák 25, 2017-es cabernet franc bor, itt a 25-ös nem életkor, nem valami arányszám. A 25-ös szám a hőmérsékletet, a celsius fokot jelöli, amin szénsavas macerációval készült a bor.

 

Mi is az a szénsavas maceráció?

Lényege, hogy a szőlőfürtök, erjesztőtartályba gyűjtve, ahogy összepréselik egymást saját súlyuknál fogva, kinyomnak magukból bizonyos mennyiségű mustot. Ahogy ebben a mustban elindul az erjedés, a képződött széndioxid, illetve a hozzáadott szén-dioxid elzárja a levegőtől az ép szőlőszemeket is. A szőlőbogyókban szintén elindul egyfajta erjedés, és ennek a technológiának köszönhetően egyrészt gyorsabban kialakul a majdani bor alkohol- és savszerkezete, továbbá különleges illó anyagok adnak neki speciális aromatikát. (bor.network.hu)

IMG_20190328_172353

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Barta Anna Bogyókák 25 A szénsavas maceráció meghozta az eredményét, egy hihetetlenül gyümölcsös bor jött létre Anna keze alatt, rafináltan fűszeres, az extra adag szilva, eper és málna mellett némi joghurtosság érezhető. Kedves, barátságos vörös, amely igazán itatja magát a bársonyosan légies tannin szerkezetével. Kerek történet, még pohárral. Köszönjük Anna! Csak így tovább!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )