Ezek lesznek 2017 legnagyobb boros eseményei!

Még ki sem nyílt a pitypang és a bejgli morzsák is ajakunk sarkában, de megírtuk. Összeállítottuk a 2017-es év legnagyobb boros eseményeinek listáját.

Évelején ezzel a szép sorral kedveskedünk Olvasóinknak. Mert boros rendezvény az van bőven, csak győzzünk elmenni és újra és újra poharazni. Szóval vegyük elő a mobilokat vagy papírnaptárakat és véssük be a fontos dátumokat.

Természetesen mindent nem lehet, tehát egy közel ötvenes listába mindenki nem férhet bele. Ám igyekeztünk a Pest-Vidék ellentétet kiegyenlíteni, tehát a vidéki rendezvények 2/3-os többségben vannak.  Volt, ahol megelőlegeztük a bizalmat és beírtuk a hónapot, hogy lesz rendezvény, de még igazán nincs nyoma a világhálón (sem). Van, ahol viszont már a fesztivál vége előtt tudják, hogy következő évben mikor kezdik újra.  Kiterjesztettük újra a Kárpát-medencére a felsorolást, gondoltunk a határon túliakra, hiszen a magyar borkultúrának nincsenek határai… Nagyon örülünk, hogy ennyi rendezvényből lehet választani, ennyi helyen kortyolhatunk. Boldog Boros Új Évet kíván: Az ihatóbb Magyarországért!

053

J A N U Á R

Jégvirágtól Borvirágig

Monori Borút Egyesület szervezésében 2017. január 14-én a monori Strázsahegyen ismét kinyílnak a pinceajtók és forralt bor illata lengi be a Szent Orbán tér környékét.

Monor

 1. január 14.

*    *     *

Pincéről pincére – Variációk Vincére 2017.

Villány

 1. január 21.

*    *     *

Olaszrizling Szerintünk 2017.

Olaszrizling Szerintünk hetedszer! A téma ezúttal az Olaszrizling ültetvények fennmaradásának esélye és az, hogy mi magunk mit tehetünk ezért. 2 helyszín, több mint 30 kiállító, rengeteg olaszrizling, kellemes, baráti hangulat.

Csopak

 1. január 28.

*    *     *

Szőlészet és Pincészet Szakkiállítás 2017.

Budapest

A Szőlészet és Pincészet technológiájának egyetlen hazai szakkiállítása a 2017-es szezon megkezdése előtt, januárban ismét bemutatkozási lehetőséget kínál az ágazat szereplőinek.

 1. január 25-28.

*    *     *

Gere Andinál kortyolva
Gere Andinál kortyolva

F E B R U Á R

Furmint Február Nagy Kóstoló 

2017 februárjában már 8. alkalommal állnak csatasorba a furmintok, hogy meghódítsák a borbarátokat.

 1. február 2.

*    *     *

Borjour Magnum

Budapest

Az ország egyik legnagyobb beltéri borkóstolóprogramja a Borjour szervezésében, amely 2017-ben  200 borászati és gasztronómiai kiállító részvételével újra a régi helyszínen lesz megtartva az esemény.

 1. február 11.

*    *     *

KávéBár Bazár 2017

Budapest

2017-ben új helyszínen, Budapest egyik legizgalmasabb rendezvényközpontjában zajlik a következő KávéBár Bazár.
Magyar Latte Art Bajnokság, Magyar Coffee in Good Spirits Bajnokság, Magyar Sommelier Bajnokság, Magyar Koktél- és Flair Bajnokság + kiállítók, előadások, workshopok „pincétől a padlásig” a főváros szórakozónegyedének főutcáján.

 1. február 18-19.
Koktélok, akár pálinkából - A KávéBár Bazáron
Koktélok, akár pálinkából – A KávéBár Bazáron

*    *     *

M Á R C I U S

Borjog és Bormarketing Konferencia

Budapest

Majd ha a jognak asztalánál mindenki egyformán foglalhat helyet. De a jó bornak nem csak cégér kell, hanem még annyi minden. Van egyáltalán itthon hatékony bormarketing? Lehet, hogy idén 2017-ben választ kapunk…

 1. március 2.

