Frissített arculat a Tiffán Pincészetnél – A címke elfáradhat a bor nem

A villányi nagyok közül a Tiffán Pincészetnél is úgy gondolták, hogy kicsit változtatnak a külsőn.

Nyulasi Gábriel István írása

Az Andante BorPatikában

Egyszerre barátságos, otthonos és elegáns: ablakaiból lélegzetelállító kilátás nyílik a Dunára, a Lánchídra és az Akadémia épületére. – így mutatkozik be a Duna-parti borbár és valóban méltó helyszíne bármilyen rangos magyar boreseménynek. Kézenfekvő volt, hogy a Tiffán borok arculati frissítése itt mutatkozzon be, mivel Tiffán Zsolt is fémjelzi az Andantét.

IMG_20190425_150958

A hagyomány kötelez a 18. század óta

A Tiffán család már 1746 óta foglalkozik szőlő- és bortermeléssel a villányi borvidéken. Tiffán Ede 1965-ben végzett a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolán kertészmérnökként, majd 27 éven keresztül szőlészként és borászként dolgozott a villányi nagyüzemekben, az Állami Gazdaságban és a helyi szövetkezetben. A szövetkezeti teendők mellett 1967 óta termel szőlőt és készít bort saját birtokán, amely az évtizedek során – a legkiválóbb dűlőkben – összesen 25 hektárt tesz ki. Létrehozta az ország első borútját Villányban, amelynek első elnöke is volt. Közreműködésével született meg a rendszerváltás idején a legtöbb elismert borászt felvonultató villányi összefogás, amellyel a magyar borvidékek között vezető szerepet kapott a terület és követendő példa lett minden borvidéki szervezet számára.

„Az elmúlt harminc év a családi hagyományok megszilárdításáról szólt. Elveink, borkészítési módszerünk nem változott. A szigorú terméskorlátozás, fegyelem és maximális odafigyelés, az ízvilágban elvárt harmónia adják boraink minőségének alapját – amihez ma már unokáim, Tiffán Zsolt és Balázs munkája is hozzájárul.” – magyarázta Tiffán Ede villányi borász, milyen fundamentumokra épül az arculatváltás.

IMG_20190425_150821_20190521131952045

Az új arculat születése

Jelszó a kifinomultság, az elegancia fokozása mellett a hagyományok megtartása, mivel a logó megmaradt. Letisztultabb az új címkecsalád, jól áll az új köntös a boroknak.

Az új arculat kidolgozása Králik Péter grafikus együttműködésével készült, akinek nevéhez fűződik a villányi REDy dizájnja is. A Tiffán borok ezentúl négy szinten rendeződnek. A vidám, gyümölcsös, könnyed, friss alap borok színes arculatot kaptak, ilyen a fehér és rosébor, a Portugieser és az Immortal. A classic borok, mint a Cabernet Sauvignon, Merlot, vagy Principium és Lucia visszafogottan jelennek meg fehér háttérrel. A prémium borok pedig teljesen letisztult formában fejezik ki eleganciájukat. A negyedik szinten pedig a kis palackszámú tételek, érdekességek kaptak helyet. Ezek az ínyencségek kizárólag a pincészetben, vagy a gasztronómiában kerülnek majd értékesítésre.

 

Cuvée Carissimae vertikális

Az arculatváltás bemutatása mellett szerencsére nem maradtak a torkok sem szárazon. A történet: “A Kopár-dűlőben szőlőtelepítés előkészítése során egy talajmunkát végző gép római kori sírkőtöredéket fordított ki a földből. Ez a 120 x 80 cm méretű kő egy Kr.u. 260-ban, 25 évesen elhunyt hölgy emlékét őrzi. Felirata így szól: „Luciae… candidae, coniugi carissimae…”(„A szépséges Lucia-nak, a legkedvesebb hitvesnek…”) “-  http://www.tiffans.hu

