Fiesta de Vino – Első Spanyol Kóstolónap, május 3-án

Csak egészség legyen, meg bor… A spanyolok nagyon egészségesek és az italaiknak lesz egy igazi kóstolónapjuk: egy igazi fiesta spanyol borokkal…

 

Mi ez a fieszta itt kérem?

Ez bizony nem a la fiesta borcsalád bulija, hanem egy első alkalommal megrendezésre kerülő gigantikus spanyol kóstolónap. A május 3-i grandiózus spanyol borkóstolón a Duna Palotában a spanyol fehérborok, pezsgők és vörösborok mellett a spanyol gasztronómiába is belekóstolhatunk. A kiállítótérben 70 spanyol pincészet borait kóstolhatjuk egyetlen belépővel, a tudnivalókat pedig maga a borász vagy a pincészet szakértő képviselője meséli el.

Llopart-rosé

Tanuljunk a spanyoloktól…

Tanulmányok sora mutatja, hogy a spanyolok milyen egészségesek. Mi magyarok a 48. helyen állunk. Hiába van sok borunk, nem fogyasztunk eleget belőle. Sokat idegeskedünk, dohányzunk és egészségtelenül táplálkozunk. Öljük egymást ahelyett, hogy egy pohár bor mellett elbeszélgetnénk egymással. A spanyolok tudnak valamit,  ezt az érzést megtapasztalhatjuk május 3-án, nem szégyen tanulni tőlük…

 

A spanyol a világ legegészségesebb nemzete

Tavaly sorra jelentek meg a cikkek arról, hogy Spanyolországban a világon a második a leghosszabb születéskor várható élettartam, azonban egy másik felmérés már a toplista tetejére tette a hispánokat. A Bloomberg elemzés (Bloomberg Healthiest Countries Index) a várható élettartamon kívül más tényezőket is vizsgál, mint az ivóvízhez való hozzáférés vagy az elhízás, így állítja fel a legegészségesebb országok sorrendjét. Míg az előző elemzésben Olaszország vezetett, a 2019-es Index szerint Spanyolország a világ legegészségesebb nemzete. „Talán a paella vagy a gazpacho teszi” – kezdte cikkét a Bloomberg két szerzője az Index februári közzétételekor. A University of Washington szerint pedig 2040-re Spanyolország lép a dobogó tetejére a születéskor várható élettartam versenyében is (elsősorban a spanyolok dohányzásról való leszokásának köszönhetően).

 

Minek köszönhető a spanyolok egészsége?

Május 3-án Magyarországon először sor kerül a Fiesta de Vino spanyol kóstolónapra, ahol a Bloomberg Index 48. helyén álló magyarok is kicsit belekóstolhatnak a spanyol életérzésbe. A spanyolok egészsége nagyban függ az étkezéstől, a kenyeret például nem vajjal kenik, hanem friss paradicsommal és olívaolajjal dörzsölik be, sok halat esznek és elképzelhetetlen számukra az étkezés bor nélkül. A vörösbor rákmegelőző és érrendszer-védő hatása jól ismert, és mivel Spanyolországban van a világon a legtöbb szőlővel beültetett terület, a bor nem luxuscikk, hanem mindenki számára elérhető alapélelmiszer. Az étkezés és a borok mellett azonban legalább ilyen fontos a társasági élet: egyes felmérések szerint egy spanyol naponta átlagosan másfél órát tölt az utcán. Nem falak közt, tévénézéssel, hanem teraszokon, beszélgetve töltik a szabadidejüket, de munkából vagy a gyerekkel az iskolából sem rohannak haza, hanem elbeszélgetnek kicsit.

Rioja

 

Alapinfók
Időpont: 2019. május 3., 12.00–21.00

Helyszín: Duna Palota, Budapest, Zrínyi u. 5.

Szervező: Vino Castillo borkereskedés (www.vinocastillo.hu)

Jegyárak: 9900 Ft (január 31-ig), 10 900 Ft (március 15-ig), 11 900 Ft (március 15-e után)

Szakmai kedvezményes jegy (maximum 50 db): 50% kedvezménnyel

Maximum létszám: 500 fő

A rendezvény jellege: több teremben zajló sétáló kóstoló spanyol borászokkal, mesterkurzusokkal.

Mesterkurzusjegyek értékesítése: február 1-jétől

Étkezési lehetőség: Asador étterem tapasok (Pata Negra) és Duna Palota büfé

Web és jegyvásárlás: www.fiestadevino.hu

Facebook: https://www.facebook.com/fiestadevinobp/

Instagram: https://www.instagram.com/fiestadevino/

Ajándékozható belépőkártya rendelhető: http://vinocastillo.hu

(sajtóanyag alapján)