Pinot hercegek és Sajt hercegnők a Királyi Borok házában

2010. április 24. – Nyulasi Gábriel

Márciusban tartotta a budavári Királyi Borok háza Bor és Sajt kóstolóját, melyen Az ihatóbb Magyarországért játékán kisorsolt szerencsés nyertes is képviselhette a kulináris élvezetek rajongóinak táborát. Borkultúra és sajtkultúra – kezdte az összehasonlítást Félix Miklós sommelier, aki jó házigazdaként szépen felvezette a programot. Az impozáns kóstolóhelyen a Pinot Noir-ok és sajtok adtak egymásnak randevút. Aki szereti a borokat és a sajtokat, kézenfekvő, hogy ezeket együtt is kipróbálhatja. Keresheti bor és étek harmóniáit, miközben önmagát is megfigyelheti, vajon milyen ízjegyekkel áll barátságban? Ismerd meg önmagad az italod és ételed által!

A Pinot Noir a borok népes családjában előkelő helyet foglal el, világfajta, ám széles elterjedése mellett nem adja magát könnyen a bortermelőnek. A legnagyobb körültekintés mellett is előfordul, hogy bora nem a legjobban teljesít a palackban. Viszont ha kissé kényes előélete jól sikerül, és teljesülnek az igazi Pinot kritériumai, egy rendkívül elegáns nedűt kapunk. Finomságai, mélységei ezt a bort arra jogosítják fel, hogy a gasztronómiában is az elitet erősítse. A borok hercegének aposztrofálják kecsessége, és már ismert előélete miatt.

A Pinot és a sajt… Pompás találkozás lehet az ízlelőbimbókon egy jó párosítás. Hat sajt és hat bor várt a frigyre. Az alkalmi párok:

1. Chapel Hill Pinot Noir 2007. – Juhgomolya
2. Gere Tamás Pinot Noir 2005. – Brie
3. Pannonhalmi Apátság Pinot Noir 2006. – Debreczeni Illatos
4. Polgár – Pinot Noir 2005. – Ilmici
5. Edegger – Pinot Noir 2008. – Szegzardina
6. Vylyan – Pinot Noir 2006. – Lajta

Az indulás nem mindig zökkenőmentes, az első párosítás volt hivatott előkészíteni az ízérzékelést. Röviden elmondhatjuk, hogy egyszerűbb bor és egyszerűbb sajt találkozott. A Pinot-nál nem igazán tapasztaltunk fajtajelleget, a könnyedebb, jóivású vonalat képviselte. A sajt önmagában jól teljesített, 3 hónapos érleltsége még frissen, sósan töltötte be az ajkat. A frigy nem volt mentes a súrlódásoktól, kicsit karcos volt az első duett. Ennél a házasságnál bizony erőfeszítésekre volt szükség.

A második pár már jóval érettebb korban járult az anyakönyvvezető elé. A bor már kezdett igazi Pinot-ként duruzsolni, vele együtt a Brie sajt is, mely a lágy sajtokat reprezentálva közepesen megérve, gazdag aromákkal hívta fel magára a figyelmet. Együttesen az ajkakban szinte negédesen bársonyos játékot űztek. A házasság alapeszményét jelenítették meg, közösen egy magasabb minőséget produkáltak. Ez igen! – csettintettek többen a publikumból – ez a példa követendő!

A harmadik intermezzo meglepő eredményekkel szolgált. A pannonhalmiak az Apátságban igazi, kiegyensúlyozott, szinte körző-vonalzóval megrajzolt Pinot-t készítettek. Sajthercegnőnk egy rúzsos jellegű, tehéntejből alkotott, sárgás kérgű, lágy sajtok közé tartozó szépség volt. A sajt belseje ennek megfelelően lágy, krémes, telt mogyorós aromákkal kápráztatott el. Acélos herceg és Kardos menyecske – hol az egyik, hol a másik próbálta a nadrágot hordani. A viaskodás végén mégiscsak a sajt lett az úr a háznál. Tehát egy igencsak hullámzó párosítás részeseivé váltunk.

A negyedik liezonban a polgári érettséggel rendelkező Pinot még rumos gyümölcsöket is tett elénk, de már kicsit túl a csúcson. Hozzá a Mici, aki Ilmici, egy nagyon karakteres sajtasszonyság, lágyan omlott szét a szájban. Egy furcsa párosként szerepeltek ők együtt, nem annyira a harmónia, inkább a szenvedély uralta a frigyet. Tafferner Kriszta, játékunk nyertese a következő párt emelte ki:

„A kóstolón lehetőségünk nyílt hat kiváló magyar pincészet boraiból kortyolgatni, és kiváló magyar sajtokból csemegézgetni. Nagyon érdekes volt az asztaltársággal való egyeztetés arról, hogy vajon melyik borhoz illik a legjobban az adott sajt? Végül az  Egedder pincészet  Pinot Noir bora és sajt párját hoztuk ki győztesnek. A sajtok között feltűntek a magyar sajtgyártás remekei, és a különböző keménységűek egyaránt megjelentek.
A gyönyörű, rubintvörös színű borok teljesen lenyűgöztek minket, és a sajtokkal együtt egy igazi, különleges ízutazásban volt részünk az este során.”

A ötödik bor egészen elsöprő volt, Pinot esetében már szinte illetlen bujasággal fogadott illatban és ízben egyaránt. Megkockáztatnám, hogy mintha még némi maradék cukor is lett volna a kóstolt tételben. A sajt pikáns Szegzardina volt, rúzsos, szabadon érlelt kézműves darab. Önmagában mindkét fél megtette a magáét, de valahogy együtt nem haladt a szekér. A párosításban kicsit csikorgott az összeillesztés.

A hatodik, befejező mozzanat bora egy villányi Pinot, a 2006-os fantasztikus évjáratból, ám a meglepetéseknek nem volt vége. A Pinot herceg valahogy nem volt formában, elegáns zárkózottsága nem enyhült. Lehet, hogy a palack volt zavart állapotban, melyből származott. Lajta Hercegnő is kissé zavartan állt mellette, bár neki talán könnyebb volt a dolga. Összességében minden jó szándék ellenére ez a párosítás is kissé döcögősre sikeredett. Természetesen a szubjektum e téren is óriási. A kísérletek végén a 2. párosításban láttam a legnagyobb harmóniát, és a 4. párosításban a legtöbb izgalmat.

Játsszunk el néha a gondolatokkal, ne kössük gúzsba a nyelvünket sem, a konvencionális párosítások mellett próbáljunk ki merészebb duetteket! Soha nem tudhatjuk, hogy mikor találunk egy meglepő, de őszinte harmóniát. Hölgyeim és Uraim, a lehetőségek száma végtelen, csak a lét hossza szab határt, amíg megtehetjük, eresszük szabadon ízlelőbimbóink fantáziáját is!

Sajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor BemutatóSajt és Bor Bemutató

Kategória Egyéb