A Magyar Pálinka is ünnepel – Gönci Barack Vigasság 2014.

2014. július 9. – Az ihatóbb Magyarországért

Szeretjük a jóféle pálinkát és ha barackból készül akkor talán még jobban. A barack valahogy nagyon ízessé tud válni tüzes vízként. Érlelni is lehet (ittunk már 1979-es évjáratot is), de frissen is roppant zamatos tud lenni. A Gönci Barack Vigasság már harmadik alkalommal kerül megrendezésre. Nem viszik messzire a gyümölcsöt Göncről és a belőle készült finomságokat, csak úgy 20km távolságra Boldogkőváraljára. Július 12-13-án itt várnak a csemegék és programok.

Szóval felejtsük el a napi gondokat, a pálinkás harcokat, a szomszéd borzasztó házipáleszét és igyunk jó minőségű pálinkákat a Barackos Vigasság után is!

mi? Gönci Barack Vigasság 2014.

hol? Boldogkőváralja

mikor? július 12-13.

Érik a barack, Göncivel koccintsunk!

A már hagyományossá érett, III. Gönci Barack Vigasság – gyümölcsünnep. Hogy melyiké, nevében hordja. Július 12-13-án (szombaton és vasárnap), Boldogkőváralján köszöntik a Zemplén egyik nevezetességét. S ahogyan az vidám ünnepekkor szokás, a vendégsereg jól jár.

Hazánkban – nemcsak az itteniek vallják, hanem sokan mások is – Göncön és vidékén terem a legfinomabb kajszibarack. Gombóc, fagylalt, lekvár, palacsinta, szörpök, koktélok részeként is feltűnik majd a fesztiválon, s természetesen gasztronómiai különlegességek alkotóelemeként is. Nívós helyi és környékbeli éttermek tálalásában lehet majd kóstolni belőlük a vigasságon. További kuriózum a vasárnapi élménypiac: sztár bloggerek főznek, s ebédeik nem csupán a kedélyre hatnak jótékonyan, azok árából játszótér épülhet Boldogkőváralján.

Na és persze a szintén messze földön híres gönci barackpálinkát is megízlelhetik a (nagykorú) vigadozók. Nem csoda, hogy szerepel – miként maga a gönci kajszi is – a kiemelt nemzeti értékek listáján. Innen már csak egy lépcsőfok a hungarikummá minősítés. A boldogkőváraljai BESTILLO Pálinkaház – többek közt – ezen dolgozik. (A pálinka, illetve a törkölypálinka – általánosságban – már hungarikum, konkrétan azonban még egyetlen párlat sem.) Céljuk a tulajdonosoknak a több száz éves múltra visszatekintő, eredetvédett gönci barack történetének, készítésének kutatása is. E munkájuk eredményeit kiállításon mutatják be, melynek Boldogkő vára ad otthont.

Igyekezetük egybevág a hungarikum mozgalom keretében a „nemzeti értékhordozók” feltárásával, összegyűjtésével és támogatásával kapcsolatos kormányzati törekvésekkel. Ezeket nemrég V. Németh Zsolt földművelésügyi államtitkár kiemelt szándékként említette.

Különleges fesztivált rendeznek a szervezők, nem tucatszerűt. Amiként pálinkáik prémiumkategóriásak, fesztiváljuk is: kiállításokkal – az említetten kívül Halász Géza és Fenekovács László karikaturistákéval, Nagy Katarin tűzzománc- és Kolbása Mária textilművészekével –, s egyéb színvonalas eseményekkel várják a látogatókat a kétnapos, hangsúlyozottan családinak elképzelt vigasságon. A gyermekek örömére megjelenik a színen Marcipán cica és Rutkai Bori bandája, fellép a Számadó Zenekar (táncházalóknak is muzsikálnak), ott lesz a Bohém Ragtime Band, a Budapest Bár, a 4forDance, a Napra valamint a Kistehén együttes. Házigazda: az ismert műsorvezető, Rákóczi Ferenc.

További információk:

Honlap: www.goncibarack.hu/

Kategória Egyéb