*    *     *

VinCE Budapest Wine Show

Budapest

Aki már járt VinCE Budapest mesterkurzuson, az újra el fog jönni, mert tudja, milyen felejthetetlen élmény egy nagy hírű előadó kalauzolásával végigkóstolni egy briliáns borsort!

 1. március 17-19.

*    *     *

Tokaj Március 2017

Budapest

Tokaj nemzetközileg a legismertebb, hazánkban pedig az egyik legkedveltebb borvidékünk. A furcsa körülmények között nevet változtatott, az újságírós kitiltással elhíresült botrányos rendezvény, amelyet több borász is bojkottált tavaly. Most újra megrendezésre kerül. Reméljük, hogy ezúttal nem lesznek ilyen negatív jelenségek.

 1. március 25.

*    *     *

dsc_1398_20160730101511048

Á P R I L I S

Nyitott pincék Hajós 2017

Hajós

Tavaszi Pincenyitogató a Hajósi Pincefaluban! A pincefalu a Hajós-Bajai borvidék gyöngyszeme, ahol különálló, 1200 borospincében csupán a borok laknak. Induljon a nedvkeringés!

 1. április 8.

*    *     *

Nagy Kékfrankos Kóstoló 2017

Budapest

A kékfrankos hazánk legelterjedtebb kékszőlő fajtája, amely lassan kitör a ráaggatott savas, vékonyka jelzők gettójából.

 1. április 22.

*    *     *

M Á J U S

Borflashmob 2017

Budapest

Az ihatóbb Magyarországért csapata, ahogy azt már évről-évre megszokhattuk, kiáll a tudatos borfogyasztás mellett. Várjuk a borrajongókat a budapesti helyszínünkre, hogy együtt emeljük fel a poharunkat a magyar borkultúráért!

 1. május

*    *     *

Bátorkeszi Borfesztivál 2017

Bátorkeszi

Szeretettel várnak mindenkit a Bátorkeszi Borfesztiválra! Bátorkeszi Komáromtól 27 km-re északkeletre, a 270 m-ig (Erdőhát) magasodó Bátorkeszi-dombság déli lábánál, a Fényes-patak partján fekszik. Lehet, hogy lesz Kispál is?

 1. május

*    *     *

Bortavasz Dél-Burgenlandban

Burgenland

Kesergünk a magyar bormarketingen, tessék elmenni és megnézni, hogy miben jók a sógorok. Ezen a hétvégén Burgenland legkisebb borvidékének jellegzetes regionális borait kóstolhatja meg az érdeklődő, kilátással a virágzó szőlőskertekre. Az ellenálló Uhudlert is kortoylhatod a színes programok keretében…

 1. május

*    *     *

Regisztrációs mosoly
Regisztrációs mosoly

Borvidék Félmaraton 2017

Szekszárd

A Borvidék Félmaraton versenyt 2017-ben immáron hetedik alkalommal május 6-án, szombaton rendezik meg Szekszárd utcáin, illetve a hozzá tartozó borvidék dűlői között.

 1. május 6.

*    *     *

Rosalia, az ország legnagyobb rozéfesztiválja

Budapest

Óriási rozébuli! Hihetetlen népszerűségre tett szert, reméljük, hogy 2017-ban a Sillereket is jobban kiemelik, mert megérdemlik.

 1. május 12-14.

 

*    *     *

 

Gourmet Fesztivál

Budapest

A magyar gasztrokultúra esszenciájának számító Gourmet Fesztiválon egy időben és egy helyen találkozhatsz a legjobb hazai éttermekkel, borászatokkal és gourmet boltokkal.

 1. május 18-21.

 

*    *     *

DSC_0783

Szegedi Borfesztivál

Szeged

 

 1. május 12-21.

