Takler Ferenc a szekszárdi élvonalban

2010. április 21.

A szekszárdi nagyok közé került a borstaféta, a 300 éve borral foglalkozó Takler családhoz. Meg is pihent náluk egy kicsit, hiszen legutóbb februárban Villányból érkezett hozzájuk a borászok szava. A Takler pincészet a borvidék egyik legismertebb borászata. Takler Ferenc, aki már az 1960-as évek óta foglalkozik borral, igazi családi pincészetet alapított, ahol mindkét fiát maga mellett tudhatja. Borstafétánk április havi tulajdonosát 2005-ben választotta a Magyar Borakadémia az Év borászának.

– Mi foglalkoztatja Önt mostanában?
– Leginkább a magyar szőlő és borágazat megújulása. A legfontosabb feladatunk, hogy mind hazai mind pedig nemzetközi szinten is helyzetbe tudjuk hozni kiváló termékeinket. Ehhez elengedhetetlen a Gere Attila által is említett adminisztratív terhek, adóterhek csökkentése, a foglalkoztatás elősegítése, valamint a hitelezési rendszer megreformálása. Az egyre erősödő nemzetközi érdeklődés a magyar borok iránt, ma már szükségessé teszi egy új alapokra épülő nemzeti bormarketing stratégia kidolgozását is, amely a hazai turizmus és vendéglátás fellendítésének is egyik potenciális lehetősége.

Fontosnak tartom továbbá kiemelni a médiumok felelősségét is, hiszen tagadhatatlan befolyásoló szereppel bírnak a bor iránt érdeklődők orientálásában és tájékoztatásában. Bízom abban, hogy mindezek olyan érdemi változásokat generálnak, amelyek mind a termelők mind pedig a fogyasztók megelégedésére szolgálnak.

– Mit üzen Az ihatóbb Magyarországért mozgalomnak?
– Továbbra is ilyen érdeklődéssel és bizalommal álljanak a magyar borok, és a kulturált borfogyasztás ügye mellé!
– Kit említene meg, mint borászt, vagyis kinek adná tovább a szót?

-A stafétát ezennel Légli Ottó dél-balatoni kollégámnak adom tovább.

Kategória Egyéb