Dübörög a Strázsahegy! – Mozi, tévé, rádió…

2014. július 7. – Az ihatóbb Magyarországért

Pezseg az élet a Strázsahegyen, mondhatni, egymást váltják a műsorkészítők a pincék között. Közben volt Borvidékek Hétvégéje is, ahol átadtuk a Monori Bortárs Filmfesztivál díjait. Erről a TV2 forgatott is a helyszínen, így a Tényekben pár percig hullámoztak a gádorok. A Civil Rádió mintegy két órás műsorában az éteren keresztül ismerkedhettek a hallgatók a helyi atmoszférával.

Monori Bortárs Filmfesztivál 2014

A zsűrinek mindig nehéz dolga van, főleg, ha elég sok filmet kell végignéznie, melyek közül nem mindegyik remekmű. Azért akadt néhány gyöngyszem, melyeket egyértelműen választott be a bizottság a legjobbak közé. A sorrend hamar kialakult: Takács Lajos – Somló, Hernyák László – Etyek, Liszkay Mihály – Balaton-felvidék, a filmek szereplői és borvidékeik. A díjátadásra a monori főtéren került sor, majd a díjazottak és a díjazók egy közös ebéddel ünnepeltek a KultPincében. Bakos Boglárka, a KultPince vezetője óriási munkát vállalt, és sikeresen végezte el az egész filmfesztivál szervezését. Ezúton is köszönjük lelkiismeretes munkáját, mellyel egyaránt áldozott a film- és a borkultúra oltárán!

Díjak és díjazottak (és átadók)

I. díj: Minden hajnalban, A Somló-hegy bejött

Rendező: Simon Balázs, gyártó: Borbála Film, producer: Mihályffy Borbála, operatőr: Kiss Gábor, Gonda András, vágó: Tősér Ádám, hangmérnök:  Hollósi László, Hollósi Gergely, Beke Tamás. A díjat átadja: Koltai Róbert  (Monor Környéki Strázsa Borrend díja, 150.000 Ft pénzdíj)

II. díj: Borok bora

Rendező: Hollai Iván, gyártó: Narvalfilm, operatőr, producer, vágó: Hollai Iván, hangmérnök: Polák László. A díjat átadta: Azurák Csaba (Monor Hegyessy Lions Club díja: 100.000 Ft pénzdíj)

III. díj: Szebb, mint Toscana – Liszkay

Szerkesztő-riporter: Ruck Levente, gyártó: Greenbox Kft., operatőr: Somlai Dávid, Horváth András, vágó: Török Ferenc, producer: Somlai Dávid. A díjat átadta: Miklós Csabi (Strázsa Borrend különdíja: borválogatás, 30 palack bor a Monori Pincefaluból )


Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!(BORVIDÉKEK HÁÉTVÉGÉJEong>
Közönségdíjas: Tények – Jégvirágtól borvirágig riport

Készítette: Karagics Ildikó, a TV2 szerkesztő-riportere. A díjat átadta: Nyulasi Gábriel István (Díja: 10 fős borkóstoló a KultPincében)

Zsűri elnök különdíjat adományozott: Fröccstúra c. alkotásnak

Készítette: Korn Anita, a TV2 szerkesztő-riportere. A díjat átadta: Koltai Róbert (Díj: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ajándékcsomagja)

A Tények

Ha már ott volt a TV2, nyomban rittyentettek egy anyagot az eseményekről, így került villámgyorsan, még aznapi híradóba a Monori Bortárs Filmfesztivál:

http://tv2.hu/musoraink/tenyek/152017_borok_filmekkel.html

Borvidékek Hétvégéje

Miközben túl voltunk a díjátadón és az ünneplésen, már javában zajlott a Strázsahegy nagyrendezvénye, a Borvidékek Hétvégéje. Sorra kóstoltuk a borokat, a teljesség igénye nélkül néhányat felsorolnánk. A tokaji Babits Pincészet borai közül a Halfarka Sárgamuskotályát emelnénk ki, amely különösen jól esett a rendkívüli hőségben. Halfarka, mert a dűlő alakja halfarokra emlékeztette az ott tevékenykedőket. Igazi sárgamusi ez, jó egyensúllyal, kellemes és intenzív illat- és zamatanyaggal. Sárospatakról egy új pincészet jött el a gádorok közé, a Harsányi Pincészet. A borász, Balogh Zoltán még az előző pincemester munkáit mutatta be, melyek közös jellemzője a hordó szeretete volt (tipikus túlzott fásság uralta a borokat). Természetesen új borásszal, új vonások jelennek meg majd a borokban és ezek csak az előnyükre válhatnak.

