Pálinka Szerelmem, Bestillo!

2015. január 5. – Nyulasi Gábriel István

Igen kellemes hangulatú sajtótájékoztatót szervezett a Bestillo Pálinkaháznak, Méhész Zsuzsanna, aki többek között a cég sajtókapcsolataival is foglalkozik. A Bestillo Pálinkaház italai új ruhát, ezzel a cég vadiúj arculatot kapott, és még új pálinkákat is kóstolhattunk, miközben a jövő évi tervekről is hallhatunk tájékoztatást. Az esemény helyszíne a Bortársaság – Kossuth tér üzletének egyedi kóstolóterme volt.

Már a belépéskor pálinkával fogadtak, méghozzá az ikonikus Bestillo Gönczi Barackkal. A szelesre fordult időben kiváló lélekmelegítő ez a gyönyörű, legjobb baracklekvárokat idéző, szép savakkal megáldott pálinka.

Gönci Barack
Mindenekelőtt álljon itt a “Gönci” eredetmegjelöléssel ellátott barackpálinka meghatározása: A gönci barackpálinka egyike az eredetvédett magyar pálinkáknak, világos halványsárga színű, intenzív, határozott kajsziillatú, kerek, telt, jellegzetes zamatú ital. Karakteres ízéhez a Gönc körzetében termett sárgabarack szolgál alapul.

Ahogy a borban a szőlőn dől el elsősorban az évjárat, a pálinkánál is az elsőrangú gyümölcsön múlik minden. Az igazi tudatos pálinkafogyasztásnál egészen a fáig vissza lehet vezetni a pálinka eredetét.

Vavrek Zsolt a Pálinkaház tulajdonosa a vállalkozása alapjaival kezdte előadását, amely nem más, mint a haza és a hazai gyümölcs szeretete. A kétezres évek elején keresték a lehetőséget arra, hogy a szülőföldjükön, a szűkebb pátriárkájukban keressenek egy olyan értéket, melyet helyesen kezelve további értéket tudnak teremteni. Gondolkoztak az elején még lekvárban, de aztán a pálinkánál állapodtak meg, ez lett a fő profiljuk.

Tiszta párlat
A Bestillo Pálinkaház prémium kategóriájú nemes italokat készít. Italaik nem színesek kívülről, hanem tükrösen tiszták, a színek az aromavilágban jelentkeznek. Hiszen a tisztán ledesztillált párlat mindig áttetsző, azt csak a későbbi beavatkozások változtatják meg. Tehát nem hívei a mézes, ágyas kivitelnek, csak a tiszta gyümölcs lelkét palackozzák le.

Jelenleg tizenhét pálinkájuk van forgalomban, amiből három pálinka cuvée. A cuvéek közé tartozik a „Nem egy meggy” Bestillo pálinka is. Igazán izgalmas ital lett, 50%-ban cigánymeggy adja a gerincét, 30%-ban a vadcseresznye „vadítja” és 20% erdei meggy fűszerezi ezt a triumvirátust.

Méhész Zsuzsa kiemelte, hogy 2015-ben is megrendezésre kerül a Bestillo támogatásával a Gönci Barack Vigasság Fesztivál. A helyi identitás erősítése nagyon fontos, ezt szolgálja a gönci barack tudományos feldolgozása, a kutatás támogatása. Új trendek és design, cuvée pálinkák, gasztroturizmus és vidékfejlesztés a Zemplén lábánál. A boldogkőváraljai BESTILLO Pálinkafőzde nem csak párlatokat készít: identitást és jövőt is épít, gönci barackból. Szó esett a Kassáról induló Kárpáti Gasztroútról, amely tömöríti a helyi termelőket, a hagyományos, regionális receptekkel és jellemző, 50 km-es körből származó helyi alapanyagokkal dolgozó éttermeket és a turisztikai attrakciókat. A tematikus útvonal négy országon keresztül vezet, Észak-Magyarországon Boldogkőváralja és a gönci barack a legfontosabb eleme. A gasztro út nyitott, lehet kérem jelentkezni!

Birsalmás
Poharunkba ekkor a Birsalmás pálinka került, ő is egy cuvée, méghozzá az alma és birsalma szerencsés találkozása. Az egyik legintenzívebb élmény, a jonatán alma hiába lényegesen nagyobb koncentrációban van jelen, azért a birs az úr. Harmonikus párosítás a javából, komplex íz és illat…

2015. Az átláthatóság éve
Az eddig használt, sötét tónusú palackokat új formájú, áttetsző üvegekre cserélték, melyekre a címkéket Baráth Dávid grafikusművész tervezte. A címkéken szereplő egyedi idézetek Torma Tamástól származnak: Krúdy-s hangulatokat közvetítenek a szép életről és azokról a minőségi pillanatokról, melyeket érdemes teljes mélységükben megélni. A teljes arculatváltás érinti a BESTILLO megújult, hármas B betűt mintázó logóját, mely a BESTILLO-Barack-Boldogkőváralja “szentháromságra” emlékeztet és a cég internetes oldalát is, ahol hamarosan az uralkodó trendnek megfelelő, letisztult, időtállóan elegáns felületen kalandozhat a látogató (www.bestillo.hu).

Málna
Belestünk, mint maci a málnásba, és immár szerelmesek lettünk a Bestillo pálinkákba. A Málna cuvée tette fel a pontot az i-re. Itt valódi muskotályos szőlőpálinka emeli ki a málnát, 4:1 az arány, de a Málna itt is viszi a prímet. Ez a pálinka tulajdonképpen a Málna párlatok szamorodni változata.

Vavrek Zsolttal beszélgetve kiderült, hogy a Bestillo szerencsés helyzetben van, mivel az általános válságban is tudtak bővülni. Nem befolyásolta őket a pálinka szabadságharc sem, mivel a prémium szegmenset elkerülte a jelenség. Növekedési pályán vannak, ehhez ezúton is gratulálunk, és további sikereket kívánunk a magyar pálinka hírnevének öregbítésében. Zárjuk egy kis gönci barackkal, és idézzük az egyik kedvenc címkefeliratunkat: „A gyönyörűség akkor kezdődik, amikor a nevezetes gyümölcs érni, színesedni kezd!”