Koccints Magyar Pezsgővel Az Új Esztendőre!

Az újévi fogadalmak közeledtével lerántjuk a leplet a magyar pezsgőkínálat néhány sziporkázó, nagyobb odafigyelést igénylő buborékosáról.

 

Az aborbolt.com jóvoltából szervezett „Magyar pezsgőkörkép” kóstolón górcső alá vettünk néhány kategóriában szereplő tételt, melynek következtében bátran kimondhatjuk, hogy a magyar pezsgők minősége egyre inkább javuló tendenciát mutat. Értékelhetetlen tételekre természetesen nem bukkantunk, egy-két hiba azonban előfordult. Az egyik legérzékenyebb pont a buborékok mennyisége és minősége. Az ideális, apró, gyöngyözően felszínre törő gázszemcsék helyett több esetben botlottunk, hatalmas, gyorsan eltűnő buborékokra, hatalmas habrétegre, mely nagy mértékben ronthatja egy pezsgő élvezeti értékét. A másik sarkalatos pont a savtartalom inkább harmonikus, mint nagymértékű hangsúlyozása. Tudvalevő persze, hogy pezsgőalapbort „savra szüretelünk”, de némely tételnél meglehetősen kellemetlen, vagy legalábbis erősen kitüremkedő savmennyiséget leltünk. Egy-két példa fülledtségre, oxidáltságra, de tényleg semmi nagy gond.

A kóstolás a vakteszt szigorú szabályai szerint játszódott le, a palackok eredetével kapcsolatban semmi nem volt látható.

Az első kóstolt tétel máris kellemes élményt nyújtott. A kunsági Frittman Pincészet 2013-as Gold névre hallgató ezerjó pezsgője a citrusok mellett határozottan közvetíti a seprőn tartásból származó krémes, füstös, autolitikus jegyeket. Emellett enyhe parfümösség is megjelenik, melyet a sok, apró buborék irányít a felszín felé. A savak is rendben vannak, üde, feszes, elegáns pezsgőimpresszió.

A Louis Francois Pezsgőpincészet President Brut tétele is hozta az élesztők sejtpusztulásából adódó vastag, krémes jelleget mind illatban, mind ízben. Inkább fehérhúsú gyümölcsök jelennek meg benne, kellemes savérzet, közepes méretű buborékok.

A jól ismert Garamvári Pincészet pezsgőit nem szükséges senki előtt bemutatni. A chardonnay-pinot noir-pinot blanc házasításból készült Optimum Brut inkább az egzotikus gyümölcsöket ragadja meg. Az ananászos, grapefruitos jelleghez gyönyörű, vibráló buborékszerkezet fűződik.

Szentesi József rajnai rizlingből készült 2013-as brut pezsgője is szép helyezést ért el a vakteszten. A buborékok tökéletesek, picit talán a savmennyiség lehet valakinek sok. Aromák tekintetében gyönyörű diós autolitika, licsi, lime, egres, igazán élvezhető!

A Sauska Pincészet furmint-hárslevelű-chardonnay összetevőjű Extra brut tétele izgalmas élményt nyújtott. A citrusok mellett enyhe diós-karamellás jelleg is felfedezhető volt.

Az egri St. Andrea több pezsgője is felbukkant a tételsorban. A 2010-es évjáratos Blanc de Noir (azaz pinot noir) száraz tétele érdekes ásványos, málnás illatokkal kecsegtet, a kortyban kellemes, apró buborékok, szépen simuló savérzet jelenik meg.

pezzzsi

A biodinamikus vonalat képviselő Bencze István egy ősi, újonnan köztudatba épített fajtából, piros bakatorból készített pezsgőt. A 2013-as ital figyelemfelkeltően közvetíti a fajta eddig ismeretlen, természetközeli jellegét. Közepes, bájos savérzet, kellemes gyöngyözés. Egy igazi különlegesség mind a fajtából, mind a természethű elkészítésmódból adódóan.