A Balaton-felvidéki Orbán Pincészet borait sem hagyhattuk ki, a Brutál, a Kőtenger Chardonnay már régi jó ismerősökként köszöntött poharunkban. Itt az ásványos nagy borok után a rozé a helyben kapott halpörkölttel alkotott megbonthatatlan egységet. Orbán Gergely serényen szolgálta ki a hirtelen megszaporodott szomjas emberfőket. A Lukácsy Pincészet, mint az egyik legkomolyabb strázsahegyi borászat, szintén ismerős borokat kínált (Jubileum, a különlegesség és Rajnai rizling, a vezető fajta). Tudom, hogy sokaknak megbotránkoztató egy enyhén hordózott rozé, de ezúttal nagyon jól kapták el az ívet Gyuriék. Zweigelt rozé 2013-ból, amely bizony bírni fogja akár jövő tavaszig is, kis füstös cseresznye… A végén leheletnyi pálinkákkal csapattuk szét a nehéz ételeket, a Brill párlatok közül most a Paprika volt a befutó! Mi is bírtuk a hangulatot a hegyen, vándormuzsikusok és vándor néptáncegyüttesek váltották egymást. Összeállt az igazi pincefalus fesztiváli hangulatelegy borból, zenéből, sűrű mosolyokból.

CIVIL RÁDIÓ a Strázsahegyen

Június 23-án, ahogy szoktuk a látogatásainkat megejteni a monori pincefaluba, úgy indultunk el a Civil Rádió kétfős stábjával: Almay Péter hangtechnikus és Weix Iván szerkesztAhogy kell, vonattal a Nyugatiból, és máris ott álltunk a hullámzó gádorok és ezernyi (pince) élmény kapujában. Egy bő két órás műsor kerekedett, melyben három fő állomásunk volt: Csúzi Pincészet, KultPince és Lukácsy Pince. Még el lehet csípni a rádió archívumában a következő címen: Kattints ide, és a rádióműsor archívumához jutsz, ahol a szombati Kultúrkoktélnél (16:00-18:00) leled a hanganyagot!


Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!(CIVILRÁDIÓ-BORTÚRA)
A végére ajánlunk egy igazi nyári programot a hegyről!

Nyáresti zenés fröccsözés a KultPince teraszán – FRÖCCSTERASZAVATÓ!!!

A 10 éves, Európát megjárt Chameleon Jazz Band két részes estje a fülbemászó, andalító zene szerelmeseinek kézműves borok, fröccsök és borkorcsolyák társaságában!

Hol: KultPince, Strázsahegy, Monor

Mikor: 2014.07.25. szombaton 19órától

A nem mindennapi koncertjeiről híres, dallamos jazzt és popzenét játszó Chameleon Jazz Band műsorában a saját hangszereléseknek köszönhetően jól megférnek egymás mellett a különböző műfajú szerzemények. George Gershwin, Eric Clapton vagy éppen Robbie Williams világslágerei mellett saját dalok is színesítik a programot.

A különleges zenei élmény mellé jól fog csúszni a helyi kézműves borokból (vagy házi gyümölcsszörpökből) készült fröccs, amelyhez egy 1000 pincés pincefalu vadonatúj fröccsteraszánál keresni sem lehet jobb helyszínt!

Pincenyitás 19 órakor. Az este folyamán Soulful Jazz DJ és egyedi fénydekoráció gondoskodik a hangulatról, a Chameleon Jazz Band koncertje 20 órakor kezdődik.

A fröccshöz a terasz séfje által készített friss grillételekkel várják a vendégeket.

22 órakor meglepetés program mellett kerül sor a KultPince fröccsteraszának közös felavatására.

A részvételhez regisztráció szükséges! A belépő 1800 Ft, mely tartalmaz egy welcome drink-et (fröccs vagy háziszörp), valamint a zenei programot. Kattints ide a regisztrációhoz!

Kategória Egyéb