Megvannak a Bortárs Filmfesztivál 2015-ben győztes filmjei

2015. június 3. – Az ihatóbb Magyarországért

A zsűrinek mindig nehéz a dolga, és akkor ott van a technika ördöge is. Meghoztuk a döntést és kimondhatjuk, hogy bővülés volt a versenyző filmek számában, tehát a rendezvény fejlődőképes. Van még ezen a föltekén, aki még nem tudja, hogy mi az a Bortárs Filmfesztivál? Segítünk, ez már egy hagyomány, idén második alkalommal kerülnek kiosztásra a díjak. Győztesek, részletek a cikkünkben.

Alkotó, nevezz!

Második alkalommal került megrendezésre a fesztivál, már van egy kis előszél, nem a semmiből kell építkezni. Ezért lett több a pályázó film, amelyeknél tényleg csak annyi a kritérium, hogy legyen benne boros vonal és időben készüljenek el. A díjak nem cannes-i vagy hollywood-i léptékűek, de mégiscsak jár értük elismerés és anyagi megbecsülés, tárgynyeremény, jutalom. Mégis meg kell jegyezni, hogy ingyenes a nevezés és sokan bár kiváló alkotásokat jegyeznek, de nem hajlandóak venni a fáradtságot a pályázat kitöltésére. Ezt nevezzük önsorsrontó hozzáállásnak, nem szeretnének nyerni. Ezúton kérjük az alkotókat, hogy ne legyenek a saját maguk ellenségei, hanem nevezzenek 2016-ban!

Hivatalosan
A 2014-ben elindított fesztivál sikerére való tekintettel a Monor Környéki Strázsa Borrend, a Monor Hegyessy Lions Club, a KultPince és Monor Város Önkormányzata 2015-ben is meghirdette a borkultúrával, a szőlőtermeléssel, a borturizmussal foglalkozó filmek és egyéb mozgóképek fesztiválját: a Monori BORTÁRS Filmfesztivált a Monori Pincefaluban idén negyedszerre megrendezésre kerülő „Borvidékek Hétvégéje” országos rendezvénnyel egy időben.

A zsűri
Zsűritagként olyan ismert, elismert filmes, televíziós és borászati szakemberek adták (tavaly és idén is) nevüket kezdeményezésünkhöz, mint: Koltai Róbert színész-filmrendező, Érdemes Művész (zsűrielnök), Azurák Csaba riporter, a TV2 műsorvezetője, Péterffy András, filmrendező, operatőr, Miklós Csabi borász, Nyulasi Gábriel István, Az ihatóbb Magyarországért elnöke. Idén mintegy 30 film vetélkedik a meghirdetett díjakért.

A díjak
A Monor Környéki Strázsa Borrend díja (150.000 Ft), Monor Hegyessy Lions Club díja (100.000 Ft), a Nemzeti Bor Maraton különdíja: 2 éjszakás, 2 fő részére szóló borvacsorával egybekötött hosszú hétvége a Koch Panzióban, valamint egy válogatás borcsomag; a Pátria Takarék különdíja – 30 palack különleges borválogatás; közönségdíj – a facebook szavazás alapján (10 fős borkóstoló a KultPincében).

Fotópályázat
2015-ben társrendezvényként országos fotópályázatot is meghirdettek a szervezők „Vannak vidékek legbelül” címmel, bor és szőlőkultúra témában, illetve a Monori Pincefaluban készült képek versenyét „Emberek a Strázsán” címmel. A fotópályázat széles körben mozgatta meg az amatőr és profi fotósokat, nemcsak az ország különböző részeiből, de a határokon kívülről is érkeztek pályaművek, összesen több mint 300 képet neveztek. Az képeket ismert és elismert fotóművészek zsűrizik az országos pályázaton: Eifert János, Fábry Péter és Somogyi Márk, illetve az „Emberek a Strázsán” fotóit: Péterffy András rendező-operatőr, Laczó Tamás festőművész és Tanja Migleci fotós.

A fotópályáztok legjobb képei a Borvidékek Hétvégéje fesztivállal párhuzamosan fotókiállításon is megtekinthetőek. A Bortárs Filmfesztivál ünnepélyes díjátadója, a díjnyertes filmek díszvetítése, valamint a fotókiállítás megnyitója 2015. június 5-én lesz a Monori Vigadóban 18 órától.

Az idei nyertesek

I. díj – A váli erdőben (Dunatáj Alapítvány, Rubato Film, ELTE Videostúdió), rendező: Nagy Ernő
Hosszabb és komolyabb lélegzetvételű film. Lírai mozi a történelem tanúival, nem popcornos alkotás. Mély érzésű, tartalmas mű, nehéz sorsok, szép képek a vásznon.

II. díj – Tompadoctor Somlón (borivo.com), rendező: Hollai Iván
A Tornai Pincészeten keresztül a Somló. Tompa doktor szeretni-való stílusban értékel, elemez, kérdez.

III. díj – a Nemzeti Bor Maraton filmje – „Napfény íze” Rendező: Kőházy-Bognár Andrea
Videoklip, profin forgatott bor-rap dal Fankadelitől. Hivatalos induló, célja, hogy fuss a magyar borért.

IV. díj – Kézműves Bor (13,5°) Alkonyi Kristóf és Ripka Gergely filmje
A fiúk nagyon lazák, de nem esnek szét. Fiatalok a borról a fiataloknak, videobloggerek egyesüljetek!

Közönségdíj – A közönség is meghozta döntését, így a közönségdíjas a Négy évszak Somlón (Tavasz) c. film (Triál Média Kft.) rendező: Szentes László
Feszes alkotás, tévébe készült műsor, jó szóval oktat, de játszani is enged.

Díjátadás
A fotópályázatok legjobb képei a Borvidékek Hétvégéje fesztivállal párhuzamosan fotókiállításon is megtekinthetőek. A Bortárs Filmfesztivál ünnepélyes díjátadója, a díjnyertes filmek díszvetítése, valamint a fotókiállítás megnyitója 2015. június 5-én lesz a Monori Vigadóban 18 órától.

Kategória Bor