Holdvölgy Experience, leültünk meditálni…

Magyarország, Tokaj, Mád, Holdvölgy. Elhelyeztük a térképen a pincészetet, ők az egyik nagy mádi borvállalkozás. A Platz nevezetű, pesti, Bazilika melletti étteremben tartott bemutatót a pincészet.

 

Kell egy jó csapat!

A Holdvölgy Experience főborásza lassan a krisztusi korba ér, Gincsai Tamás stílusa kiforrott és kiváló terepet talált ehhez a csapatban. 4 éve már, hogy elkezdte a munkát a pincészetnél, és vele együtt robbant bele a magyar borköztudatba a Holdvölgy. Mindenki rátalált magára a vállalkozásban és egyúttal egymásra is. Tudják a dolgukat és számtalan díj és elismerés mellett tényleg ott vannak sok csúcsétteremben és övék a legjobb pincelátogatás is a VinCE magazintól. 

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

Demko Natalia és Szobolits Andrea
Demko Natalia és Szobolits Andrea

7, 26, és pár millió év…

A száraz adatokról, a pincészet mintegy 7 dűlőn és 26 hektár nagyságú területen gazdálkodik. Ezt egy pár millió év tette lehetővé, hogy a talaj a sűrűn bekövetkező vulkanikus tevékenység, konkrétan tűzhányók sorával és aztán az idő hathatós segítségével kiváló adottságokat ért el. Erdélyi Károly szőlész jól kézben tartja az ültetvényeket, hogy a pincében már olyan sokat ne kelljen javítani a dolgokon. Egy általános vélekedés szerint, ha jó a szőlő, akkor a pincészetben már csak rontani tudnak rajta. Ám vannak kivételek, vagyis e jelenség természetesen nem jellemezi a Holdvölgy csapatát.

 

Jól felépített kóstolósor

A Platz vendéglátóipari egységben tartottak a sajtónak egy menetet (nyugalmas zártkörű kóstoló) aztán jöhetett mindenki más is. Jól van ez így, hiszen tömegben nehezebb meditálni. Jön a nyár és jól esik a borba a buborék és a Holdvölgy megteheti, hogy szép habzó borokat készítsen Mádról.  Hold and HOLD AND HOLLO UPPP 2016 félszárazon kiváló welcome drink felébreszti az embert. Népszerű és könnyed vonulat ez nem vitás. Aztán a szárazabb válogatásbor jön, HOLD AND HOLLO DRY 2015 szintén a színes gumi címkés családból. A lazactatárról, a mangóhabról és egyebekről lemaradtunk, de emiatt cseppet sem búslakodtunk. A VISION 2015 triumvirátusa: furmint, hárs és kabar kerek történetet alkotott. Ásványos és mégis jól értelmezhető, most is fogyasztható állapotban van, de jó lesz neki még egy kis palackos várakozás.

Fotóz a Fotós
Fotóz a Fotós

Üljünk le meditálni

Aztán jött a közepe a sornak és itt meg is álltunk. MEDITATION 2015 száraz furmint, 100%-os furmint, 100%-ban a Király-dűlőről. Milyen ez a történelmi dűlő? „A javarészt barackszínű, mállott, szemcsés, vörös zeolitos, köves talaj kevesebb vörös agyagot tartalmaz, így a víztartó képessége is kisebb (ami az olyan viszontagságos, csapadékos években, mint pl. 2010, nagyon fontos szempont), jobban melegszik, ami a szőlő gyökerét mélyebb rétegekbe kényszeríti. A mélyben még egy kvarcos kőzetréteg is található.” (Szepsy István szavai a Király-dűlőről a tancolomedve.hu oldalról) Hogyan készült a bor? Tartályban erjedt a bor reduktívan úgy két hétig. Borászunk Gincsai Tamás nem érzi ezt a tételt, a legnagyobb kihívásnak, mivel egy dűlőről lett szüretelve, nem úgy, mint egy többfajtás és dűlős házasításban. Körülbelül 4 hónapig volt hordóban zempléni tölgy, Európai kádár, másod-harmad töltésűekben. Milyen a bor? Analitikája szűken véve: 6,2 g/l cukor, 6,9 g/l sav, és 12,7-es alkohol.  Illatban ásványos, fás karakter zöldkörtével, még egy kis alma és egres is felbukkan. Szájban lendületes a sav, ami a 6,2-es cukorral szépen ki van egyensúlyozva. Szép a test fog ez még érni, jó lenne majd úgy évente többször is belekortyolni, érezni a fejlődését. Kellemes sósság, citrusok, feszesen sűrűn, no itt álljunk meg és üljünk le picit meditálni legalább a korty végéig. Haladóknak akár tovább is kitarthat az érzés, csak koncentrálni kell, ez a bor meghálálja…

Jött még egy jó hárs, EXPRESSION 2013 száraz dűlőszelektált hárslevelű, jól összeért anyag, fajtajelleges. A két édes is ragyogó tételek voltak EXALTATION 2013 édes tokaji sárgamuskotály (Nyulászó-dűlő) és az INTUITION No.1. 2008 édes tokaji zéta szamorodni. Zétát ritkán kortyol az ember, hát még szamorodni változatban. Sajnos a szamorodni műfaja is meglehetősen visszaszorulóban van. Igazán különleges volt a zárás a maga 142 g cukrával, amit természetesen kiválóan egyensúlyozott ki a majdnem 8-as sava.

A Holdvölgy a fejlődésének egy szépen felívelő szakaszában jár, ezt ezzel az impozáns, jól felépített kóstolósorral is bizonyította. Már csak el kellene látogatni hozzájuk, Ti már voltatok?

A kóstolósor

  1. HOLD AND HOLLO UPPP 2016, fehér félszáraz zéta-hárslevelű gyöngyözőbor
  2. HOLD AND HOLLO DRY 2015 száraz válogatás (kereskedelmi forgalomban még nem kapható)
  3. VISION 2015 száraz birtokbor (kereskedelmi forgalomban még nem kapható)
  4. MEDITATION 2015 száraz furmint (Király-dűlő, kereskedelmi forgalomban még nem kapható)
  5. EXPRESSION 2013 száraz dűlőszelektált hárslevelű (Becsek-dűlő)
  6. EXALTATION 2013 édes tokaji sárgamuskotály (Nyulászó-dűlő)
  7. INTUITION No.1. 2008 édes tokaji zéta szamorodni
Gincsai Tamás
Gincsai Tamás