Légli Ottó Pinot blanc fajtából készült pezsgőjét elemeztük, mely tétel az egyik legmagasabb pontszámot kapta több, mint 20 tételt felvonultató vaktesztünkön. Krémes, pörkölt magvas, autolitikus karakter, enyhe kajszival és sárgabarackkal karöltve. A buborékok mennyiségét véltük talán kicsit kevésnek, de ez adódhatott a felbontás körülményeiből és idejéből is.

A másik kategóriagyőztes tétel a tokaji Barta Pincészet 2010-es évjáratú furmint pezsgője lett. Illatban rendkívüli ásványok, kovakő, kenyeresség, emellett bájos,krémes gyümölcsök jellennek meg. A sav-buborék arány és mennyiség is gyönyörű!

A rozé pezsgők kedvelői is válogathatnak kedvükre a magyar pezsgőszortimentből!

A Louis Francois pezsgőpincészet két tételét is bátran merjük ajánlani. A President Rosé Brut pezsgő az enyhe joghurtos, málnás jelleget képviseli, üdítő savakkal, míg a Brut Nature Pinot Noir a letisztultabb, elegánsabb karakterű, határozottabb savakkal rendelkező tétel.

Taschner Kurt Pinot Noir Rosé Extra Brut 2012-es tételét emelnénk még ki a rozésorból. Meghitt gyöngyözés, kellemes savérzet és pirosbogyós gyümölcsök összhangja habzik kifelé poharunkból.

Összefoglalva tehát kijelenthetjük, hogy a magyar pezsgőkínálat rohamosan bővül, egyre több tétel közül válogathatunk, melyek minősége a mennyiséggel egyenesen arányosan javul! Gratulálunk a pincészeteknek gyönyörű pezsgőikhez és elszántságukhoz!

Kern pezsgő
Kern pezsgő

Egy kakukktojás pezsgő, amely nem vett részt a borbolt kóstolóján…

Expedíciós likőrként majd aszú lesz a Kern pezsgőben és mikrochip a címkében

Magyarországon is van olyan bor, ami az NFC (Near Field Communication) technológia révén kommunikál a felhasználókkal. A Kern Pince balatonszőlősi olaszrizling–rizlingszilváni pezsgőjén – először Magyarországon – már van olyan chip, amely automatikusan kapcsolatba lép a címkéhez közel kerülő mobilokkal. Az egyedileg programozható chipek révén akár rögtön boldog újévet kívánhatunk a megajándékozottnak, de a borkultúrát is terjeszthetjük: elnavigálhatjuk az érdeklődőket egy olyan honlapra, ahol alaposan tájékozódhatnak a gyöngyözőbor, a habzóbor és a minőségi pezsgők közötti különbségekről. Az egyre olcsóbban előállítható technológia már rövidtávon kiválthatja a zárjegyet is, segítségével ugyanis minden egyes palack – és annak tartalma – nyomon követhető. A Kern Pince brut, tehát különlegesen száraz, elegáns pezsgőjének következő évjárataiban kvázi expedíciós likőrként Tokaj-Hegyalján termelt aszút fognak használni.

Kortyoltuk a pezsgőt pont egy Az ihatóbb Magyarországért Gerilla kóstolón! Ott kissé rusztikus buborékokkal a pohárban, megfelelő savakkal jelentkezett. Az illatban és zamatban hihetetlen masszív zöldfűszeres aromák (rozmaring, kakukkfű) jelennek meg némi körtével elegyedve. Lendületes és robusztus, hosszú lecsengésű darab, nem a megszokott simulékony vonulatot képviseli.

Szilveszter, szilveszter de nagy buli kell!

Szilveszter! Szokás a pezsgőzés, és ez bizony jó szokás! Tegyük ezt jó minőségű magyar pezsgővel, de Urambocsá, nem bűn, ha a franciáktól is kortyolunk egy kis eredetit. A magyar pezsgőkultúra pezseg, zubog és örülünk, hogy egyre több pincészet gondolja úgy, hogy ki kell jönnie egy pezsgővel is a piacra. Az, hogy ezek a bubis italok mennyire jók, és mennyire gondolja úgy a piac is, majd kiderül idővel. Ne legyünk türelmetlenek, egyelőre pezsegjünk szabadon és Boldog 2017-et!