 

*    *     *

 

Avasi Borangolás

Miskolc

 

A miskolci bor fogalom volt és a megélhetés fontos részét jelentette a városban a XIX. század végéig.” Európában egyedülálló módon Miskolc város szívében, az Avas északi oldalában több, mint 800 pince és borház található, a város társadalmi életében nagy szerepet játszottak a pincék, mint a vendéglátás sajátos társasági színterei.

 

 1. május

 

*    *     *

 

Nemzeti Bor Maraton 2017

Magyarország

 

Ez a 2016-os év mérlege: Az országos közösségi és szabadidősport-rendezvény indulói elérték a 23.000 főt, és így tettek meg tíz nap alatt 2.057 kilométert 123 borvidéki település érintésével Magyarországon. 2017-ben talán még nagyobbat, még többen szeretnének futni!

 

 1. május

 

*    *     *Pekes kifli

 

J Ú N I U S

 

Országos Siller Fesztivál 2017

Paks

 

A sillert újra fel kell emelni! Budapesten több mint 40 italmérésben lehetett kapni a mindennapok italát, a Paksi Sillert! Paks nemcsak az atom városa, hanem a boré is, jó lenne ezt már a fejekben elrendezni.

 

 1. június

 

*    *     *

 

Kéknyelű Virágzás Ünnepe 2017

Badacsony

 

A Kéknyelű ünnepe 2 in 1 összekapcsolódik a Bortriatlon második állomásával. Csodálatos szőlő a Kéknyelű, az urak szőlője elegánsan, madárkásan, de finoman terem!

 

 1. június 10-11.

 

*    *     *

 

Balatoni Hal- és Borünnep

Balatonfüred

 

 1. június

 

*    *     *

Az Aranyérmes Pinot...
Az Aranyérmes Pinot…

Vinagora Borgála

Budapest

Minden évben a Borgálán közel 20 ország, több mint 500 bora került bemutatásra, melyből több, mint 150 VinAgora érmes bort is kóstolhat a közönség.

 1. június

 

*    *     *

img_9394_lr

Fröccsözön 2017 

Hajós

 

A VINTEGRO Pinceszövetség ötödik alkalommal rendezi meg a Fröccsözönt június 24-én, mert a fröccsnek ünneplés jár! Miért? Mert szeretjük, mert frissítő, és mert olyan gyönyörűen táncolnak a buborékok…

 

 1. június 24.

 

*    *     *

 

Motoros Borok Útja Rally

Magyarország

 

 1. június

 

*    *     *

 

Magyar Bor és Pezsgő Napja, valamint Koccintás 2017.

Egy napon a hajósi Fröccsözönnel, így már biztos lesz egy néhány koccintás!

Magyarország

 

 1. június 24.

 

*    *     *

 

rz4

 

J Ú L I U S

 

Bor, Mámor, Bénye

Erdőbénye

 1. július 6-9.

 

*    *     *

 

A XXI. Egri Bikavér Ünnep

Eger

 

A 20 éves múltra visszatekintő borfesztivál, az Egri borvidék kiemelt borturisztikai és borgasztronómiai eseménye, az egri Érsekkert ősfákkal benőtt, romantikus parkjában. A rendezvényen az Egri Bikavér fehér párja, az új egri márka, az Egri Csillag, valamint az egri rozé borok is bemutatkoznak. Számtalan program mellett kézművesek vására, két színpadon sokszínű zenei produkciók szórakoztatják vendégeinket.

 

 1. július 6-9.

 

*    *     *

 

A bor összehoz Keszthelyen Borfesztivál

Keszthely

Immáron hatodik alkalommal kerül megrendezésre „A bor összehoz Keszthelyen” borfesztivál.
Az évről-évre bővülő rendezvényen, idén 25 hazai borászat, több száz borából kóstolhatnak az oda látogatók. A rendezvény Keszthely sétáló utcáján és főterén zajlik, koncertekkel, gyermekprogramokkal, finom falatokkal és természetesen sok-sok borral!

 

 1. július 7-9.

