Magyar borfelismerők megverték a világot!

A magyar borfelismerő csapat nyerte meg idén a dél-franciaországi Avignonban tartott világbajnokságot.

Nyulasi Gábriel István írása

Ilyen sikeres még sosem volt a magyar borfelismerő csapat 

Az idei győzelem előtt eddig az ötödik helyre tudott a csapatunk feljönni a versenyben, mi már évek óta a dobogóra vártuk őket: katt ide!

Megelőztük Belgiumot és Spanyolországot is, a profi Franciaországnak ezúttal meg kellett elégednie a hatodik hellyel. Le Championnat du monde de dégustation – franciául a verseny elnevezése, a spanyolok annak ellenére kötöttek ki a bronzéremnél, hogy csapatukban tudhatták a félelmetes tudású Pascal Piednoirt, aki amúgy háromszoros francia bajnok a műfajban. A magyar csapat összetétele: Aranyos Attila, Molnár Levente, Rabcsánszki Laura, Didier Sánchez, Tanácsadó: Palágyi Krisztina

A döntőjében 27 ország legjobbjai, nemzetenként egy-egy, négyfős csapatokban versengtek a bajnoki címért. A legnagyobb bornemzetek csapatai is részt vettek, köztük Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Amerikai Egyesült Államok, illetve Dél-Afrika. A jellemzően nem bortermelő, ám fejlett borkultúrával rendelkező nemzetek csapatai is képviseltették magukat: Japán, Anglia, Svédország, Finnország, illetve Dánia. Ebben az igen erős mezőnyben hatalmas sikert jelent a magyar csapat győzelme.    

A diadal közepette, hogy ne csak az MTI híreit szajkózzuk, egy villáminterjút készítettünk a magyar csapat egyik tagjával Rabcsánszki Laurával, ő válaszolt a kérdéseinkre. 

Hol élnek és civilben mivel foglalkoznak a csapat tagjai?

– Olvasói kérésre essék szó a csapat tagjairól, hogy hol él és mivel foglalkozik…  

– A borfelismeréssel nem lehet pénzt keresni, így mindenkinek van civil foglalkozása. Illetve az egész csapat kötődik a borhoz valamilyen formában. Levente és én (Laura) nemzetközi borbírálók vagyunk, Attila és Didier borklubbot üzemeltetnek, Krisztina pedig borászatoknál dolgozott korábban.

Aranyos Attila (csapatkapitány): Franciaország, sales igazgató – Molnár Levente: Magyarország, jogász – Rabcsánszki Laura: Magyarország, kutató – Didier Sánchez: Franciaország, nyugdíjas – Palágyi Krisztina (tanácsadó): Belgium, adminisztráció

Magyarország! – foto: Rabcsánszki Laura

Avignon Pápai Palotájában 

– Milyen volt Avignonban bajnokságot nyerni?

– Avignon méltó környezetet biztosított a színvonalasan megrendezett világversenynek.  A Pápai Palota kitűnő helyszíne volt a rendezvénynek.

Beérett a hosszú évek munkája

– Mennyit készültetek erre a világra szóló diadalra? 

– Hosszú évek munkája érett be ezen a versenyen.

Fehérborokból stabilabban!

– A vörösborok vagy a fehérborok mentek jobban a csapatnak? 

– A fehérekből az összes fajtát felismertük és 5 esetben az ország is stimmelt, pedig a sor nem volt egyszerű.

Várakozás – foto: Rabcsánszki Laura

A versenyen nem volt magyar bor…

– Magyar bor is került elétek, vagy a többiek poharába?

– A versenyen nem. 

Voltak atipikus borok is

– Melyik volt a legnehezebb feladvány?

– Volt két atipikus bor, az egyik Portugáliából a másik Spanyolországból, amikkel nehezen birkóztunk meg.

A magyar csapat – foto: Rabcsánszki Laura

Végig vezettünk a versenyen

– Az osztrák zöldveltelini behúzása volt a döntő motívum?

– Segített, de nem volt döntő, mert végig legalább 10 ponttal vezettünk.

Verseny előtti pillanat – foto: Rabcsánszki Laura

Hetvennégy éves borral is ünnepeltek!

– Milyen borral ünnepelted meg a győzelmet? 

– Többféle borral is kínáltak minket, de talán a legemlékezetesebb egy  1947-es Muscadet volt.

Gratulálunk a magyar csapatnak: Hajrá Magyarország! Hajrá Magyarok!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )