Dicsőséges 12-es Rozé BorMozi 2022

A Rozé BorMozi az “idillisek” estéje volt idén 

Hajdu Tibor és Nyulasi Gábriel István írása

Ha nyár, akkor rozé és akkor Rozé BorMozi!

Az elejére annyit kedves Olvasó, hogy ez hosszú lesz! Elég terjedelmes írás, mert bizony ez 12 tételes kortyolás volt. Szóval kitartást, ne add fel, hátha megtalálod a rózsaszínű álmod! (Főszerk.) A legutóbbi (2019-es) Rozé BorMozink: katt ide! A képek alatt szereplő feliratokra kattintva eljutsz a pincészetekig, tehát be is tudod szerezni a borokat.

NE ADD FEL AZ OLVASÁST SEM!

Ha nyár, akkor rozé! És mi kellhet még a rózsaszín bubik mellé? Természetesen egy komédia, ami jó ha francia, mert abból árad a pikáns humor, amely jól passzol a rózsaszínek mellé. Ezen az estén tökéletes összhangban mozgott a film, az évszak és a borok. A nyári meleg mellé, rozét és sillert kortyolhatott a nagyérdemű, amely egy habkonnyűnek ható, helyzetkomikumokkal teli francia vígjátékon, a Dilisek vacsoráján kacaghatott. Francis Veber műve azonban nem mellőzte a társadalomkritikát sem, így a kacajszünetekben az egyes felvonások között, illetve a film végén jöttek a mély gondolatokat ébresztő sillerek.  

Kunsági Bizsergéssel kezdtük az estét

Kunsági indítás, az Alföldről kezdjük rózsaszínű utazásunkat. „Megyeri Szabolcs és Hanti Tamás: két jó barát, egy közös álom és egy közös pince. Pincénk közelében fél hektáron, Ceglédbercelen egy hektáron termelünk szőlőt. Főleg száraz, fehér és rozé borokat készítünk. Cserszegit, Chardonnay-t, Rajnai rizlinget, Irsai Olivért szüretelünk, de a vörösborok kedvelői is találnak kedvükre való Kékfrankost, Cabernet Sauvignont, Cabernet Franc-t és Merlot-t.” Boraik nevei beszédesek: Pillantás, Csevej, Kacaj, Bármikor, Bizsergés… Ezek a nevek a most hatalmát éltetik, a carpe diem-ét, az élvezd az életet. Bármikor fakadj bizsergető kacajra egy pillantás alatt csevej közben…Megyeri-Hanti Kékfrankos Gyöngyöző rozé 2021 (Kunság) Bele is bizseregtünk, nagyon kellemes nyitás volt, friss szamóca, jó bubikkal, jó savakkal. Kerek sztori, kiváló indítás kicsi ribizli és korai cseresznyés lecsengéssel. Bubiba bubit? Bizony, nem szégyen az, hogy esetleg gyöngyöző borba is teszel szódát. Frissít és hidratál együtt, kettő az egyben, mi kell még egy nyári estén?

Dupláztunk a Megyeri-Hanti pince boraiból

Csevej Megyeri-Hanti Kékfrankos rozé 2021 (Kunság) A monori Megyeri-Hanti Pince 2021-es Csevej névre keresztelt Kékfrankos rozé bora kirobbanóan epres és málnás illattal indított, amelybe némi licsi és élesztős illatjegy is vegyült, ízében pedig ott volt egy határozott konyakmeggyes karakter, szép lecsengéssel. A bor nem véletlenül nyert aranyérmet az idei Marseille-ben megrendezett, rangos Mondial du Rosé borversenyen.

Sopronból érkezett a bio rozé!

“Pincészetünk két karizmatikus, a természetesség-hagyományok-minőség hármasságát fő vezérlőelvnek tekintő ember, Lőrinczy Bálint tulajdonos és Varga Tamás borász vállán nyugszik. A Steigler Pince kiváló minőségű boraihoz, az alapanyagot, a saját 21 hektáros, organikus művelésű ültetvényein termeli meg. Kik vagyunk? Különleges terroir, egyedülálló ízvilág, emberi sorsok, évezredes hagyományok és egy páratlan pince organikus szövete. Eszköz a természet kezében, hogy minőségi, organikus borok készüljenek az emberek örömére.” Steigler Cameleon rozé 2021(Sopron) A bio rozé összetétele: Pinot noir, Merlot, Kékfrankos. Tisztára egy kaméleon, a Pinot Noir adja a fűszerességet a játékos savakat, a Merlot a puhább eprességet és a testet, a Kékfrankos meg a markánsabb savgerincet és a meggyességet. Ezzel már nagyjából le is írtuk a bort, elegáns eleggyé álltak össze a komponensek. Van teste, de mégis könnyed és friss, nem az az illatbomba, inkább visszafogottabban, lassabban fejti ki a hatását.

Szekszárdról egy masszív rozé érkezett

“Mint minden évben, idén is elkészítettük a hat borból álló rozé válogatásunkat. Az elképzelésünk a következő volt, amikor elkezdtünk rozé válogatásokat készíteni: Nem elégedtünk meg „csak” a kékfrankos rozénk ízvilágával, hanem újabb ízekkel szerettük volna megörvendeztetni a fogyasztóinkat. A kilencvenes évektől kezdve minden évben elkészítettük a kékszőlő fajtáink rozé változatát, először még saját magunk gyönyörködtetésére, de több, mint egy évtizede úgy döntöttünk, hogy ezt az ízorgiát a rozékedvelő fogyasztóinkkal is megosztjuk.”

Dúzsi Tamást nem véletlenül nevezik “Rozékirálynak” hiszen a kiváló vörösboraival is hírnevet szerzett szekszárdi borász már a kilencvenes évektől kezdve rendületlenül készíti jobbnál jobb rozé borait.

Dúzsi Cabernet franc rozé 2021(Szekszárd) Bár egy ideig még elemeztem volna az előző tételt, ám a poharamba került egy igazi nagyágyú, Dúzsi Tamás 2021-es Cabernet franc-ból készül rozé bora. Ennél a tételnél az alkohol magasabbra lett pozicionálva és a test ehhez hozzáidomult, amelyhez az illatban és ízben jelentkező gyümölcsös jegyek remekül asszisztáltak. Érett cseresznye, málna és ribizli a gyümölcskavalkádból a jó savak mellé. Tűz és vulkán a szájban gyümölcsökkel kiegészülve izgalmas kombináció…

A hangulatra sem volt panasz!

A komédia szünetében kékfrankos

Be kell látnunk, hogy a kékfrankos kiváló rozé alapanyag, ezért is szerepelt a Rozé BorMozi műsorán felülreprezentálva. A szünetben ezt a tételt bizonyítandó csupa-csupa rozé kékfrankost kóstoltunk. Szép savak mind jöhet, és a meggyes gyümölcsösséget is megbízhatóan szállítja, tehát a kékfrankossal rozéban nem nagyon lehet mellélőni. Természetesen mindenkit érhet baleset, de a BorMozin az előrostán szigorúan megszűrjük a közönség elé kerülő tételeket. Egy négyes fogatot szabadítottunk rá a BorMozi közönségére. A film első félórája viszonylag nyugalmasan telik, de aztán belendül a sztori. Gyönyörűen felépített komédia, nem hiába a színpadról került a filmvászonra. Olyan, mint egy francia “Miniszter félrelép” parádés színészi alakításokkal tarkítva. 

Mosolyból Renitens, erre varrjál Nagygombot

A Nagygombosi birtokot Grassalkovich Antal gróf alapította. A birtok a könnyed, gyümölcsös borok hazájában, a Mátrai borrégió nyugati határán fekszik. A Nagygombosi birtok a Mátrai borrégió nyugati határán Hatvan város mellett található. A város 1400-as évekből származó leírásában szerepel, hogy a települést szőlővel beültetett dombok szegélyezik. A régió a könnyed, illatos és gyümölcsös borok hazája. A 122 hektáron elterülő birtokon a 91 hektár szőlő terület mellett található némi szántó terület  Vicián Károly a szőlész és Barta Anna a borász. Renitens a bor neve jelenleg (Mosolyból keresztelték át), mert a kékfrankos amolyan makacs szőlőfajta. Nagygombos Kékfrankos 2021 (Mátra) Tiszta meggyesség, ahogy azt egy kékfrankos alapú rozétól elvárjuk. Őszinte bor, citrusos savak, semmi túlzás, igazán jóivású tétel. Tipikus fröccsnek is kiváló bor a lendületes savszerkezete okán. 

