Kamocsay Prémium Chardonnay dűlőválogatással ünnepeltük a 25 éves Hilltop Neszmély borászatot

Bizony szaladnak az évek, és már a 25. évét ünnepeltük a Hilltop Neszmély borászatnak, nem először látogattunk el a varázslatos szépségű birtokra.

Nyulasi Gábriel István írása

Kis huzat, nagy ünneplések

Sajnos a széljárás nem kedvezett a hőlégballonozásnak, így erre a programra nem került sor, de volt itt ünnepélyes díjátadója a Magyarország Legszebb Nagybirtokának, a fennállás 25 éves ünneplése, réteskészítés, pincebejárás és nem utolsó sorban dűlőszelektált prémium chardonnay-k bemutatója

46440569_10156555284111539_1767266655894765568_o

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el.

A legszebb és legnagyobb

A borszakmai magazin, a Bor és Piac, immár évről évre keresi az Év legszebb szőlőbirtokait, azokat a birtokokat, amelyek példásan művelik a szőlőt, s harmóniában élnek együtt a természettel. 2018-ban a Hilltop Neszmély borászat nyerte el a megtisztelő Magyarország Legszebb Nagybirtoka címet, sőt, mivel a zsűritől a legmagasabb pontszámot kapta, így az abszolút elsőséget is.

 

25 éve a présen

A negyedszázados Neszmélyi jelenlét alatt rengeteget tett a pincészet azért, hogy példamutatóan dolgozzon, s létrehozzon egy ilyen értéket. 400 ha szőlő telepítésével, átformálták a vegetáló borvidék képét. Az épített korszerű és modern, de ugyanakkor tájbaillő és esztétikailag is figyelemreméltó borászat, a felhalmozott tudás és tapasztalat mind hozzájárult ahhoz, hogy példás birtokról beszéljünk.

Kamocsay Ákos borász
Kamocsay Ákos borász

Ekler Dezsőtől

Ekler Dezső, a kortárs építészet kiváló hazai képviselője, nemcsak a Disznókő és a Kreinbacher birtok épületeit álmodta meg, hanem a Meleges-hegyen álló Hilltop borászati komplexumát, beleértve a borhotelt is. Az épületegyüttes megkoronázza a Dunára néző Meleges-hegyet. A legszélesebb Dunai panorámával bíró hegy a Neszmélyi borvidék emblematikus helyszínévé vált. (felhasználva a hilltop.hu anyagát)

Isteni kulissza

Az isteni kulisszákat nem csak Magyarország legnagyobb folyója és annak panorámája jelenti, hasonlóan varázslatos környezetet jelent a Pilis, a Vértes vagy a Gerecse óvó ölelése, lüktető terepviszonyai. Fennsíkok, platók és völgyek formálják a borászat ültetvényeinek változatos formáját, kitettségét.

Az olyan dűlők, mint a Páskom, a Göte-oldal vagy a Sós-hegy ma már a fogyasztók körében is az egyediséget, a különleges neszmélyi termőhelyek erejét mutatják. 

 

A 2017-es Neszmélyi Chardonnay hat arca Kamocsay prémium tükörben

Ritkamadár az a borászat amelyik, egy évjáratból, öt dűlőről, hasonló technológiával, prémium kategóriában, egy szőlőfajtával, egyidőben jelenik meg a piacon. A ráadás a hatodik, amely birtokbor, amelyben mindegyik dűlő termése szerepelhet.

46454534_10156555290516539_1469295504369123328_o (1)

Hat pohár előttünk és a poharak alatti papíron a dűlő neve, a talaj adatai, a fekvés, magasság. Sorban mentünk: Meleges, Keresztrét, Urbankó, Faragó, Páskom és Birtokbor.

A Meleges dűlő bora érett alapanyagot feltételez, sűrű textúra, vastag bor, egzotikus gyümölcskeverékkel, citrusos savakkal, harmónikus tétel. Kerek történet. A Keresztrét bora narancsos, mangós, nagyon felhasználóbarát, gömbölyű gyümölcsösséggel magáldott bor, elegáns, meleg karatker. A finish lehetne hosszabb. Az Urbankó bora érezhetően hűvösebb karakter, fűszeres, kicsit herbás, pemetefűves, ánizsos villanásokkal némi ásványosságot is megcsillant, igazi egyéniség. A Faragó bora megfarag, robusztus bor, nehézkes, kissé lomha sűrűbb az ásványossága is. Citrusok, érett alma, azért a savak is a helyükön vannak, nem kell aggódni az egyensúlyért. A Páskom bora most csúcsformát futott, elegánsan visszafogott hűvösség, réteges, komplexitás mind illatban, mind zamatban. Egres és bozda lekvár, gyönyörű citrusok és zöldfűszerek és némi fehérbors. Szép a test, és kitartóan hosszú a korty. Kimagaslik a mezőnyből, nem véletlen a díjeső. Nálunk ő az első helyezett… A Birtokbor buja karamellás illatfelhővel támad és virgonc savakkal a szájban. Még pezseg a bor, eléggé kócos, készületlen formát mutat, kicsit kilógott a többi közül ezen a délutánon. A fadobozban a fa alatt talán már kisimultabb lesz. 2000 számozott faláda keresi gazdáját, telis-tele Chardonnay-val.

 

A rétes is isteni…

A neszmélyi rétes messzeföldön híres, vagy legalábbis országszerte. Már láttuk a neszmélyi asszonyok réteskészítő tudományát egy régebbi birtoklátogatáson. Ám újra és újra elnézném, ahogy a kedves és közvetlen asszonyok feszítik az asztalra a tésztát, lisztezik, olajozzák, töltik és mindent megtesznek, hogy minél ízletesebb legyen a rétes. Nem mindegy a töltelékarány, a tekerés, és még ezernyi apró trükk teszi ellenállhatatlanná a réteseket. Még egy kis csomaggal is hazavihettünk az élményből, a Réteskuckótól és a 2008-as Hilltop Neszmélyi Édes Hárslevelűhöz kitűnően illett a meggyes-mákos, almás és túrós rétes.

Köszönjük a meghívást a Neszmély Hilltop Borászatnak és még sok kerek évfordulót kívánunk!

46485510_10156555278326539_5025018088853078016_o

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

Kategória Bor