Karanténos megoldások borozásra – #borozzgangon #bárhol

Koronavírus ezerrel, meg vagyunk rémülve, nem mehetünk ki, 150 cm távolság mindenhol – De azért borozni lehet.

Nyulasi Gábriel István írása

Sőt kell!

Láthatatlan támadás, félsz, félted az öregeidet, nem mehetsz sehová sem, csak megfelelő időpontban. Persze van a szabadidős gyaloglás, mehetsz manikűrre bármikor. Vannak borkészleteid jó esetben, amiket szaporíthatsz is online. Az előrelátó “mókusoknak” vannak elfekvő készleteik, amelyeket most ki lehet pattintani. Mert az élet nem áll meg, még akkor sem ha semmi borverseny, borkóstoló, borvacsora, borteszt odakint a nagyvilágban. Csak és kizárólag otthon és igen szűk körben bontogathatsz… Tenni kell a dolgunkat, sőt, kell bort kóstolni, hiszen az élet nem áll meg szőlő könnyezik és metszik szorgalmasan a borok meg érnek a hordóban, palackban egyaránt…

töltés
töltés

Nincs itt semmi látnivaló!

Nem lehet csoportosulni, csak a virtuális térben tudunk egymással koccintani. Mi van ilyenkor a poharunkban? Egyforma bor? Ha egy pincészet online borkóstolóján veszünk részt, akkor hörpöljük sorban azokat a borokat. Rendeltél egy karton bort és a pároddal együtt vagytok fent az interneten? Nem életszerű, hogy most kibontotok egy hat palack bort aztán a héten a maradékot ketten megisszátok, a többi meg megy a levesbe főzőbornak… Max. 1-2 palack bor pukkan ki az online kóstolón, a többiről meg meghallgatjátok, hogy milyen térállású az ültetvény és meddig erjedt és mikor került palackba stb. … Illetve a borász is elmondhatja, hogy mire számíthatsz majd az illatok, zamatok, savak és a többi terén. Persze nem biztos, hogy neked is ugyanaz lesz az élmény. Mert az élmény az azért mindig más, főleg ha nem is egy térben kortyoltok…

 

A félszerzetek előnyben…

Egy normális borkóstoló azért legalább 5-6 bornál kezdődik. Szépen felépített ívvel, tanulságokkal, karakter fejlődéssel – jó esetben. Ha a borkóstolóra a pincészet félpalackokat küld ki, rögtön jobb a helyzet. Egy palack 0,375 liter, ami két-három személynek rögtön barátságosabb. Végig lehet menni a hatos borkóstolón együtt, ami persze nem olyan, mintha egy légtérben lennél a Borászikonoddal, de azért mégis van valami közelség.

Összhang Anonym 2012
Összhang Anonym 2012

 

#borozzgangon #bárhol

Ha körfolyosós, gangos bérházban laksz, téglaépítés, oldschool esetben konvektoros fűtéssel. Ám ha panellakó is vagy, akkor is van egy kicsike kis erkélyed amelyre odamosolyog a napsugár pár órácskára, olyankor rajta ki a fotonok áradatára. A borban ugye vannak vitaminok, a napfény meg segíti a D-vitamin szintetizálását.

 

Napfényes gangos Összhang (2012)

“Etyekről jó pezsgő jön, hiszen itt vannak hagyományai és a terroir is alkalmas rá. Nagyon finom buborékszerkezet, szerettük bizony. Chardonnay és Pinot Noir és teljesen methode traditionelle vagyis hagyományos eljárással készült. Élesztős ízjegyek, fehér húsú gyümölcsök, kis kesernye. Szépen érett, egyben van.” -írtuk róla a 2017-es esztendő végén. (egy a nyolcból)

Most frissen kortyolva csak mélyült, jobban megérett a pezsgő. Megjelent némi diós vonal, a bubik finomodtak, így az elegancia foka is emelkedett. A savak is nagyon rendben vannak, némi ásványosságot is detektáltunk, épp egy leheletnyit. Valószínű, hogy utolsó darabos kóstolás volt, nem tudjuk, hogy van-e még a pincénél hozzáférhető mennyiség. 

Összhang Anonym 2012
Összhang Anonym 2012

Az Etyeki Pezsgő Eredetvédelem…

“Nagy büszkeséggel mutatjuk be Magyarország első pezsgő eredetvédelmét. Közös munkánk 2017-ben kezdődött, amikor felismertük, hogy külön-külön már kiváló pezsgőket készítünk. Ahhoz, hogy ezek a termékek még egységesebben mutassák be Etyek értékeit, szigorú eredetvédelem szükséges. Légy Te is a részese ennek a mozgalomnak!” Van már insta oldaluk is, onnan az idézet:  klikk! 

 

Az etyeki borvidék története, mely a 19. századtól pezsgősödött el…

Az Árpád-házi királyok alatt már virágzott itt a szőlőtermesztés, és az itt élő emberek megélhetésének fő forrásává vált. Sok szerb (rác) telepedett le ezen a környéken. Ennek köszönhetően a török hódoltság után főleg a vörösbor készítése volt túlsúlyban. 1830 körül a nagyvárosokban a lakosság inkább a fehérbort kereste, így a budai vidéken is arra kényszerültek, hogy egyre több fehérborszőlő fajtát szaporítsanak. A 19. század végétől a Törley-család híres pezsgőihez szükséges fehérbort is e térségben termelték. (wikipedia)

 

Mintegy 130 év után emelkedik fel újra az etyeki bubik csillaga!

A folyamat lépésenként, ahogy az eredetvédelem kibontakozik és az Etyeki Pezsgőt felteszik a termék piramis csúcsára: 

2017 – első egyeztetett szüret

2018 – második összehangolt szüret

2019 – hivatalos bejegyeztetése az eredetvédelemnek 

2020 – első hivatalos szüret

2021 – első pezsgősítés

2023 – első hivatalos megjelenés

 

Az Anonym Pincéről

„Először 2006-ban fehér pinot noirt és chardonnayt készítettünk első pezsgőnk alapborának, ami családi és baráti körben nagy sikert aratott. Ez lendített bennünket tovább, hogy egy év kihagyással, de folytassuk, amit elkezdtünk. És megszülettek az első borok: Életjel, Frazír és Szinkópa. A borok alapjául szolgáló szőlőket etyeki szőlőterületeink adják. 2010-ben vásároltuk meg első területünket, amelyet 2014-ben telepítettünk újra pinot noirral. A korábban a családunk tulajdonában lévő ültetvények művelését 2011-től vettük át. Így még jobban tudtunk koncentrálni az ültetvények folyamatos átalakítására, fiatalítására és a terhelés csökkentésére. 2011-2012-ben a Szent Orbán dűlőben lévő sauvignon blanc ültetvény fiatalítását végeztük el és megkezdtük az ültetvények pótlását is. Végül 2014-ben jutottunk el oda, hogy Etyeken két helyen is, a Tóra-dűlőben és az Öreghegyen 0,6 ha-on pinot noirt telepítettünk. 2016-ban újabb 0,35 ha sauvignon blanccal bővült területünk és kísérlet képp 600 tő rajnai rizlinget telepítettünk az Öreghegyen.” Anonympince.hu 

gangos
gangos