Az elegancia kékrankos rozé hírnöke

A Gál házaspár a nyolcvanas évek derekán ismerkedett meg a budapesti Kertészeti Egyetemen, ahol Gál Csaba okleveles kertészmérnök-szőlészként, Gálné Dignisz Éva pedig élelmiszeripari mérnök-borászként diplomázott. A kezdetektől számos hazai és nemzetközi borversenyen mérettetik meg a boraikat, szakmai visszacsatolás gyanánt. A magyar borszakma az egyik legnívósabb szakmai díjjal ismerte el a pincészet szerepét, több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért: Gálné Dignisz Éva, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet borásza kapta meg az Év Bortermelője címet a Magyar Bor Akadémiától 2013-ban, első nőként a díj történetében. Csodálatos gyerekek: Csaba szőlész, Zsuzsi marketing felelőse és csodás unokák… Gál Pincészet Kékfrankos rozé 2021 (Kunság) Körzővel és vonalzóval megalkotott rozé. Egyszerűen iskolapéldája az elegáns kékfrankos rozénak. Friss és ropogós rozé, nincs benne semmi túlzás, nagyon kecsesen kiegyensúlyozott. Az eleganciája miatt nem válik távolságtartóvá, “rideggé” nagyon is élő és jóivású tétel. Hamisítatlan meggyesség, közepesen érett ribizlivel kiegészülve.

A mélyrózsaszín Gedeon álom

“60 ha-os szőlőbirtokunk Ágasegyháza és Izsák között helyezkedik el. Dűlőink klimatikus és talaj-jellemzői sajátos borkarakter kialakítását tesznek lehetővé, melyek a fehérborok harmonikus ízeit határozzák meg. Szőlőfajtáink megválasztásánál legfőképpen a magyar alföldi borvidék hagyományaira támaszkodtunk. Boraink hagyományos fahordós illetve reduktív technológiával készülnek. A korszerű kíméletes technológiai elvek szerint épült új feldolgozó és érlelő pincénkben irányított erjesztéssel, hűtéssel készítjük a borvidékre jellemző, magas minőségi követelményeknek is megfelelő borainkat.” Gedeon Birtok Kékfrankos rozé 2021 (Kunság) A legszebb színű rozé, ha színre menne az osztályozás, akkor ez alapján, akár sillernek is nézhetnénk ezt a mély rózsaszínben pompázó italt. Ám nem siller hanem egy izmos rozé, mert nem csak a színe mélyebb hanem ízében is a meggyesség komplexebb régióit mutatja. A rozé teste is kicsit izmosabb a közepesnél. A meggyek mellé befér még a cseresznye, az áfonya. Citrusos, meggyes kesernyével búcsúzik a korty. Jóivású és harmonikus tétel a Gedeon istállóból, bármikor fogyasztható.

Hajdu Roland, Bükk for President

A BÜKK ÉL! Főleg azért, mert vannak még Hajdu Rolandok, akik e vidéken komolyan veszik a bükkiséget. A Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület menetelt előre Hajdú Roland vezetésével. Roland idén az elnöki tisztségről lemondott, de reméljük, hogy munkája nem vész kárba.

Beszéljünk a kékfrankosról, erről a még mindig alulértékelt borról. Hajdu Roland szívesen nyilatkozott a témában: „Teljes érésű vörösbor alapanyaggal dolgoztunk. Ez a terület kb 3. szürete lehetett. Nem én termeltem, ez kivételesen vétel, mert nekünk bioban a peronosz megette a felét. Mire ez kiderült, már benne voltunk az időben, ez a szőlő még kb 14 potenciális alkoholt tudott. Itt jött a kérdés, hogy rozé vagy vörös, végül úgy döntöttem hogy a saját lesz vörös, ez meg rozé. Mivel már erős színanyag volt bogyózásnál, így nulla áztatással ki is préseltük kis Kossuth présekkel. Hordóban erjedt spontán, de nem akart kierjedni. Kb januárig mozgott, így is van benne 3 gramm. Az alkohol itt 14 feletti volt, így érlelni kezdtük. 1 db bükki Kádár 300 literesben és némi üvegballonban. A finomseprő alatta volt, néha fel is lett keverve. Az erjedést követően még 14 hónapot töltött hordóban, majd derítés nélkül palackoztuk. 2021 nyarán indultunk vele és mivel héjon nem ázott, így nem lett siller a neve.