*    *     *

 

Kürti Borfesztivál

Kürt

 

Nyitott kapukkal várják vissza jövőre is a Szabad Kürti Borköztársaság idei 9000 polgárát és minden további kedves idevágyó látogatót 2017. július 21-22-én a Kürti Borfesztiválra.

 

 1. július 21-22.

 

*    *     *

 

Badacsonyi Borhetek 2017

Badacsony

 

Csattanjon az ásványos bor az ajkunkon, nézzünk bele a vulkáni bugyrok mélyére több hétig a festői Badacsonyban!

 

 1. július 14-31.

 

*    *     *

 

IMG_7720_LR

 

A U G U S Z T U S

 

Debreceni Borkarnevál 2017 Debreceni Bor- és Jazznapok

Debrecen

 

Az előző évtizedek két talán legizgalmasabb nyári szabadtéri programját vonták össze 2015-ben a Békás-tónál. A legrégebbi folyamatosan működő hazai jazzfesztivál és az Észak-Alföld legrangosabbja..

 

 1. augusztus

 

*    *     *

 

XIII. Tolcsvay Borfesztivál 

Tolcsva

Országszerte számos helyen rendeznek borfesztiválokat, de hol lehet a borokat születésük helyén, a szőlős dombok között, vagy nevelkedésük helyén, a több 100 éves pincék mélyén kóstolni, miközben egy, az őskorig visszanyúló történettel rendelkező település szépségét fedezhetjük fel?

 1. augusztus

 

*    *     *

 

Magyar Borok Útja Rallye 2017 

Magyarországon

1996 óta augusztus utolsó hétvégéjén indul útjára a Magyar Borok Útja Rallye, ahol a versenyzők hazánk szebbnél szebb tájaival, pincészeteivel, pálinkafőzdéivel ismerkedhetnek meg. Az egyes állomásokon nemcsak kóstolásra van lehetőség, hanem megismerkedhetnek a helyi szokásokkal, körbejárhatják a birtokokat, pincerendszereket, beszélgethetnek hazánk kiemelkedő borászaival, pálinkakészítőivel.

 1. augusztus

 

*    *     *

 

 

 

Győri Bornapok 2017

Győr

A Győri Bornapok izgalmas programjaival, Magyarország legfinomabb boraival, kellemes zenével és baráti beszélgetésekkel búcsúztatjuk a nyarat városunkban. Győr belvárosa, utcái hangulatos kisvendéglőkké, borozókká alakulnak át.

 1. augusztus

 

*    *     *

bbfeszt2

S Z E P T E M B E R

 

Zalaegerszegi Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték 2017 

Zalaegerszeg

 

Reméljük, hogy megrendezésre a már jól ismert Belvárosi Szüret és Zalai Teríték, Bor- és Gasztrofesztivál Zalaegerszegen; Zalaegerszegi Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték! Érezzük…

 

 1. szeptember

 

*    *     *

Budapest Borfesztivál

Budapest

 

A borfesztiválok ősanyja, a legnagyobbika már sokadszorra a Királynő. Nem könnyű már 26 éve toppon lenni… Igen, igen még mindig a Várban, ez tuti.

 

 1. szeptember 7-10.

 

*    *     *

Vingardium Borliget

Budapest

A borfesztivál, ami 2017-ben másodszor kerül megrendezésre. Első alkalommal 5.000 borkedvelő látogatót vonzott Budapestre.

 

 1. szeptember 1-3.

*    *     *

Budafoki Borfesztivál 

Budafok

Büszke vagyok rá, hogy a megkérdezett látogatók döntő többsége idén is kiemelkedően jónak és biztonságosnak nevezte a fesztivált. Családbarátnak minősítették a rendezést, nívósnak, tisztának és kulturáltnak a körülményeket, igényesnek és színesnek a programkínálatot. Kollégáimmal együtt azon dolgozunk, hogy ez jövőre is így legyen.

 1. szeptember

 

*    *     *

 

Egerszóláti Olaszrizling Fesztivál 2017

Egerszólát

Ma már országos hírnevű, Egerszóláti Olaszrizling Fesztivál. Rendezvényük célja összetett: a gasztronómiai, borászati és kulturális hagyományőrzés.