A pincészet 1999-ben palackozta az első dűlő szelektált házasítást a Kopárból. A történelem kötelez, ahogy a férj 1700 évvel ezelőtt elnevezte halott feleségét a sírkőtöredéken, úgy nevezték el ők is e borukat Cuvée Carissimae-nek, vagyis a Legkedvesebb Cuvée-jének. Azóta minden évben lepalackozzák ezt a házasítást, amely a címkéjén őrzi Oppidum Úrnője emlékét…  (A bor bordói cuvée évjáratonként változó arányokkal, de mindenképp cabernet sauvignon hangsúllyal, ezt követi a merlot, majd a sor végén a cabernet franc általában a legalacsonyabb a százalékos arányban)

IMG_20190425_154551

TIFFÁN’S CUVÉE CARISSIMAE 2015

Gyümölcs és fa még eléggé együtt, sűrű szövésű anyag. Masszív bor, érett epervelő, gomba, dohány. Fiatal még, van bőven ideje összébb simulni.

TIFFÁN’S CUVÉE CARISSIMAE 2009

Meleg tónusú csipkebogyós, lekváros fogadtatás orrban gombába hajolva. Kerek és korrekt a korty, van benne egy kis nyers tapadás.

TIFFÁN’S CUVÉE CARISSIMAE 2008

Hűvösebb fogadtatás, mint a 2009-es, de jól áll neki. Elegáns, erdei bogyós, szeder, bors, sok-sok rétegben. Zöldségleves, ánizs, simogatóan tanítható tanninszerkezet. Bizony van még benne potenciál!

TIFFÁN’S CUVÉE CARISSIMAE 2007

Fülledten indul, robusztus, nehéz versenyző, tanninokkal is bőven eleresztett. Túlérett jegyekkel, lassan bontakozik ki. Nem ez volt a tétel legjobb napja.

TIFFÁN’S CUVÉE CARISSIMAE 2002

Ízes szamóca, faeper, friss illatos dohány, csokoládé, kávé, virágos rét. Roppant behízelgő elegye az illat-tárnak. Csillagánizs és a virág leginkább frézia, komplex szerkezet, hosszú lecsengéssel. Kedves és elegáns, szerettük…

TIFFÁN’S CUVÉE CARISSIMAE 1999

20 éves és a bor rezeg, vibrál. Ibolya, feketecseresznye, dohány, fahéj… A savak, az illat mind-mind élénkek a bor korához mérten. Szépen érett, letisztult kerekség, gombás, sonkás felvillanások.

TIFFÁN’S GRAND SELECTION 2015

Nagyon friss hatású a bor, kicsit még alakulóban is. Erőteljes fa, málnás, fűszeres, nagy anyag, van benne kraft.

TIFFÁN’S GRAND SELECTION 1995

Kicsit zárt, nehezebben nyílik. Érett, szépen és igazán érett, kicsit kifutott belőle a gyümölcs, de ez érthető 24 év után. Még talpon, még egyben, van benne még erő. Idő kell hozzá, hogy a rétegek kibomoljanak.

IMG_20190425_151205

Címke és generációváltás

„Kihívás volt, hogy nemes hagyományainkat maximálisan tiszteletben tartva újítsuk meg boraink arculatát. Tudatosan ápoljuk a régi fajtákat, mint a lágy, könnyű és bársonyos portugiesert, viszont rendkívül nagy hangsúlyt fektetünk a cabernet franc fajtára és annak házasításaira, ami Villány egyedülállóságát, kivételes termőhelyét képes nemzetközi viszonylatban versenyképesen bemutatni. Jó bornak is kell a cégér, azonban a legfőbb szempont a kezdetek óta a borok minősége volt, és ezzel soha nem kötöttünk kompromisszumot. Az új címkék célja, hogy finoman súgjon a jelen lévő tartalomról.” – ad bepillantást a címkeváltás részleteibe ifj. Tiffán Zsolt

Köszönjük a meghívást a Tiffán családnak.

IMG_20190425_154927

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

Kategória Bor