Hajdu Roland Kékfrankos rozé 2019 (Bükk) “Egy majdnem siller.”- mondhatná az egyszeri borkóstoló, miután torkán legördültek Hajdu Roland 2019-es Kékfrankos rozéjának kortyai. Egy három éves rozé kóstolása előtt az ember minimum felvonja a szemöldökét és gyanúsan méregeti a tételt, hogy vajon mit várhat tőle. De hát kérem, én a BorMozi vendégeként nem kaphatok egy lapos, kiöregedett lőrét! Miután meghallgattam a borhoz kapcsolódó paramétereket megnyugodtam. Az erős színanyaggal rendelkező, nagy beltartalmú  alapanyag ugyanis  spontán erjedt hordóban és finomseprős érlelést kapott, maj az erjedést követően 14 hónapot töltött hordóban. Szóval nem egy szabványos, acéltartályos, habkönnyű bor került a poharamba. Illatban és ízben először visszafogott volt, de egy kis szellőztetés után szépen kinyílt. Gurulnak a meggyek és némi cseresznye a grépfruitos citrusosság mellett. Illatában a gyümölcs mellett megjelent a hordó, ízében pedig határozott csersavasság jelentkezett. 

A somlói természetességről

Egy tapasztalt arc mosolya a Somlóról…Csak ennyi: „BÉLA BÁCSI” – nem is kell több, hiszen nem a címkét isszuk. A Somló déli lejtőjén termett rubintos 95% és turán 5% egybe szüretelve. Tartályban. 3 napig a héján. Szüretelen. Derítetlen. Nagyon természetes, 2020-as évjáratú. Vajas Balázs – Béla Bácsi Rubintos  2020 (Somló) A “majdnem sillert” egy újabb, hétköznapinak nem nevezhető bor követte. Mert hát, milyen gyakran iszunk a Kékfrankos és a Kadarka keresztezésével nemesített Rubintos szőlőfajtából készülő bort? Vöröset Somlóról! Vajas Balázs 2020-as Béla Bácsi Rubintos névre keresztelt bora, három napig ázott héjon, szüretlenül és derítettlenül került a palackba, a különlegességet kedvelő borfogyasztók legnagyobb örömére. Elementáris természetesség, vigyázat: a nyelési komfort felfokozott. Olyan kellemesen fűszeres, ásványos, citrusos, pici kovászos uborka vonulat, fahéj, meggyes, epres, vérnarancsos, igazán különleges, egyedi világ. Egyedi és nagyon szerethető, őszinte bor, nem hivalkodik. Igen, mondhatjuk, hogy a harmónián túl ott van az anyatermészet, ezzel a borral tényleg közelebb kerülsz hozzá.

Itt a piros, hol a piros, legjobb sillerben a Kispiros! 

“Organikus művelésből származó minőségi borok a Badacsonyi borvidék vulkanikus lejtőiről, melyek mindegyikébe beleadtuk szívünket-lelkünket.Családi gazdaságunk több mint húsz éve foglalkozik certifikált organikus szőlő termesztéssel és természetes kézműves borok készítésével a Badacsonyi borvidéken.” Kispiros 2021 Siller Csobánci Bormanufaktúra (Badacsony) A terv az volt, hogy egy éjszakán át lesz a héján és másnap préselés. De nem igazán látszott, hogy a must elkezdett volna dolgozni, emlegette volna törkölykalapot. Kékfrankos 40%, Pinot Noir 40%, plusz 20% egyéb fajta. Hosszabban a héján lett tartva, két éjszakán keresztül, tehát nem egy éjszakán keresztül. Megállt az erjedése 11g cukornál, de a savak elviszik. Nem lehet érezni a maradékcukrot, tökéletes az egyensúly, buja illat, pirosbogyós kavalkád, leheletnyi csersavval.

