A bor nem ismer határokat – Felvidéki bortúra a Drozdík Pincészetben

2009. október 3.

Az ihatóbb Magyarországért stábja jól megérdemelt nyári szabadsága előtti utolsó túráját a Felvidékre szervezte. Első olyan utunk volt ez, amelynek során átléptük az országhatárt, de szinte csak jelképesen, hiszen végső úti célunk, Kéménd – bár Szlovákiában található – lakossága túlnyomórészt magyar.

Első „pihentető” megállónkra a Pilisben került sor. Egyrészt azért, mert a középkorban ez a terület a híres Budai borvidék részeként szőlővel volt beültetve, tehát egy igazi bortúrázó csapat nem hagyhatja ki, másrészt azért, mert az ősi tudás szerint itt futnak össze a Föld erővonalai, itt található a Föld szívcsakrája, mely jelentős energiával ruházza fel az itt időző embereket. Nos, hogy a különös rezgéseknek, vagy inkább túravezetőnk körültekintő gondoskodásának (értsd: pálinkaosztás) köszönhető-e nem tudni, de csapatunk meglehetős energiatöbblettel indult tovább útjára.

Esztergomba érkezve gyalog sétáltunk át a Mária Valéria hídon Párkányba, akkor még nem sejtve, hogy nem sokkal később sajnos egy ugyanilyen szándékból eredően hatalmas csatározások szabadulnak el a politika színterén. De ahogy egy helyütt Szarka Gyula, a Ghymes együttes egyik alapító tagja is megfogalmazta, „A zene a politikum fölött áll”, úgy mi is ezt valljuk a borral kapcsolatosan.

Párkányban alapoztunk tehát a borok kóstolásához, sztrapacskával, knédlivel és párolt káposztával, majd ebéd után Kéménd felé indultunk tovább. A község határában várt ránk vendéglátónk, Drozdík József, aki csapatunkhoz csatlakozva kalauzolt minket pincéjükhöz. Útközben a „kurta szoknyás hat falu” történetét is hallhattuk, majd elérkeztünk az Ördöngös dűlőig, a valaha szebb napokat látott borospincék alkotta külön kis faluba, Iszomfalvára. Itt áll Drozdíkék pincéje is, amely előtt mosolygósan fogadott bennünket az ifjabbik Drozdík, Attila. A kis kézműves manufaktúrát pedagóguscsalád működteti, ahol a „fiúk” dolga a szőlőfeldolgozás. 4,5 ha területen gazdálkodnak, 2 hektárt a szőlő- és borértékesítés nehézségei miatt elhagynak. A pincében Attila – aki jelenleg a Pannonhalmi Apátsági Pince szőlésze is – mesélt az általuk termesztett fajtákról, a borkészítési eljárásokról (acéltartályban és ászokhordóban is készülnek borok), valamint az értékesítésről. Az évi 5000 palackos termést helyben értékesítés mellett szlovák éttermek kínálják, Magyarországon pedig a Vinum Primatis-nál szerezhetők be a Drozdík borok.

Miután megjártuk a pincét, vendéglátóink a kóstolóhelyiségbe invitálták a csapatot, ahol Drozdík úr felesége által sütött friss pogácsa és sajttálak vártak bennünket. No és persze a borok. A pince fajtaválasztékában a magyar kóstolók által már jól ismert fajták (Királyleányka, Zöld veltelini, Szürkebarát, Kékfrankos) mellett természetesen a szlovák vonatkozású fajták is megtalálhatók (Pálava, Morva muskotály, Devín, Szent Lőrinc, Alibernet).

Kóstolónkat egy igazán bájos 2006-os Királyleánykával kezdtük, mely még mindig őrizte erőteljes illatait élénk savai mellett. Őt számunkra két ismeretlen fajta, a Morva muskotály és a Devín követte. A 2008-as Morva muskotály mézes, cukros, virágos illattal-ízzel kedveskedett, majd a Devín 2006-os tételével ismerkedhettünk. Ezt a fajtát Szlovákiában nemesítették a Tramini és a Piros veltelini felhasználásával, ennek ismeretében nem is volt meglepő, hogy határozottabban a Tramini jegyeit véltük felfedezni a borban. Mindkét illatos bort szép savgerinc kísérte, a „törékenyebb” Királyleányka után tehát már testesebb, komplexebb borokat kóstolhattunk. Majd a várva várt 2006-os Szürkebarát következett, azért várva várt, mert tulajdonképpen ennek a bornak egy korábbi kóstolása miatt esett a választás a Drozdík Pincészetre, mint bortúra célpontunkra. Most sem csalódtunk a tételben, a két 500 l-es harmadtöltésű medium pörkölésű hordóban érlelt bor ananászos, nyári almás, birses illatai toastos, vajas ízekkel kiegészülve a szájban is visszatérnek, szép, kerek savaival együtt.
A fehérborok sorát a Pálava 2001-es tétele zárta, a fajta a Piros tramini és a Rizlingszilváni keresztezésével jött létre. 16 g/l cukorral félédes borként 2008-ban került palackba, addig acéltartályban érlelődött.

A vörösborok között is akadt bőven felfedeznivaló. A Kékfrankos 2007-es tételének alapanyaga agyagos talajon termett, amely még inkább kihozta a szőlőből a gyümölcsös aromákat, szép meggyes-szilvás jegyeket visel magán. Ezután a Szent Lőrinc 2006. következett, s mivel számunkra a fajta teljesen ismeretlen, József és Attila bőséges információt adtak át vele kapcsolatosan. Mint megtudtuk, ez a fajta igencsak öntörvényű, vagyis „úgy terem, ahogyan kedve tartja”, ráadásul rothadásra hajlamos. 1884-ben már feljegyezték jelenlétét szinte valamennyi környező borvidéken, de csak az anyaországon kívüli területeken maradt meg, Burgenlandban, Morvaországban és a Felvidéken. Ez a tétel egy picit játékosabb, Pinot-s világot képvisel, nem a tanninerős vonalat erősíti. Illatban és ízben is az ázott avar és az erdei gombák köszönnek vissza.
A kóstoló végére egy igazi nagy bor került a poharakba, az Alibernet 2006. Bár egyre többet beszélnek divathóbortról ezzel a fajtával kapcsolatban, de ha ez a divat, megfelelő alkalmakkor igazán szívesen „viseljük”. A sötétbordó színű, nagy testű, robosztus bor pörkölt kávé, kakaóbab és csokoládé ízeket-illatokat produkál, rendkívül tanningazdag, de semmiképpen nem bántóan él ezzel a tulajdonságával. Igazán szép bor, bár igényel még némi fejlődést, érést, hogy valóban rendezze sorait.

Hazatérve bortúránkról, éppen egy, a felvidéki borászatról szóló televíziós interjút sikerült elcsípnem. Elhangzott, hogy marketing terén sajnos elég nagy a lemaradás, és arra, hogy egy családi pincészet neve a palackra kerüljön, évtizedeket kellett várni. A helyzet tehát egyelőre nem túl rózsás, de a Drozdík család lelkesedése és elhivatottsága példaértékű, és ez a borokban is tükröződik. Túránk bebizonyította, hogy hiába a most már századokon átívelő negatív politikai nyomás, a magyar borkultúra gyökerei az önkényesen meghúzott határok felett állnak.

Felvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúraFelvidéki bortúra