 

 1. szeptember

 

*    *     *

 

Mádi Furmint Ünnep

Mád

Furmint. Ez a szőlőfajta, amiről a nevét kapta a rendezvény, Mád termőterületeinek 80%-án terem.Sehol a világon nem fordul elő ilyen arányban, és nem szeret úgy élni, mint itt Mádon.Talán a mádi emberek életéhez hasonlóan alakul ennek a csodálatos növénynek a sorsa is.

 1. szeptember 1-2.

 

*    *     *

hosszan
hosszan

Szekszárdi Szüreti Napok

Szekszárd

A Szekszárdi Szüreti Napok az év legnagyobb eseménye, igazi összművészeti fesztivál. Minden évben szeptember harmadik hétvégéjén zajlik. A szüretelés hagyományát megőrizve, értékként a bor és kultúra nemes kapcsolatát ápolva rendezzük meg a fesztivált.

 

 1. szeptember 16-17.

 

*    *     *

 

Ménes-Magyarádi Borfesztivál

Arad megye

 

VIII. alkalommal szervezi meg az Arad megyei önkormányzat a Ménes–Magyarádi Borfesztivált.„Szeretnénk újjáéleszteni Arad megye borvidékét, ebbe saját és európai pénzeket is fektetünk” – mondta az elnök.(erdely.ma)

 

 1. szeptember

 

*    *     *

kepzeld el1

O K T Ó B E R

 

Villányi Vörösbor Fesztivál 

Villány

 

Ha Villány, akkor vörösbor, nem kérdés ez kérem. És Villányban nem véletlenül mindig az élen járnak, borturizmusban, összefogásban ahogy kell.

 

 1. október 6-8.

 

*    *     *

 

Móri Bornapok 2017

Mór

Mór nemzetközi hírű rendezvénye a szürethez kapcsolódó Móri Bornapok, amelyet hagyományosan október első hétvégéjén rendeznek. A móri borok népszerűsítése céljából első alkalommal 1934-ben tartottak Móron bornapot. Az itt élő emberek vendégszeretete sok hívet szerzett a városnak. A rendezvény mára a Móri Borvidék legrangosabb eseményévé vált.

 1. október

 

*    *     *

 

Nagy Olaszrizling Kóstoló

Budapest

 

Kitör a Nagy Októberi Olaszrizling borkóstoló. Az olaszrizling hazánk egyik legjelentősebb fajtája, hiszen a majdnem a legnagyobb területen termelik nálunk. A Bianka szőlőfajta bizony már beelőzött mennyiségben, de a bora közel sem olyan jó, mint egy olaszrizlingé… Ráadásul a neve sem az már, hogy olaszrizling, vagy mégsem?

 

 1. október 7.

 

*    *     *

 

N O V E M B E R

 

VII. Márton napi Borfesztivál Gellért  

Budapest

 

Márton napi libás vigadalom, profi programok, gasztro és a központban az új bor, mely Márton napján jön el.

 

 1. november

 

*    *     *

 

IMG_7649_LR

 

Bordói November

Budapest

 

A Nagy Bordói Kóstoló a Corinthia Budapest Hotelben lesz. Hazánkban a vörösborok kedveltsége megelőzi mind a fehér-, mind a rozé- borokét…

 1. november 18.

 

*    *     *

 

D E C E M B E R

 

Egri Borszalon

Eger

 

Egerben tudnak szórakozni, az úri közönség mindig beöltözik egy bizonyos kornak, stílusnak megfelelően és közben folyik az Egri Csillag és Bikavér.

 

 1. december

 

*    *     *

 

Vörös Balaton

Csopak

 

Ki mondta, hogy a Balatonnál nincs jó bor? Jól van, aki jelentkezett az leülhet, egyes! Bizony a Balaton vörösben is kiváló – tudja és tudja, és most már másodszor fogja megmutatni ezt nekünk!

 

 1. december

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )