Már megint a Budai – Milyen volt a Gourmet 2012?

2012. augusztus 15. – Nyulasi Gábriel István

Régen minden jobb volt? Vagy minden jobb lesz? Már második alkalommal futott az új tulaj, a Gerendai Birodalom égisze alatt a Budai Gourmet. Sokan fanyalogtak, mi nem tesszük, hogy drága, hogy kik vannak ott. Szakmai napot választottunk, viszonylag tömegmentes, a Koccintás 2012 című rendezvény sajtótájékoztatóján voltunk – ne feledjétek szeptember elseje!


Szóval csak úgy belecsaptunk a lecsóba, celeb-cunamival erősített a VOLTfolió Díjátadó is ott volt a fesztiválon. Mi természetesen nem miattuk voltunk ott, inkább a bor és gasztro vonulat érdekelt minket. Geszti Péter, Hajós András tűnt fel a plázson, személyesen a „nagymogul” Gerendai úr is tiszteletét tette a rendezvényen. Sőt Oszkó Pétert (ex-pénzügyminiszter) is megörökítettük családi körben. ( az említett személyek felfedezhetőek a fotógalériában cikkünk végén)

Budapest Bar húzta a talpalávalót, és a konferencia után kóstolgattunk a híg tömegben. Az időjárás nem volt ugyan banánérlelő, bár egy bácsika heves napozásba kezdett a parkban a kacsák között.

Egyik meghatározó állomásunk volt a szekszárdi Németh János Pincészet standja, jó vörösökkel találkozhattunk itt. A Sygno, mely egy 2009-es bikavér névjegyét letette előttünk, igazán jóivású ötös fogatból álló házasítás. Az alap a Kékfrankos, ő viszi a prímet, gondoskodik a jó savakról, Kadarka szintén ebben a játékban szerepel, a Zweigelt hozza a formáját. A Cabernet Franc adja a testet, és a Syrah mit is tehetne bele, mint a fűszerek pikantériáját. A pincészet háziasszonya, Korda Gabriella mutatta a borokat, a következő a Porkoláb 2009-es házasítás volt. Intenzív behízelgő illat, eper, szeder, ceruzaforgács, poros út, fűszerek. Markáns a bor, megfelelően komplex, közepesnél hosszabb lecsengéssel, harmonikus, a tannin egy picit még szelídülhet. A Syrah még csak hat hete volt lepalackozva, ezért mocorgott, fészkelődött a korty, de már így is jött a dohány, a fűszerek, komoly test. Tehát némi pihentetés után várható egy nagyobb formátumú borital.

A Homola Pincészetnél, Váci Eszter hivatásos sommelier kalauzolt a nedűk között. A számomra viszonylag ismeretlen pincészet, fiatalos dizájnnal. A bemutatott sorból legjobban a 2009-es Tramini ragadott meg. Gyengéd szálak fűznek a fajtához, hiszen egy pesti kocsmában jó pár liter olajozta torkunkat évekig. Az a bor természetesen még szódával épphogy elment, ellenben a Homoláék finomságával. Ez a Tramini hűvös eleganciával szólít magához, rózsaolaj, citrom, lime, narancsliget, férfias, savgerinc a helyén, jó svájdájú a korty, nyomokban ásványok találhatóak!

A borokra enni kell, a Bock Bisztró megbízható minőségét többek között Varju Viktor konyhafőnök is garantálja. Viktorról még ejtünk szót a későbbiek folyamán, egy következő cikkben ahogy haladunk vissza az időben. Bár végignéztük a serpenyőben a rák küzdelmét, ajánlatának nem tudtunk ellenállni, ami a Kecskegida kocsonya marinált bárány nyelvvel. A leves a gerincből, oldalasból, dagadóból, nyakból készült. A rilettes részhez a hús leszedve. A bárány nyelv pedig pikánsan, jó paprikásan állt a kocsonya tetején. A nyelv mellé a kocsonyán, még egy savanyított erős paprika dukált. A díszítés Bíró Lajos séf kedvence, a répalevél. Pompás a kenyérrel, borral alkotott harmónia, és mindezek mellett még laktató is.
Étel mellé bor is jár, gondolkodóba is estünk, hogy mi legyen a kísérő. A Bock borkínálatból végül jól választottunk, a rozé túl puha lett volna, egy kemény vörösbor pedig túl markáns. Így lőttük be a kettő közé a máskor kicsit kikerült Portugiesert 2011-ből. Leánykori nevén egy Oportót csúsztattunk az ételhez. Bevallom ha egy sorban a Portugizi áll az élen, akkor gyakran kérem a kóstoltatót, hogy most ugorjunk egyet.  A fesztiválon viszont ez a bor kiváló gasztroborként működött.

A borozást többek között a Szent György-hegyi kéthektáros hősnél fejeztük be, Török Csaba borait az értőknek nem kell bemutatni, ő az aki a Sangiovese szőlőfajtát, Tabunello borként meghonosította. Vörösboros forradalmat vitt végbe a környéken, bebizonyosodott, hogy érdemes fehérboros, ásványos vidékeken kékszőlővel foglalkozni. Példáját egyre többen követik, így frissülnek fel a borvidékek, ékes példa erre, hogy egy somlói vörösbor (szintén syrah) Pannon csúcsbor lett idén. Pár évvel ezelőtt, amikor személyesen volt szerencsém a birtokon járni, a Syrah éppen akkor fordult termőre. A 2010-es évjárat illatai buján perdültek ki a pohárból, ez a bor már most is elvarázsol, mi lesz még később?

Számunkra ez a kis kóstoló a 2012-es Budai Gourmet fesztiválból kielégítő volt. Jót tett a ráncfelvarrás a rendezvénynek, a Sziget csapata ura volt a helyzetnek. Tudjuk, hogy nem olcsó belekóstolni a csúcsgasztronómiába, kis családdal kimenni egy kész vagyon. Ám gondoljunk bele, itt az éttermek jönnek elénk. A végén az érdi Pataki Cukrászda fagylaltkülönlegességeiből nyaltunk el pár gombócot: Bazsalikomos ananász, Libamáj aszúval és aranymazsolával…

Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012Budai Gourmet 2012

Kategória Egyéb