Megújult a Gellért Söröző

2015. február 18. – Gál Fruzsina

A pesti oldalon rohamos sebességgel nyíló vendéglátóhelyek mellett mindig külön öröm, ha a budai oldalon is megjelenik egy-egy új színfolt. A Gellért Söröző & Brasseire esetében az új jelző annyiban nem állja meg a helyét, hogy a Gellért Fürdő és Szálloda aljában található, Dunára néző Söröző már régóta tradicionális része a Szent Gellért térnek.

A sajtóanyag felhasználásával írta: Gál Fruzsina

Itt van a „régiúj”, ám fiatalos színfolt a budai oldalon

A pesti oldalon rohamos sebességgel nyíló vendéglátóhelyek mellett mindig külön öröm, ha a budai oldalon is megjelenik egy-egy új színfolt. A Gellért Söröző & Brasseire esetében az új jelző annyiban nem állja meg a helyét, hogy a Gellért Fürdő és Szálloda aljában található, Dunára néző Söröző már régóta tradicionális része a Szent Gellért térnek.

Egy kis visszatekintés

Hogy mit is jelent ez a tradícionalitás? Nos, egy valódi örökséget a budai oldalon. A Gellért Szállót 1918-ban álmodták meg a Gellért hegy lábához, és az akkoriban elegánsnak számító éttermek mellett megnyitották a szálló aljában, külön bejárattal a sörözőt is, ami olcsóbb és egyszerűbb alternatívát jelentett a kirándulóknak és a környékbeli polgároknak.

1927-től az ismert vendéglátós, Gundel Károly és családja bérelte a fővárosi fenntartásban lévő szálló teljes vendéglátását, és ekkoriban megindult a söröző fejlesztése, és megnyílt a terasz is. Az elképzelések ekkoriban is arra irányultak, hogy az elegáns helyek mellett inkább egy jó polgári étterem maradjon a söröző, elsősorban nem a szállóvendégeket megszólítva.

A II. világháborúban teljesen szétlőtték a szállót, és csak 1946-ban nyitott meg újra. 1957-ben befejeződött a teljes felújítás, a Söröző pedig 1960-tól nyitott meg újra, immáron saját étteremmel.

A söröző tehát túlélve a kor kihívásait, stabil egységként maradt jelen a téren, ám több mint 40 évet váratott magára a teljes felújítás. 2003-ban megtörtént a hely alapos felújítása, a konyha ígéretes fejlődése ellenére azonban az enteriőr sajnos nem követte a századunk igényeit.

Mi történik ma?

Aki korábban is járt a Gellért Sörözőben, annak most igazán érdemes lesz újra visszanéznie, adni egy új esélyt magának és a helynek is. 2015-ben megújult, a kor szellemiségének megfelelő enteriőrrel nyitott újra a Söröző, ami továbbra is önálló egységként üzemel, közvetlen bejárattal a Szent Gellért térről, a szálloda részeként, de nemcsak a szállóvendégek részére.

A megújult arculatot megújult konyha is követte, olyan ambiciózus séffel, mint Frideczky András, aki a legismertebb hazai éttermekben és a legjobb hazai szakemberek mellett szerzett tapasztalatot, hogy most kreativitását önállóan mutassa meg a söröző falai között.

Az ars poetica

Frideczky András konyhaművészetébe már az újranyitott söröző sajtótájékoztatóján is betekintést nyerhettünk. A söröző szakmai tanácsadójaként is munkálkodó, Szöllősi Hajni által levezényelt sajtótájékoztató igazi gasztrokaland is volt, tanúsítva azt, hogy sose felejtsük: kellő akarattal és ambícióval minden régi bevésődés megváltoztatható, érdemes nyitottnak lenni és maradni az újdonságokra, a változásra.

A mai „trendiségnek” abszolút megfelelő arculatváltás ellenére azonban ars poeticájában Buda legrégebbi sörözője „ma sem akar más lenni, mint söröző, de az nagyon.” A konyha korántsem szokványos alapanyagokkal dolgozik, az étlap szezonálisan változik, Frideczky András pedig őszinte tisztelettel figyel a felhasznált nyersanyagokra. Az étlap mellett jó áron a napi ebédmenüt is kipróbálhatjuk, és az izgalmas „sörözőkonyha” mellett természetesen kézműves magyar sörök széles választéka és igényes borkínálat várja az idelátogatókat.

Érdekel milyen a kecskekolbász almás mustárral, vagy a malacpofa paprikás almás-tejfölös paprikással? Kitalálnád mit rejt a Fóti Zwickl, a Békésszentandrási Ogre, a Bigfoot Chicago neve?  Van csak egy kis kényeztetésre vágysz, mondjuk egy fahéjvirág-fagylaltos, szilvalekváros túró gombóc társaságában? Irány a Gellért Söröző!

Ebben a megújult és divatos enteriőrben és konyhában érzésem szerint az egyik a legnagyobb érték az itt dolgozók lelkesedése, hogy egységes csapatként álltak minden megújulás szolgálatába. A fiatal felszolgáló csapat élére, Molnár Dávid személyében egy fiatal, külföldi tapasztalatokkal is bíró üzletvezető került, aki láthatóan szenvedélyesen szereti és hiszi a söröző „régiúj” értékeit. A „Gellért az Gellért”,  ahogy említette is, számára fiatalon megtiszteltetés egy ilyen hagyományokkal rendelkező helyen dolgozni. Véleménye szerint a „Gellért egy klasszikus ékkő a budai oldalon, ami tud ragyogni.”

Nos, azt gondolom, hogy a hegy lábánál lévő kis ékkő most „újracsiszolva”, ezzel a friss és divatos gasztrogondolkozással, elérhető áru választékával és arculatával, megújulásával most új esélyt kapott a fővárosi gasztropalettán, hogy azt folyton csiszolgató kis csapatával ma is megmutassa, hogy van helye a 21. század trendjei között (is).

Kapjon esélyt Tőletek is. Próbáljátok ki újra vagy próbáljátok ki most.

Jó lesz.