Két Grand Cru találkozása – Bordeaux-i vörösben és tokaji aranyban a Gundel bálterme

2009. október 2. – Nyulasi Gábriel

Milyen megtapasztalni egy borfajta kilenc évjáratának rezdüléseit? Ráadásul mindezt duplán, bordeaux-i vörösbe és tokaji aranyba öltöztetve? Fantasztikus érzés a 2008-astól a 2000-es esztendőig visszaereszkedni, amolyan időutazást tenni a közelmúltba, ahol az időjárás, a szőlészet, a borászat, és még ezernyi tényező hat egymásra, és egyesül végül a poharunkban. A közös bemutatót a Chateau Cos d’Estournel és a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok tulajdonképpeni egyesülése adta, mivel a francia Domaines Reybier cég, mely a bordeaux-i birtok tulajdonosa, nemrég Tokaj-hegyalján is gazdává vált.

A francia birtok 67 hektáros, szőlőfajtáik megoszlása: 60% Cabernet Sauvignon, 38% Merlot, 2% Cabernet Franc. A termőterületek Pauillac és Saint-Estephe között találhatók egy kavicsos talajú dombháton. A magyar oldal 56 hektárral képviselteti magát a „házasságban”, 70% Furmint, 22% Hárslevelű, 6% kövérszőlő, 2% Sárga muskotály fajtákkal. Tokaj város határában, a hegy déli oldalán fekszik a birtok, talaja vulkanikus kőzetre rakódott 5-25 méter vastagságú lösz.

Dominique Arangoits, a francia fél technikai igazgatója meglepően jó magyarsággal mutatta be a bordeaux-i évjáratokat. Mi kell egy nagy évjárathoz, vagyis a nagy vörösbor megszületéséhez? Erre is választ kaptunk, a 2005-ös csúcsbor ugyanis messze kiemelkedett a mezőnyből. Ha laborkörülmények között próbálkoztak volna a lehető legjobb időjárási tényezőkkel, akkor sem sikerült volna jobban a termés.

A recept: nem túl sok eső, sőt a megfelelő időpontban egy kis szárazság, kiegyensúlyozott, túlzott meleget kerülő, lassú érést biztosító klíma. A „nehezebb évjáratokban” is kiváló borokat prezentál a birtok, csupán a hangsúlyok tolódnak el, hol a fűszeresség dominál inkább, hol a gyümölcsösség, változik az íz- és illatintenzitás. A tanninok is különböző struktúrájúak, a savszerkezet is évjáratonként változik. Egy dolog állandó, a harmónia, mely az igazán nagy évjáratokban kiemelkedően magas fokot ér el.

A szünet után Tokaj következett, dr. Kovács Tibor birtokigazgató mutatta be a 100% Furmint alapú 5 puttonyos aszúk kilenc évjáratát. Hiába, Tokaj csak egy van, a nagy cukortartalom és a szép savak gyönyörű egyensúlyának a világon nincs párja. Lehet egy évben sok aszú, ám nem mindegy, hogy az aszúszemek milyen minőségűek. Néha a kevesebb több, és ez által koncentráltabb bort kapunk. Az időjárási szélsőségek itt sem kedveznek a szőlőnek, ám a Hétszőlő birtok különleges déli fekvése a 2004-es évjáratban „kivédte” a nehézségeket. Míg máshol közepes borok születtek, itt az 5 puttonyos aszúban egy különleges elegancia bontakozott ki.

A 2000-es évjárat hatalmas áradó illattal fogadja a kóstolót, ízben is kitesz magáért, a komplexitásban magasra helyezi a lécet. A kezdetekkor nem lehet igazán tudni, hogy egy aszú élete milyen csúcsokra jut el. Az érés folyamán a nem túl erősnek tűnő évjárat „megrázhatja” magát, és idővel összetett harmóniát produkálhat. A bemutató végén dr. Kovács Tibor megnyugtatott mindenkit, hogy a francia tulajdonos megjelenése csak előnyökkel járhat a Hétszőlőnek, hiszen a magyar nyelv elsajátítása is mutatja, hogy mennyire komolyak a szándékai a befektetőnek, majd azzal búcsúzott, hogy 50 év múlva újra megtartják a kóstolót. A teremben valamennyien egy emberként gondoltunk arra, hogy „Várjuk!”

Chateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstolóChateau Cos d’Estournel és Tokaj-Hétszőlő kóstoló