Ma kortyoltuk – Bujdosó Irsai Kapitány 2017

Dél-Balaton, könnyű, friss, illatos, 2017-es újbor a Bujdosó Pincészettől, amelyet nagyon nem is kell bemutatni.

Az Irsai a miénk!

Az irsai olivér borok nem véletlenül futottak be nálunk szép karriert. Kellett egy könnyű, illatos megbízható versenyző. Bizony ennek van már úgy 88 éve, vagyis 1930-ban született a fajta, Kocsis Pál nemesítette Magyarországon a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér fajtákból. A közérthető és szerethető arcát főleg reduktív vonalon érik el a fogyasztók.

 

A Bujdosó Pincészetről…

“A Balaton déli partján, a változatos Somogyi-dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig gondozzuk az ültetvényeinket. A szőlőben és a pincében a család három generációja dolgozik azért, hogy a szőlőből eredő, gyümölcsös zamatokat minél teljesebb formájukban megőrizzük a borokban. A balatoni nyarat zárjuk palackba.” Bujdosó Ferenc (bujdoso.com)

 

A polcon a régi és új ruha...

A polcon a régi és új ruha…

Milyen a bor?

A Kapitány nevet kapta az irsai olivér ebben a sorozatban, melynek illusztris tagjai a Sirály, Sextáns, Iránytű, Mentőöv és így tovább a vitorlázás jelenségei mentén.  A nevekről és a pincészetről régebbi cikkünk itt található: klikk!

Milyen a bor? Először csak érzés szintjén megszemélyesítve az italt… Bujdosó Irsai Kapitány 2017 – Rendezett egyenruha, friss kinevezés, mégis megbízható, pajkosan jó humorú, de azért komolyan veszi a feladatát, közepes hajóosztály, hozza az elvárt szintet.

Tavaly mutatták be a pincészet, matróz sorozatának új ruháját. Szép egyenruha, letisztult, egyszerű, igényes és figyelemfelkeltő. Mi is meghívást kaptunk a bemutatóra, ahol megvizsgálhattuk az új elképzeléseket: klikk!

Bujdosó Irsai Kapitány 2017 – Citrusos, muskotályos szőlővirág, bodza, elegáns virágfelhő, zöldfűszeres bevillanásokkal a szippantáskor orrban. Érződik, hogy nem hagyták elszabadulni a szőlőt, időben volt a szüret és így maradtak a savak rendesen. Ízben is szépen hozza az elvártakat, könnyed és friss, ahogy az elvárható és harmonikusan reflektál az illatban felbukkanó jegyekre, benne van a balatoni nyár. Csevegős bor, légies, jóindulatú pletykákat szülhet alkalmanként. Önmagában vagy fröccsként is fogyasztható, jó salátákhoz, könnyű tésztákhoz és ne feledjük, hogy az ázsiai konyhát is kiválóan lekísérheti egy ilyen bor. Nyáron a vitorláson is szükség lesz a Kapitányra, csak győzzük kivárni!

bujdiirsai