Mátra oroszlánkörmei – A Borpalota évjárat-bemutatója a Királyi Borházban

2009. december 13. – Nyulasi Gábriel

A Mátrai borvidék arculata még kialakulóban van, a „nagy testvér”, Eger mellett kell felépíteniük saját identitásukat. Keresik még az igazi főfajtát, amely zászlós bora lehetne a vidéknek, keresik még a karaktereket, az új utakat is. A Borpalota Szőlőbirtok és Borászat a lehetőségek kapujában áll.

A Borpalota Szőlőbirtok és Borászat a maga 140 hektáros termőterületével szinte multinak számít a Mátrában. Hosszú távú befektetéseket valósítanak meg, technológiai újítások sorozata zajlott ebben az évben is. A birtok központjában álló patinás, 1900-as évek elején épült gyöngyösi palota a történelem viharaiban is mindvégig a borászat szolgálatában állt. A pincészet nem titkolt szándéka az újvilági stílus felé való orientálódás, a piacon a könnyed, friss, gyümölcsös szólamok dobogtatják meg a borkedvelők szívét.

A Királyi Borház és Pincemúzeum Lovagtermében tartott november eleji borbemutatón a rendezvénynek otthont adó intézmény vezetője, Rosenmayer András szólalt fel elsőként, majd Cseh Gábor, a pincészet kereskedelmi igazgatója köszöntötte a borkortyolókat. A 2009-es évjáratú újborokat felváltva mutatta be Dunai György Sándorné és Varga Péter.

A borokról
Friss fehérek sorjáztak a poharunkban: Rizlingszilváni, Szürkebarát, Chardonnay, Sauvignon Blanc. A többség számára legígéretesebbnek a Chardonnay tűnt, számomra inkább az üde Rizlingszilváni zöldalmás, citrusos, élénk savgerinccel kibontakozó tétele. Fehérbor mindenekelőtt, tehát jött a Zöldveltelini, a Muscat ottonel, a Zefír, és a Cserszegi Fűszeres. Ebből a négyesből megkapó volt a trópusi mixszel kacérkodó Zefír, dőlt a mangó és a maracuja illatfelhője poharunkból. A Cserszegi egészen érdekes arcát mutatta, nem a megszokott fűszerillat bombát vetette be, hanem visszafogott stílussal operált a „késői”szüret miatt.

Számunkra nagyjából itt be is fejeződött a borkóstoló, a rozé sillerbe hajló színével még nem tűnt készen a bemutatásra. Így járt az a vörösbor is (Cabernet Sauvignon), amelyben annyi maradékcukor volt, hogy édes-félédes között ingadozott a tétel. Érdekes, hogy bekerült a sorba a vörös különítmény, nekik még több időre lesz szükségük. Ám mindezek ellenére nem felzaklatott ízlelőbimbókkal búcsúztunk el a Borpalotától, erről gondoskodott a Pannon Bormustrán a legjobb fehérborok közé beválasztott 2008-as Fríz Hárslevelű. A bor félszáraz, ami jól áll neki. Szinte tokaji húrokat penget, töppedt szőlős, mazsolás, aszaltbarackos harmóniákkal varázsolja el a borkortyolót. Nem véletlen, hogy novemberi Borpalotás bortúránkra is beválasztottam a kóstolósorba ezt a bort, de ez már egy következő történet.

Borpalota kóstoló 2009Borpalota kóstoló 2009Borpalota kóstoló 2009Borpalota kóstoló 2009Borpalota kóstoló 2009Borpalota kóstoló 2009Borpalota kóstoló 2009Borpalota kóstoló 2009Borpalota kóstoló 2009Borpalota kóstoló 2009Borpalota kóstoló 2009Borpalota kóstoló 2009Borpalota kóstoló 2009Borpalota kóstoló 2009Borpalota kóstoló 2009Borpalota kóstoló 2009Borpalota kóstoló 2009Borpalota kóstoló 2009Borpalota kóstoló 2009Borpalota kóstoló 2009Borpalota kóstoló 2009Borpalota kóstoló 2009Borpalota kóstoló 2009Borpalota kóstoló 2009