Nincs negyedik: A Geszler Pince és a Zombory Pince a Titok Galériában

2015. május 25. – Az ihatóbb Magyarországért

A Titok Galériában már állandó vendégnek számít Az ihatóbb Magyarországért. A művészek és a galéria örömére mindig kiváló minőségű borokkal nyithatják az aktuális kiállításokat. Borban és kultúrában is otthon vagyunk, a művészi alkotások világa közel áll hozzánk. A májusi megnyitó több szempontból is rendhagyó volt. A kiállítás címe is előrevetítette ezt, NINCS NEGYEDIK – hirdették az alkotók. Nincs negyedik, vagy mégis? A résztvevő pincészetek Mórról a Geszler Család Pincészet és a mádi Zombory Pince volt.

Számunkra az est pikantériáját az adta, hogy a kiállítást egy borász, ráadásul épp Mórról nyitotta meg. Ő bizony Mór és a Divino Borbár ügyeletes showman-je, Miklós Csabi volt. Tőle szokatlanul, igencsak izgulva, lámpalázasan mutatta be a művészeket. Rövid párhuzammal élt a borkészítés és a művészet között és már jöhettek is a borok.

Friss, 2014-es borokkal érkezett a móri Geszler Pincészet:  Zöldveltelini, Pinot Noir rozé és Királyleányka alkották a hármast. Kirobbanó formában voltak a Zöldveltelini és a Királyleányka, ropogós savak, szép test, citrusok, fűszerek. Most talán a Zöldveltelini volt kapósabb a vendégek körében. A rozé igazán egyedi a maga félszáraz vonulatával, a cukorka „nyalóssá” teszi, de egészen diszkrét módon, nem tolakodva. Tehát harmonikus a tétel, aki ezt a műfajt szereti, annak igazi főnyeremény.
Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!

A tokaji borvidék ékkövén, Mádon gazdálkodó Zombory Pincétől a száraztól az édesig juthatott borban a borkedvelő közönség. A borok már régi ismerősök voltak a 2013-as Furmint jó savgerinc, markáns furmint, azt hozza, amit kell. Ásványok, körte, kis füvesség és megfelelő test. A 2011-es Furminton látszik az a két év plusz érettség, gyönyörűen kikerekedett a bor. Haraphatók az ásványok, nagyon karakteres lett az ital. A Késői szüret 2012-ből volt a legnépszerűbb tokaji bor, pillanatok alatt elfogyott, de ajkunkban még ott derengett a szép kajszis összetettség.

Miklós Csabi, a móri mókamester meglepett minket egy borával, amely a Depes Mór nevet kapta a keresztségben. Egy érettebb példány volt a móri versenyzők között, Rajnai, Chardonnay, Ezerjó alkotta a műsoron kívüli meglepetés bort.

Nincs negyedik… Vagy mégis? A három festő mellé becsatlakozott az olasz szobrászművész, Angelo Minuti, akinek különleges hangulatú, méltán elismert szobrait a galéria pincetermében csodálhatjuk meg.

Ezúton is köszönjük a Geszler Családi Pincészet és a Zombory Pince támogatását!


Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
A kiállító művészek

Hullan Bea

“Amikor kaviccsal dobálnád,

hátha tényleg nevetne.

Amikor kirángatnád az esőbe,

hóba, csuromvízbe.

Vagy csak futnál céltalanul.

Vagy felmásznál egy torony

legtetejére, pedig tilos.

Csakazértis.

A csakazértisek még a

miszerinteknél, ámbároknál és

társaiknál is veszélyesebbek.”

Szőke Jakab Péter

Az ember életét mutatja meg művészetével, mindazt amit érez, felfog és megismer, de leginkább azt, amit szeret. Én is ezt teszem.

Révész Ákos

Csíkszentmihályi Mihály fogalmazta meg a Flow jelenségét, így ír erről: „ Amikor folyóparton ülünk, és figyeljük az elhaladó vizet, megláthatjuk a Flow szépségét működés közben. A víz természetesen áramlik és mozog biztos irányban. Energiája, ereje, bizonyossága van, ebből a kombinációból nyugalom és a világgal való egység érzete árad.” Ebből a filozófiai esszenciából közelíti a festészeti alkotás folyamatát.

Angelo Minuti

Számos műve nyilvános helyeken található meg: többek között egy féldombormű, amely II. János Pált ábrázolja és a pápa személyesen avatta fel a svájci Ceriniaban. Személyes ismeretség kapcsán Luciano Pavarotti arcképéről szobrot készített, és Pavarotti gyűjteményében volt Angelo Minuti „Musica e Poesia” címet viselő szobra, mely a világhírű énekes halála után a család tulajdonában maradt.

A kiállítás megtekinthető 2015.06.05-ig Pesten az Ó utca 12-es szám alatt a Titok Galériában.