Újra az Alföldön

“Családi pincészetünk három generáció tapasztalatát öleli fel. 65 hektár szőlőterületünk Kiskőrös és környezetében terülnek el, homokon és löszös alapkőzetű meszes talajokon. Ennek köszönhetően készítjük fiatalos lendülettel bíró, könnyed, üde és kimondottan gyümölcsös, magas minőségű borainkat. Színes fajtapaletta tükrözi arculatunkat. Hagyományos és modern technológiák segítségével alakítjuk fehér-, rosé-, vörös és késői szüretelésű boraink jellegét, melyeket a térségre jellemző hungarikum- valamint világfajták határoznak meg. Célunk a fajtajelleges, prémium kategóriás borok készítése rendkívül jó ár-érték aránnyal párosítva, valamint izgalmas, különleges borok készítése fogyasztóink számára. Emellett gazdagítani kívánjuk a Kunsági Borvidék hírnevét és maradandó élményt nyújtani vendégeink számára.”

A Néróról: egy sötétkék színű, bőlevű, fűszeres zamatú csemegeszőlő-fajta. Az egyedüli csemegeszőlő, amiből vörösbor készíthető. Csizmazia József és Bereznai László nemesítették 1965-ben az Eger 2 és a Gárdonyi Géza keresztezésével.” Szentpéteri Nero Siller  2021 (Kunság) A Szentpéteri Borpince tételének beharangozásakor felcsillant a szemem, amikor meghallottam, hogy egy Néró szőlőből készült siller fog a poharamba kerülni. A Néró ugyanis azon kevés csemegeszőlő fajták közé tartozik, amiből hivatalosan vörösbor készíthető. A Kunsági borvidékről származó tétel a poharamban visszafogott eper illattal indított, ízében a fűszeres és gyümölcsös ízjegyek vajassággal párosultak.  

Hittel és természetességgel a Bükki Borvidéken

“Hiszek a Bükki Borvidék újbóli feltámasztásában és abban, hogy ez a borvidék is képes minőségi borokkal megjelenni a magyarországi és külföldi piacokon. Sándor Zsolt vagyok, borász, borszakértő és lokálpatrióta. Boraim elkészítésekor is természetességre törekszem, nem használok semmiféle adalékokat, nem emelek mustfokot és nem csökkentek savat.” Sándor Zsolt Zweigelt Siller 2018 (Bükk) Az est utolsó tétele a Bükki borvidék lankáiról származott. Sándor Zsolt 2018-as évjáratú Zweigelt Sillerjéhez az alapanyagot vegyszermentes szőlő adta. A siller a  bogyózás és zúzás után egy napig ázott héjon és a palackozás előtt 8 hónapot töltött hordóban. Egy robosztus, illatban kissé visszafogott, ízében fűszeres és szép, határozott,  bükki savakkal rendelkező bort kóstoltam. 

Elején

Visszakanyarodva a filmhez…

A mű nagyságát nemcsak a nézőközönség, de a szakmai elismerések is igazolták. Az 1998-as Dilisek vacsoráját hat kategóriában is jelölték a francia César-díjra és ezek közül hármat el is nyert (a hivatalnokot játszó Villeret, az adóellenőr Prévost fő- és mellékszereplő kategóriában, valamint Veber forgatókönyvíróként).

Végén

Rozé BorMozi, Te mindenem! 

Szép és tanulságos volt ez a tizenkettes sor, bizony ilyen még sosem volt a BorMozik történetében, sőt a Rozé BorMozikéban sem. A Rozé BorMozikon a legtöbb bor ami egyszerre szerepelt az a tizenegyes nagyságrend volt, az sem volt kevés. 

A dicsőséges Tizenkettes!

Gratulálunk az Est Győztesének!

Az Est Győztese, aki most a 12 közül a legjobb volt a közönség ítélete szerint: 

Vajas Balázs – Béla Bácsi Rubintos  2020 (Somló) 

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )